Politiikka
15.4.2016 12:37 ・ Päivitetty: 15.4.2016 12:37
Kumpula-Natri hämmästelee: Missä viipyy huippukokous köyhyydestä?
SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natrin mukaan EU:n köyhyyden vähentämistavoite on karkaamassa.
Euroopan parlamentti hyväksyi eilen torstaina päätöslauselman, jossa vaaditaan unionin köyhien kansalaisten tilanteen tutkimista ja siihen puuttumista. Kumpula-Natri oli kirjoittamassa päätöslauselmaa.
Vuosien 2008 ja 2013 välillä köyhien osuus Euroopan unionissa nousi 117:sta 122 miljoonaan. 12 prosenttia unionin kansalaisista ei pysty pitämään kotiaan riittävän lämpimänä. 16 prosenttia asuu asunnoissa, joiden katto vuotaa ja seinät ovat kosteat.
Köyhyys unionissa on lisääntynyt ja lisääntyy, mihin vaikuttavat muun muassa monien maiden hallitusten kiristykset ja leikkaukset.
– Kuinka monta ylimääräistäkin huippukokousta on kutsuttu koolle kiireellisissä asioissa – jospa joukkoon mahtuisi yksi, joka käsittelisi joka viidettä eurooppalaista: köyhyyttä ja köyhyyden riskiä, Kumpula-Natri sanoo.
– Nuorten naisten työttömyysaste on korkeampi kuin muiden ikäryhmien, mikä uhkaa suistaa nuoret naiset köyhyyteen jo varhaisessa vaiheessa. Myöhemmin sukupuolten väliset palkka- ja eläke-erot ovat merkittäviä naisten köyhyyttä aiheuttavia tekijöitä. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat yksinhuoltajat.
Päätöslauselmassa vaaditaan, että EU ryhtyy muun muassa seuraaviin toimiin:
Lisää aiheesta
1. On pidettävä köyhyyttä käsittelevä huippukokous, jossa päätetään köyhyyden vastaisista toimista.
2. On perustettava köyhyyden seurantakeskus, jotta köyhyyden lisääntymistä voidaan tutkia ja siihen voidaan paremmin puuttua. Tätä on aiemmin esittänyt myös Talous- ja sosiaalikomitea, jossa toimivat mm. työmarkkinaosapuolet.
3. Parlamentti kiinnittää huomiota köyhyyden sukupuolittuneisuuteen. Köyhiä naisia on Euroopassa 12 miljoonaa enemmän kuin köyhiä miehiä. Parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita toteuttamaan toimenpiteitä, joilla tehdään loppu EU:n järkyttävän suuresta sukupuolten välisestä palkkaerosta, joka on tällä hetkellä 16 prosenttia ja eläkkeiden osalta jopa 39 prosenttia.
4. Köyhyyttä vastaan taisteltaessa on käytettävä varoja mahdollisimman monesta EU-rahoitusvälineestä, ei vain Euroopan sosiaalirahastosta. Euroopan rakenne- ja investointirahastoja pitäisi käyttää tehokkaammin köyhyyden torjumiseen. Esimerkiksi digitaalinen syrjäytyminen tulee estää; vielä joka viides eurooppalainen sanoo, ettei ole koskaan käyttänyt internettiä.
5. Nuorisotakuu on saatava toimimaan tehokkaasti kaikissa maissa. Euroopan parlamentti on tässä eri linjoilla kuin Suomen hallitus, joka päätti leikata nuorisotakuun lähes olemattomaksi.
6. Jäsenvaltioiden pitää liittyä talvilämmityksen poiskytkemisen lopettamista koskevaan ohjelmaan. Näin varmistetaan, että yhtäkään kotitaloutta ei voida kytkeä pois energianjakelusta talvella. Tämä säästäisi ihmishenkiä Euroopassa.
7. Energiatehokkuus ei saa olla hyvin toimeentulevien etuoikeus. Köyhillä ei ole varaa vaihtaa kodinkoneita energiatehokkaampiin ja vanhat talot syövät enemmän energiaa kuin uudet. Jäsenvaltioiden ja EU:n pitää tarjota esimerkiksi Euroopan investointipankin välityksellä korottomia tai matalakorkoisia mikrolainoja tai lainoja pienituloisille kotitalouksille uusiutuvien energialähteiden ja energiatehokkuuden, kuten eristyksen, aurinkoenergian ja energiatehokkaiden laitteiden alkuinvestointeihin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.