Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Kuluttajat popsivat kanaa, lihatalot sopeutuvat

Siipikarjaliiketoiminnan tulos Suomessa oli merkittävä tekijä HKScanin tulosparannuksessa. Kuvituskuva.

Kuluttajien käyttäytymisen muutos on vaikuttanut elintarvikekonsernien HKScanin ja Atrian tuloslukuihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Kahdesta yhtiöstä suurempi eli HKScan onnistui huhti-kesäkuussa pienentämään tappiolukujaan, suurelta osin siipikarjaliiketoiminnan tuloksen kohenemisen myötä.

Vertailukelpoinen tappio pieneni toisella neljänneksellä 2,5 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli ollut 16,6 miljoonaa.

Toimitusjohtaja Tero Hemmilän mukaan tulos ei ole tyydyttävällä tasolla, vaikka kehityssuunta on ollut oikea.

– Siipikarjaliiketoiminnan tulos Suomessa oli merkittävin tulosparannukseemme vaikuttanut tekijä myös toisen neljänneksen aikana, Hemmilä sanoi katsauksessaan.

HKScan ennakoi, että yhtiön pohjoismaisilla kotimarkkinoilla lihan kulutuksen kasvu keskittyy siipikarjanlihaan ja valmisaterioihin.

Sianlihalle HKScan on saanut uutta markkinaa, kun vienti Kiinaan saatiin aloitettua. Afrikkalainen sikarutto on runnellut Kiinan sianlihantuotantoa rajusti, joten kysyntä ja hinta maailmanmarkkinoilla ovat nousussa. Kiinan-viennin vaikutus HKScanin tulokseen on kuitenkin toistaiseksi pieni.

Lisää aiheesta

Atria odottaa tälle vuodelle tulosparannusta

Kilpailija Atria ylsi 5,1 miljoonan euron liikevoittoon, joka oli lähellä viime vuoden vastaavan jakson 5,4 miljoonan voittoa.

Atrian toimitusjohtaja Juha Gröhn totesi, että punaisen lihan kulutus on Suomessa alkuvuoden aikana supistunut neljä prosenttia ja kananlihan kulutus kasvanut kuusi prosenttia.

– Näyttää siltä, että rakenteellinen muutos lihan kulutuksessa jatkuu punaisesta lihasta kohden kananlihaa, Gröhn sanoi katsauksessaan.

Atria ennakoi, että tämän vuoden liikevoitto nousee paremmaksi kuin viime vuonna.

Samalla Kiinan sikaruttotilanne ja maailmanmarkkinahinnan nousu heijastuu myös Atrian tulokseen.

– Lisääntynyt vienti EU-alueelta erityisesti Kiinaan on nostanut lihavalmistetuotantoon käytettävien raaka-aineiden hintoja kevään ja kesän aikana myös Atrian lihavalmisteteollisuudessa.

STT–NINA TÖRNUDD

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE