Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Työmarkkinat

Neuvottelut karille, Eloranta työnantajapuolen toiminnasta: “Toteuttivat linjaa, joka on pitkään ollut nähtävissä”

LEHTIKUVA / VESA MOILANEN
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta.

Neuvottelut toimista yli 55-vuotiaiden työllisyysasteen nostamiseksi ajautuivat tänään työmarkkinajärjestöjen kesken karille.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Hallitus on nyt saamassa asian päätettäväkseen. Määrä on hakea paketilla vähintään 10 000 työllistä.

Neuvotteluissa isona asiana esillä oli eläkeputki eli työttömyysturvan lisäpäivien ikärajan nostaminen 65 vuoteen 1965 syntyneistä lähtien.

SAK:n puheenjohtaja Jarkk0 Eloranta toteaa Demokraatille, että neuvottelut ikääntyneiden työllistämisestä kaatuivat muutosturvaan.

– Jos siitä oltaisiin päästy eteenpäin, olisi varmaan muitakin asioita kyetty ratkomaan. Mutta se  kysymys jäi avonaiseksi. Sen takia jäi lopputekeminenkin vajaaksi.

SAK ja palkansaajajärjestöt olisivat halunneet lisää muutosturvaan lisää panoksia kaikille työttömille ja erityisesti pitkään työelämässä olleille.

– Sillä olisi ollut myös myönteistä työlllisyysvaikutusta. Se ei tällä kertaa ollut sellainen malli, jonka työnantaja olisi voinut hyväksyä.

Lisää aiheesta

Esimerkiksi irtisanottujen koulutukseen olisi haluttu satsata enemmän kuin nyt. Muutosturvakoulutusta olisi pidennetty kuukaudesta kahteen tai kolmeen.

Meillä on aika erilainen näkemys keinoista, jotka pitävät ihmisiä työelämässä.”

Eloranta ei usko, että neuvottelujen jatkaminen asiassa auttaisi ja toisi ratkaisua. Palkansaajat ja työnantajat ovat niin kaukana toisistaan ja asia on periaatteellinen.

– Työantaja ei ole valmis nostamaan yhtään kustannuksia ja meidän on vaikea löytää muutosturvamalleja, jossa näin ei tapahtuisi, Eloranta tiivistää.

Eloranta kuvaa myös neuvotteluiden lähtökohtaa vaikeaksi. Eläkeputkeen kajoaminen hiersi molemmin puolin.

–  Kyllähän tässä, voisiko sanoa näin, että ei varmaan ollut tulenpalavaa halua kellään näistä lisäpäivistä päästä eroon. Työnantaja ei ollut valmis maksamaan niistä ja me emme lähtökohtaisesti ole halukkaita heikentämään palkansaajien turvaa. Meillä on aika erilainen näkemys keinoista, jotka pitävät ihmisiä työelämässä. 

Eloranta ei näe kariutuneissa neuvotteluissa järjestelmän kannalta sen kummempaa tappiota.

– Joskus järjestöt onnistuvat, joskus eivät. Näin se menee. Emme me voi vain järjestelmän vuoksi tehdä sopimuksia, niissä pitää olla myös hyväksyttävyyttä ja myönteisiä elementtejä palkansaajille.

“Sillä tyylillä ei aina joka tilanteessa ratkaisuja saa.”

Hallitukselta Eloranta odottaa nyt ratkaisua, josta syntyy paitsi työllisyysvaikutus myös huomioidaan työhyvinvoinnin ja ihmisten työkykyvn sekä osaamisen parantaminen.

– Että ei pelkästään haeta työttömyysturvan heikennyksistä työllisyysvaikutusta.

Eloranta ei näe, että työnantajapuoli olisi halunnut pelata vaikeat päätökset hallituksen käsiin.

– En minä sitä usko. He tavallaan ehkä tässäkin neuvottelussa toteuttivat sitä linjaa, joka on pitkään ollut nähtävissä. Siinä kaikki kustannusten nousu on työnantajille täysin mahdotonta. Siinä mielessä he ovat olleet johdonmukaisia. Sillä tyylillä ei aina joka tilanteessa ratkaisuja saa, Eloranta sanoo.

– Tässä olisi tullut selvästi miinusmerkkinen lopputulema palkansaajille. Molempien osapuolten pitäisi osallistua sisältöön ja varmaan vähän kustannuksiinkin. Nyt tämä jäi epätasapainoon meidän näkökulmasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE