Politiikka

Kumpula-Natri: ”Terveydelle vaarallista, taloudellisesti järjetöntä” – Kaikki suomalaismepit vaativat kellojen siirtelyn lopettamista

Thinkstock: Getty Images
Thinkstock: Getty Images
Thinkstock: Getty Images

Kaikki suomalaiset europarlamentaarikot vaativat kellojen siirron lopettamista EU-alueella. Mepit yli ryhmärajojen työskentelevät asian edistämiseksi Euroopan parlamentissa.

Aiheesta käytiin Euroopan parlamentissa keskustelu erillisessä lehdistötilaisuudessa. Keskusteluun osallistuivat myös suomalaiset europarlamentaarikot Miapetra Kumpula-Natri (sd.) sekä Heidi Hautala (vhr.)

Kumpula-Natrin mukaan kellojen siirtely ärsyttää ja ahdistaa, mutta siitä on myös todellisia ongelmia.

– Jokainen, joka vastaa politiikasta tulisi tutustua Nobel-voittajien löydöksiin vuorokausirytmin muutoksen haitallisista vaikutuksista. Kellojen siirtelystä ei ole hyötyä, hän totesi.

– Olemme paraikaa poliittista talossa. Kellojen siirtäminen on poliittinen tahto. Voimme toteuttaa kansalaisten tahdon, ja lopettaa kellojen siirtelyn.

– Mepit kaikista ryhmistä vastustavat kellojen siirtelyä – terveydelle vaarallista, taloudellisesti järjetöntä, hän puolestaan totesi Twitterissä.

Hautala puolestaan tarttui Euroopan komission ajattelutapaan, jonka mukaan se puuttuu suuriin asioihin suurella kädellä.

– Tähän ei haluta puuttua. Tämä on väärä asenne, juuri tähän pitää puuttua.

Hautala kertoi lisäksi vastustaneensa kellojen siirtelemistä siitä lähtien, kun hänen poikansa syntyi vuonna 1981 juuri ensimmäisen siirroksen tapahtuessa.

– En ollut varma mihin aikaan hän syntyi.

Mepit ehdottavat direktiivin muuttamista ja vaativat.

Kellojen siirtely on harmonisoitu EU-direktiivillä. Tämä tarkoittaa, että kaikkien EU-maiden on siirryttävä kesä- ja talviaikaan samana päivänä. Mepit ehdottavat direktiivin muuttamista ja vaativat, että komissio tarttuu toimeen ja tekee aloitteen direktiivin muuttamiseksi.

Tällä hetkellä aloitteeseen kerätään allekirjoituksia. Yli 70 europarlamentaarikkoa yli puoluerajojen on sitoutunut hankkeeseen. 

Kellojen siirtelyn haitat tunnetaan Suomessa hyvin ja vuonna 1981 käyttöön otettu kesäaika herättää laajaa vastustusta. Ymmärrys biologisen kellon vaikutuksista on syventynyt. Lääketieteen Nobelin palkinto luovutettiin tänä vuonna sisäisen kellon ja vuorokausirytmin tutkijoille. 

Asiaa voidaan edistää myös Suomesta käsin. Valtavasti allekirjoituksia kerännyt kansalaisaloite on aika saada etenemään eduskunnassa, ja Suomi voi ajaa asiaa Euroopan unionin neuvostossa. Täten Euroopan komissiota voi pyrkiä painostamaan asiassa.

Jutun otsikkoa muokattu klo 15:44. 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat