Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Kommentti: Soinin tilalle tarjolla markkinaliberaali perussuomalainen

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja puheenjohtajaehdokas Sampo Terho esittelee ohjelmaansa puolueen uudistamiseksi eduskunnassa Helsingissä perjantaina.

Ihmisten ja pääomien liikkuvuus on hyväksi. Sulkeutuminen ei ole ratkaisu. Edeltävät lauseet voisivat olla peräisin esimerkiksi kokoomuskynästä, mutta puhuja on perussuomalainen, puolueensa puheenjohtajaksi pyrkivä kansanedustaja Sampo Terho. Hän julkisti perjantaina Helsingissä Uusi alku -puheenjohtajaohjelmansa.

Terho totesi puolueen pysyvän jatkossakin isänmaallisena ja EU-kriittisenä. Suomen ero yhteisvaluutta eurosta olisi hänen mukaansa todennäköinen tulevan parin vuosikymmenen aikana.

Omaa kantaansa EU:sta eroamiseen hän ei paljastanut vaikka lupasikin kysyä puolueen jäseniltä haluavatko he nostaa kansanäänestyksen perussuomalaisten tavoitteeksi, jos hänestä tulee puheenjohtaja.

Samalla Terho muistutti, että EU-eron ajaminen veisi perussuomalaiset hyvin todennäköisesti oppositioon vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.

Uskallan veikata, ettei Terho itse ole kovin innokas erottamaan Suomea EU:sta. Syy on alussa mainittu ihmisten ja pääomien liikkuvuus, josta koituvat kilpailuedut Suomi EU:n ulkopuolella menettäisi.

1990-luvun kysymyksenasettelu halutaanko täysin sulkeutua vai täysin avautua on lapsellinen.

Terho ei vaikuttaisi kannattavan EU:n liittovaltiokehitystä. Sitä vastustaa myös moni muu, muun muassa perussuomalaiset puolueena. Samasta syystä hän vastustaa euroa, jonka toimiminen edellyttäisi EU:n syvenevää integraatiota tai liittovaltiota. Lisäksi euro pakottaa Suomen kikyn kaltaisiin sisäisiin devalvaatioihin kilpailukyvyn nimissä myös jatkossa, Terho ajattelee.

Ihmisten liikkuvuuteen Terho tekee perussuomalaisittain maltilliset varaukset. Vaeltavien kansojen virtoja on oltava mahdollista ohjata ja rajoittaa. Apua tarvitsevia on autettava lähtömaissa.

– 1990-luvun kysymyksenasettelu halutaanko täysin sulkeutua vai täysin avautua on lapsellinen, Terho sanoi ja viittasi ensisijaisesti talouteen.

Rahan ja ihmisten liikkuvuus kytkeytyy kuitenkin vahvasti toisiinsa, ja perussuomalaisten jäsenistössä on myös täyden sulkeutumisen kannattajia. Heidän mielestään paras ratkaisu ei ole ohjaaminen ja rajoittaminen vaan rajat kiinni.

Pääomien vapaan liikkuvuuden kannattaminen on yllättävän oikeistolainen lausunto, kun lähtökohtana on työväenpuolue ilman sosialismia. Samaa voi sanoa siitä, että työmarkkinapoliitikko Terho puhuu paikallisen sopimisen puolesta ja sääntelyä vastaan.

Markkinauskoa edustaa myös Terhon näkemys kehitysavusta, jonka tehokkain muoto on hänen mukaansa bisnes. Terhon mukaan jako poliittiseen oikeistoon ja vasemmistoon on vanhentunut. Markkinaliberaaliksi häntä uskaltaa kutsua. Vanhaa perussuomalaisuutta edustaa puheenjohtajaohjelman ajatus ”uskomme suomalaiseen ihmiseen, emme rahavaltaan tai hallintokoneistoihin”.

Terhon kampanjaslogan ”Toivo on valinta” tuo mieleen Suomen virallisen toivopuolueen, kokoomuksen.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE