Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Kuka käyttää isännän ääntä?” – Nesteen kohtalo askarrutti demareita

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kysyi, mikä jää hallituksen puhevallaksi Nesteessä, jos valtiolle jää vähemmistöomistus.

Sosialidemokraatit jakoivat niin risuja kuin vähän ruusujakin hallitukselle, kun eduskunta kiivaili valtion omistajapolitiikasta.

Erityisesti SDP:n edustajia arvelutti se, mitä tapahtuu Nesteelle, jos valtionomistus laskee yrityksessä 33 prosenttiin kuten hallitus on kaavaillut.

– Herää kysymys, kuka sen jälkeen käyttää isännän ääntä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kysyi.

Ja vastasi itse, että Nesteessä valtion on pidettävä veronmaksajien ääntä.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ihmetteli samoin, miksi hallitus on luopumassa vallasta niin keskeisessä yhtiössä huoltovarmuuden kannalta.

– Itsekin toteatte, että vähemmistöomistuksessa hallituksen vaatimuksia ei toteuteta ehdoitta, hän huomautti.

Eero Heinäluoma (sd.) uskoi alkupuheenvuorot kuunneltuaan, että omistajapolitiikassa olisi mahdollisuus Sipilän–Ihalaisen-linjaan.

Lisää aiheesta

– Jos pääministeri Juha Sipilältä otettaisiin valtion omaisuuden monipuolinen käyttäminen, yhteiskuntavastuu ja parlamentaarinen osallistaminen ja edustaja Lauri Ihalaiselta ajatus, että Neste ja Posti pidettäisiin vahvasti valtionyhtiöinä, uskon, että työllisyys ja palvelut olisivat tässä maassa paremmassa hoidossa, Heinäluoma visioi.

Vähemmistöomistuksessa hallituksen vaatimuksia ei toteuteta ehdoitta.

Keskustelu eduskunnassa meni välillä historiakatsauksen puolelle: kuka teki milloinkin mitä. Ville Skinnari (sd.) muistutti, että fiksu omistaja katsoo kuitenkin kauas tulevaisuuteen.

– Olemmeko me nyt 2016 valmistautumassa siihen maailmaan, mihin maailma on joka tapauksessa menossa, hän kysyi.

Skinnarin mielestä hallituksen ajatus kehitysyhtiöstä ei vastaa tulevaisuuden kysymyksiin. Siksi SDP on esittänyt omaa jalustayhtiö- tai yhteisövaihtoehtoa.

– Jos siinä ovat onnistuneet muun muassa ranskalaiset, miksi emme onnistuisi mekin, hän ihmetteli.

Sosialidemokraatit epäilivät, että kehitysyhtiön perustaminen on vain askel koko valtionyrityksen myyntiin. Lindtmanin mielestä jokaista tapausta pitää katsoa yhtiökohtaisesti.

– Jos sinulla on 50 hehtaarin maatila ja myyt 5 hehtaaria, jotta saat ostettua traktorin, niin se antaa syyn myydä loputkin. Eihän se näin ole.

Ruusuja SDP antoi siitä, että Sipilä lupasi puolittaa valtionyhtiöiden johdon ”kultaiset kädenpuristukset”.

– Tämä on se suunta, jota edellinen hallitus lähti viemään eteenpäin, Rinne muistutti.

Lindtman muistutti, että silloinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) nimenomaan marssi Fortumin ja Nesteen yhtiökokouksiin ja piti huolta siitä, että niissä ei hallituksen palkkioita koroteta.

Samoin Rinne piti oikeana politiikkana – jota hän itse viime kaudella valtiovarainministerinä korosti – että kantaverkkoyhtiö Fingridissä halutaan pitää jatkossakin valtion enemmistöomistus.

Rinne korosti, että SDP ei sinällään vastusta omaisuuden myyntiä, kun se tulee järkevään tarpeeseen ja luo uutta paremman tulevaisuuden rakentamiseksi.

– Minä uskon, että tämä tahtotila on yhteinen koko salissa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE