Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Kumpula-Natri: Hallitus ei voi lakaista perhevapaiden uudistamista maton alle

Äitienpäivänä tulee juhlia, mutta myös pohtia äitien asemaa yhteiskunnassa. Naisten työssäkäynnillä on iso vaikutus yhteiskuntaan. Naiset ovat pienituloisempia kuin miehet ja isoäidit saavat vähemmän eläkettä kuin isoisät. Työllisyysasteen nosto vähentäisi huomattavasti julkisen menojen sopeutustarvetta.

EU-komissio antoi vastikään esityksen vanhempainvapaista 25-vuotta vanhan äitiyslomadirektiivin parantamiseksi.

Kyseessä on normaali direktiiviesitys, jonka käsittelyyn Suomen hallituksen on osallistuttava ja otettava kantaa, nyt kun neuvottelut jäsenmaiden kesken ja Euroopan parlamentissa alkavat.

– Hallitus ehti jo päättää, ettei se edes valmistele perhevapaiden uudistamista. Suomi ja hallitus eivät voi lakaista erittäin tarpeellista keskustelua ja uudistusta maton alle vaan saavat, kiitos EU:n, ottaa siihen kantaa. EU on äitien ja perheiden puolella ja niin aion olla minäkin. Toivon Suomea mukaan tähän päivään ja ottamaan vihdoin tämän tasa-arvoaskeleen, sanoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd.) äitienpäiväkirjoituksessaan.

Komission esityksessä äideille ja iseille on kummallekin annettava vähintään 4 kuukauden vanhempainloma ja siitä vähintään kansallista sairauspäivärahaa vastaava korvaus.

– Kysymys on yksinkertainen. Haluammeko elää maassa, jossa naiset käyvät töissä, vai maassa, jossa naiset ovat kotona? Suomessa naiset käyvät töissä vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa töissä on 68 prosenttia naisista, Ruotsissa 73 ja Islannissa, jossa työssäkäyntiprosentti on korkein, 81 prosenttia, sanoo Kumpula-Natri.

Suomen työmarkkinat ovat EU-vertailussa poikkeuksellisen sukupuolittuneet, naisvaltaisilla aloilla on vähemmän miehiä ja miesvaltaisilla aloilla vähemmän naisia kuin muualla. Tilanne on koko EU:n neljänneksi huonoin, huomauttaa Kumpula-Natri.

Lisää aiheesta

– Sukupuolten tasaisempi jakautuminen eri aloille helpottaisi myös sukupuolten välistä palkkakuilua ja edelleen mummien ja vaarien eläke-eroa. Nyt naisvaltaiset alat kantavat kohtuuttoman taakan iloisesta asiasta eli lapsen syntymästä. Taakka tulee jakaa uudelleen siten, että siihen osallistuu koko yhteiskunta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE