Opinion
17.9.2020 07:00 ・ Uppdaterad: 17.9.2020 09:56
Krönika: Belarus och Ryssland
Demokratin och mänskliga rättigheterna är eftersatta i Belarus och Ryssland. Säkerhetsläget i vårt närområde har tillspetsats.
Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko omvaldes nyligen efter valfusk. Den officiella lögnen hävdade att 80 procent röstat på honom. Folkliga protesterna har stormat, och demonstrationer samlat 100 000-tals människor i Minsk och många andra städer.
Regimen är korrupt, har svarat med brutalt polisvåld, trakasserier och massfängslanden. Svetlana Tichanovskaja som var oppositionens huvudkandidat i valet, har tvingats söka säkerhet med sina barn i Litauen. Maria Kolesnikova tvångsskjutsades till gränsen mot Ukraina, där hon rev sitt pass för att markera att hon tänkte stanna kvar som oppositionell.
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj hävdar att “terror begås mot folket”. Hon ingår i oppositionens samordningsråd, har förföljts i sin lägenhet och skyddats där av utländska diplomater. Hon säger sig vara den enda i rådet som ännu är på fri fot.
Valfusk är inget nytt i Belarus. Lukasjenko “omvaldes” nu för femte gången. Tidigare har folket reagerat mera resignerat, men denna gång fått nog. Omvärlden, EU och Sverige protesterar. EU inför skärpta sanktioner. Nästa års ishockey-VM kan inte under rådande förhållanden tillåtas hållas i Belarus.
Öka stödet till demokratiska oppositionen i landet! Palmecentret och Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter har sedan länge bra kontakter och projekt. Ge ekonomiska bidrag till dem!
Ännu en ledande oppositionspolitiker i Ryssland, Aleksej Navalnyj, har förgiftats i syfte att mörda honom. Spåren till handlandet leder raka vägen till ryska säkerhetstjänsten och högsta makten i Kreml. Hans liv räddades genom att flygplanet på väg från Sibirien mellanlandade i Omsk, där han togs in på sjukhus. Han har förts vidare till kvalificerad sjukvård i Berlin, och uppges ha vaknat upp ur sin koma.
Förbundskansler Angela Merkel har begärt en förklaring från Ryssland, som ännu inte lämnats. Ryssland hotas med skärpta sanktioner och stopp eller fördröjande av slutförandet av gasledningen Nord Stream 2 till Tyskland.
Ryssland har starka säkerhetsintressen i Belarus. Och det gäller för omvärlden att hantera den frågan förnuftigt. Ändå var det klokt av Stefan Löfven, att i förra veckans regeringsförklaring tala för bredare ansatser i Sveriges Rysslandspolitik. Vi måste öka samarbetet inom civilsamhället och folk-till-folk kontakter syftande till avspänning nerifrån.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.