Politiikka
30.3.2017 15:28 ・ Päivitetty: 30.3.2017 15:28
“Kuin bussikuskin tilalle otettaisiin lipuntarkastaja” – vanhustenhoidon säästöaikeet saivat päreet palamaan
Juha Sipilän (kesk.) hallituksen aikeet leikata 70 miljoonaa vanhuspalveluista herätti kiivaan keskustelun torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Suomeen saatiin kauan kaivattu vanhuspalvelulaki vuonna 2013 silloisen peruspalveluministerin Maria Guzeninan (sd.) (kuvassa) johdolla.
Guzenina muisteli, että kaikki puolueet olivat lain takana. Hän epäili, että näin ei olekaan enää.
– Hallitus on jo tällä kaudella pelotellut vanhuksia ja heidän omaisiaan henkilöstömitoituksen heikentämisellä. Suomen lähi- ja perushoitajien liiton tietojen mukaan kotihoito on jo kaaoksessa ja työn määrä palvelutaloissa on sietämätön.
Guzenina kysyi perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalta (kesk.) aikooko hallitus pitää voimassa 70 miljoonan euron säästöt ja miten leikkaus tehdään.
Rehula vastasi aluksi ympäripyöreästi, että valmistelu on liikkeellä. Hän korosti, että kuntien valtionosuuksiin ei ole kajottu, joten “hoitoisuuden tarve pystytään varmistamaan riittävällä määrällä ammattilaisia”.
Guzeninan tietojen mukaan hallitus aikoo korvata vanhusten hoitotyön ammattilaisia vähemmän koulutetulla henkilöstöllä. Hän muistutti, että hallitus vetäytyi jo hoitajamitoituksen leikkaamisesta opposition ja kansan vaatimuksesta.
– Nyt on käynyt ilmi, että mitoituskikkailulla tosiasiassa te vähennätte koulutettuja hoitajia ja tilalle tulee harjoittelijoita. Vastaako tämä teidän käsitystänne houkuttelevasta hoitotyöstä ja arvokkaasta ikäihmisten huolehtimisesta, Guzenina ihmetteli.
Lisää aiheesta
Onko vanhustenhoito niin hyvällä tolalla, että hoitaja voidaan korvata harjoittelijalla ja hoitaja joutuu siivoamaan?
Rehula piti väitteitä täysin väärinä ja hänen mukaansa laatusuositusten mukaista mitoitusta ei pienennetä.
– Ministeri puhuu ihan läpiä päähänsä. En väittänyt, että hallitus alentaa hoitajamitoitusta, Guzenina oikaisi.
Hän viittasi hallituksen viimesyksyiseen ilmoitukseen, että hoitoon osallistuva henkilöstö, kuten virkistystä ja sosiaalista toimintakykyä ylläpitävät ihmiset, sisällytetään henkilöstömitoitukseen.
– Tämä on kuin bussikuskin tilalle otettaisiin lipuntarkastaja, Guzenina vertasi.
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen (sd.) yritti hänkin kysyä, millä tavalla mitoitusperusteita aiotaan muuttaa, että 70 miljoonan euron säästöihin vanhuspalveluissa päästään.
– Käykö niin, että siivoojista tai ruokapalvelusta leikataan työntekijöitä, jolloin sairaanhoitajat alkavat siivota ja tehdä ruokapalvelun töitä, kun ammattitaitoa tarvittaisiin muuhun?
Rehulan mukaan tukipalvelun henkilöitä ei tulla jatkossakaan laskemaan hoitajamitoitukseen.
– Yksi konkreettinen osa säästää tulee olemaan se, että ikääntyvän väestön yksiköiden hallinnon byrokratian purusta on löydettävissä useita miljoonia säästöjä, hän heitti esimerkin.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman koetti hänkin saada Rehulta tolkkua mitoitusasiassa samoin kuin kansanedustaja Krista Kiuru (sd.).
– Nyt te tahdotte, että säästö otetaan niin, että hoitohenkilöstöön sisällytetään esimerkiksi opiskelijoita. Kun tukipalveluhenkilöstön, siivoojien tai ruokahuollon työntekijöiden, erillisestä mitoituksesta voidaan karsia, se tarkoittaa, että pahimmassa tapauksessa hoitajat joutuvat siivoamaan tai ottamaan vastuun ruokahuollosta. Onko vanhustenhoito niin hyvällä tolalla, että hoitaja voidaan korvata harjoittelijalla ja hoitaja joutuu siivoamaan, Lindtman kysyi.
Rehulan mielestä SDP:n edustajat tekevät omia tulkintojaan.
– Ihmisillä, jotka lasketaan hoitajamitoitukseen, on siihen riittävä koulutus ja osaaminen.
Rehula paljasti viimein sen verran, että säästöjä syntyy osaltaan siitä, että yksityisten ja julkisten palveluntuottajien hoitajamitoitukset yhdenmukaistetaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.