Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Konkariedustajan hämmennys purkautui eduskunnassa: “Minä en muista näin vastenmielistä tilannetta”

SDP:n kansanedustaja Jukka Gustafsson (kuva maaliskuulta).

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru yllätti eduskunnan tiedonantokeskustelussa kysymällä, onko oppositio valmis sitoutumaan siihen, että irtisanomislakiesitys tuotaisiin määräaikaisena.

Demokraatti

Demokraatti

– Se olisi esimerkiksi kolmevuotinen. Katsotaan ne tulokset. Jos ne ovat hyviä, jatketaan. Jos ne ovat huonoja, määräaikaisuus loppuu, palataan vanhaan.

– Kokeiluahan täällä pitäisi tehdä, ja jos me emme mitään kokeile, niin mistä me tiedämme, meneekö se eteenpäin. Nyt sanotaan, että on erilaisia tutkimustuloksia puolesta ja vastaan, auttaako vai eikö auta. No, saamme tiedon, kun kokeilemme, Kiuru sanoi.

Eduskunta jatkaa paraikaa keskustelua valtioneuvoston työllisyyspolitiikkaan ja irtisanomislakiin liittyvästä tiedonannosta.

Kiurun jälkeen puhui SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen, joka hämmästeli asian käsittelyn menevän entistä eriskummallisemmaksi.

– Nyt on kysymys siitä, että täällä pääministeri väen vängällä halusi antaa eduskunnalle tiedonannon. Pääministeri lähtee kesken tiedonannon pois, vaikka se hetki sitten oli maailman tärkein asia. Eli ilmeisesti pääministeri sitten olettaa, että täällä eduskunta vain siunaa nämä hallituksen linjat. Paitsi pikku juttu: eduskunta ei edes tiedä, mitä se siunaisi, koska meillä ei ole mitään ehdotusta. Nyt täällä edustajat hallituspuolueista alkavat kysellä, että entäs jos tekisimme näin tai näin, Viitanen sanoi.

– Tämähän on täysin absurdi tilanne, ja minä nyt todella rohkenen tätä enemmän kuin hämmästellä. Minä rohkenen tätä hieman kyllä myös paheksua, Viitanen jatkoi.

Lindströmille suositeltiin neuvonantajan vaihtamista.

Ennen Kiurua ja Viitasta äänessä oli ollut konkarikansanedustaja Jukka Gustafsson.

– Kun on keskustelua kuunnellut, niin minulle on tullut myöskin mieleen tämmöinen vahva moraalinen ulottuvuus. Nimittäin itse koen, että en voi mitenkään hyväksyä 300 000 työntekijän asettamista eriarvoiseen asemaan. Minulle se on myöskin moraalinen kysymys. Ja kyllä, kuulkaa, suoraan sanoen, tämän tiedonannon tuominen tänne, että varapääministeri on tunnin ja pääministeri kaksi tuntia paikalla — en tiedä minne lähtivät. Mutta se, että tällaisesta blankoesityksestä huomenna äänestetään, minusta se on moraalisesti äärettömän vastenmielistä. Se on todettu täällä monen edustajan suulla. Olen ollut pitkään kansanedustajana. Minä en muista näin vastenmielistä tilannetta, Gustafsson sanoi.

Työministeri Jari Lindströmiä (sin.) Gustafsson pyysi vaihtamaan neuvonantajansa Matti Vanhasesta entiseen työministeri Lauri Ihalaiseen. Gustafsson viittasi siihen, että Matti Vanhasen on kerrottu ideoineen tiedonannon tuomisen eduskuntaan.

– Lehdestä luin, että on Vanhasen ideoima juttu tuoda tämä tiedonanto tänne — käsittämätöntä, Gustafsson puhisi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE