Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Toimituksen kommentit

Kuka maksaa? Suomen suurin ongelma ei ole eläkeputki, vaan se, että 60 vuoden ikää lähestyvää ei enää palkata

LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA
Toimituksen kommentit

Heikki Sihto

Kirjoittaja on Demokraatin toimituspäällikkö

Hallitus joutuu vastentahtoisesti itse tekemään päätökset ikääntyneiden työllisyyttä parantavista toimista. Työmarkkinajärjestöt hinkkasivat omaa esitystään maanantaina kalkkiviivoille saakka, turhaan.

Heikki Sihto

Demokraatti

Kyse työmarkkinapöydässä oli etenkin työttömyysturvan lisäpäivistä eli eläkeputkesta. Yhteistä näkemystä ei syntynyt muutosturvasta eli eläkeputken poistamisen maksajasta ja aikataulusta. Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies arvioi työntekijäpuolen hintalapuksi yli 100 miljoonaa euroa vuodessa. Työntekijäpuolella nähtiin tilanne niin, että työnantajat jättävät muutosturvan kustannukset työntekijöille ja veronmaksajille.

Hallitus tavoittelee yli 55-vuotiaiden työllisyyttä parantavilla toimilla työllisyyden parantamista noin 10 000 työpaikalla. Eläkeputken poistoa pidetään vaikuttavuudeltaan tehokkaimpana keinona vähentää uusien työttömien määrää ja tätä kautta nostaa vähitellen työllisyysastetta. Ja ehkä vähitellen myös työurat pitenisivät loppupäästä 65 vuoteen saakka tai ylikin.

Eläkeputken poistaminen merkitsisi sitä, että työttömyysturvalla jouduttaisiin jatkossa hoitamaan eläketurvaa.

Työllisyyttä pitää parantaa, mutta siihen liittyvät ratkaisut eivät ole helppoja. Hallitus olisi todennäköisesti mielellään antanut työmarkkinajärjestöjen tehdä päätös eläkeputken poistamisesta. Suosiota ei tällä päätöksellä saa. Hallituksen tuskaa helpottaa se, että työmarkkinajärjestöt, myös työntekijäpuoli, esittivät eläkeputken poistamista, vaikka eivät keinoista päässeetkään yhteiseen näkemykseen.

Vaikka eläkeputken poistamisen taloudellisista vaikutuksista ollaan samaa mieltä, aiheuttaisi poisto väistämättä henkilökohtaisia tragedioita vanhemmille työntekijöille, joita se koskee. Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamon mielestä  (A-studio, 30.12.) mielestä  eläkeputken poistaminen merkitsisi sitä, että työttömyysturvalla jouduttaisiin jatkossa hoitamaan eläketurvaa. Hän arvioi, että tämän takia moni iäkkäämpi työttömäksi jäänyt joutuisi jatkossa turvautumaan toimeentulotukeen.

Ikääntyneiden työllisyydestä puhuttaessa moni vertaa Suomea Ruotsiin. Totta, länsinaapurissamme yli 55-vuotiaiden työllisyysaste on huomattavasti Suomea parempi. Näissä vertailuissa usein unohdetaan, että Ruotsissa laki suojaa irtisanomistapauksissa iäkkäämpiä työntekijöitä. Myös työmarkkinat ovat toisenlaiset kuin Suomessa. Ruotsissa on esimerkiksi Suomea yleisempää jatkaa työelämässä vielä eläkeiän jälkeen.

Lisää aiheesta

Jos unohdetaankin kylmät talousluvut ja työllisyystavoitteet, Suomessa suurin ongelma ei ole eläkeputki tai eläkeikä, vaan se, että meillä 60 vuoden ikää lähestyvää ei enää palkata. Tähän tarvitaan isoa, koko yhteiskuntaa – ei vain työnantajia – koskevaa asennemuutosta. Ilman sitä esimerkiksi nyt työntekijäjärjestöjen esittämä muutosturvakoulutuksen pidentäminen jää turhaksi. Muutos ei tapahdu hetkessä. Siksi – jos hallitus päätyy eläkeputken poistamiseen – tarvitaan kunnon muutosturva ja siirtymäaika niitä varten, joita muutos ensimmäisenä koskisi. Tätä tukee myös koronan takia huonontunut tilanne työmarkkinoilla.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE