Politiikka
26.7.2019 11:48 ・ Päivitetty: 26.7.2019 11:52
Kultasakaali aiheutti kädenväännön: ”Tappaminen olisi luonnonsuojelurikos”
Tällä viikolla vahvistettiin ensimmäiset havainnot kultasakaalista Itä-Suomessa. Nyt keskustelua käydään siitä, mitä uudelle lajille tulisi tai edes saisi tehdä.
Keskustan kansanedustaja Anne Kalmari ilmoitti jo torstaina lähettämässään tiedotteessaan, että kultasakaali tulee poistaa välittömästi Suomesta.
– Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta linjasi kevättalvella mietinnössään, että kultasakaali on maamme alkuperäiselle lajistolle haitallinen vieraslaji, joten se on pidettävä poissa täältä, tiedotteessa kerrotaan.
Suomen luonnonsuojeluliiton lähettämässä tiedotteessa huomautettiin kultasakaalin olevan tulokaslaji, jota ei pidä sekoittaa käsitteeseen vieraslaji.
Vieraslajilla tarkoitetaan sitä, että ihminen on omalla toiminnallaan vaikuttanut lajin leviämiseen, kun taas tulokaslaji on levinnyt alueelle omatoimisesti.
Metsäeläintieteen professori Heikki Henttonen Luonnonvarakeskuksesta vahvistaa kultasakaalin olevan tulokaslaji Suomessa.
Ongelma ei kuitenkaan ole pelkästään terminologinen
Lisää aiheesta
Maa- ja metsätalousministeriöstä kerrotaan lajin olevan lähtöisin Välimeren alueelta, mutta se on levittäytynyt tehokkaasti Itä-Euroopan kautta kohti Pohjois-Eurooppaa. Pysyvä kanta on havaittu esimerkiksi Virossa jo vuodesta 2011 lähtien.
Suomessa laji on määritetty vieraslajiasetuksessa haitalliseksi vieraslajiksi, jota ei saa esimerkiksi tuoda maahan tai laskea luontoon. Jos ihmisen toimesta luontoon pääsee lajin yksilö, sen voisi lain nojalla poistaa.
EU:n vieraslajiasetus määrittelee vieraslajin olevan sellainen, joka on ihmisen toimesta päässyt maahan. Tätä asetusta ei sovelleta lajiin, joka on omatoimisesti levittäytynyt.
Ministeriön tämän hetkisten tietojen mukaan Suomessa havaittu kultasakaali on saapunut omin jaloin Viron kautta Suomeen. Mitään todisteita ihmisen vaikutuksesta tähän ei ole ollut, joten vieraslajiasetuksen sääntelyä ei voida käyttää kyseiseen yksilöön, koska kyseessä on tulokaslaji.
Laki ratkaisee
Viime keväänä maa- ja metsätalousministeriö esitti eduskunnalle, että kultasakaali liitettäisiin kuuluvan riistalajiksi ja olisi kuulunut riistanhoidon piiriin.
Eduskunnan enemmistö äänesti keväällä tätä vastaan.
Merkittävää oli, että Sipilän hallitus äänesti esitystä vastaan, kun taas oppositio esityksen puolesta.
– Käytännössä se (ministeriön esitys) olisi velvoittanut viranomaiset parantamaan ja turvaamaan kultasakaalikannan elinolosuhteita niin, että kanta säilyy maassamme elinvoimaisena. Valiokunnan mielestä Suomeen ei saa muodostua elinvoimaista kultasakaalikantaa, Kalmari kirjoittaa tiedotteessaan.
Ministeriö näkee asian kuitenkin toisin.
Suomessa elävät nisäkäs- ja lintulajit kuuluvat pääsääntöisesti joko luonnonsuojelulain, vieraslajilain tai metsästyslain alle.
Metsästyslaki olisi antanut mahdollisuuden poistaa yksittäisiä eläimiä ja hidastaa kannan vakiintumista Suomeen.
Koska esitystä ei hyväksytty, viranomaisilla ei ministeriön mukaan ole mitään juridista keinoa poistaa näitä yksilöitä, sillä kultasakaali kuulu nyt luonnonsuojelulain alle.
– Sakaalin tappaminen olisi luonnonsuojelurikos, josta rangaistus on sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta, Suomen luonnonsuojeluliiton erityisasiantuntija Tapani Veistola kertoo.
Tilanne on ministeriön mukaan erittäin hankala. Vaikka kultasakaali on merkitty Suomessa vieraslajiksi, maassamme havaittuun yksilöön ei voida kuitenkaan soveltaa vieraslajisääntelyä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
19.3.2019 05:28
Asedirektiivi ja vieraslajit – eduskunta päättää näistä viimeisenä istuntopäivänään