Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Kuntaliitosta ärähdys: ”Yksittäisten kuntien leimaaminen on halpamaista propagandaa”

Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Kuntaliitto muistuttaa, että kunnat ovat kantaneet ja kantavat alkavana syksynäkin päävastuun ihmisten palvelujen turvaamisesta koronakriisin keskellä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kuntaliiton mukaan kuntien talous on ollut viime vuosina erittäin kovilla, mutta siitäkin huolimatta kunnissa lomautetaan tai irtisanotaan henkilöstöä vain pakon edessä.

– Kuntien syyllistäminen uuden lukuvuoden kynnyksellä ja yksittäisten kuntien leimaaminen on halpamaista propagandaa tilanteessa, jossa kuntapäättäjät ja viranhaltijat tekevät varmuudella kaikkensa selviytyäkseen tiukan talouden ja palveluvelvoitteiden ristipaineessa, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina kommentoi tiedotteessa.

Hänen mielestään on selvää, että valtion tukea kuntatalouteen ja pidättyväisyyttä lisävelvoitteissa tarvitaan myös jatkossa, jotta opetus- ja muut palvelut kyetään toteuttamaan.

Reina laskee, että henkilöstökulut ovat kuntien kokonaismenoista suoraan ja välillisesti ostojen kautta yhteensä jopa 2/3.

– Kuntatalous on kokonaisuus, jossa harmilliset sopeutuspäätökset tulee tehdä aina kokonaisarvioon perustuen. Jos yksi toimiala suljetaan sopeutustoimien ulkopuolelle, se johtaa suurempaan sopeutustarpeeseen muilla kunnan toimialoilla, Reina toteaa.

Kuntaliiton mukaan koronan talousvaikutusten, mutta erityisesti kunnan kestämättömän lisävelkaantumisen välttämiseksi, kunnan tulojen ja menojen pitää olla keskipitkällä aikavälillä tasapainossa. Tätä edellyttää myös kuntalaki.

”Sopeutustoimet ovat kunnan työkalupakissa välttämättömiä.”

– Sen vuoksi sopeutustoimet, kuten esimerkiksi lomautukset, ovat kunnan työkalupakissa välttämättömiä. Lomauttaneilla kunnilla menot ja tulopohjat ovat tyypillisesti maan keskiarvoa heikommat ja usein niiden taseessa on kattamatonta alijäämää.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio korostaa, että vaikka jotkut kunnat ovat taloudellisen tilanteensa vuoksi joutuneet lomauttamaan myös opettajia, opetus voidaan näissäkin kunnissa siitä huolimatta hoitaa laadukkaasti, ja samalla korjata mahdollisia etäopetusajan oppimisvajeita.

Koronapandemia mullisti kaupunkien ja kuntien palvelut sekä talousennusteet. Kuntaliitto varoittaa, että tilanne pahenee edelleen, jos toinen aalto tulee. Kunnat ovat arvioineet, että koronatuesta riippumatta pandemia heikentää kuntien taloutta kuluvana vuonna noin miljardilla eurolla ja 1,7 miljardilla eurolla vuonna 2021. Talousvaikutukset vaihtelevat paikallisesti.

Kuntaliitto muistuttaa, että kaikesta huolimatta kunnat rekrytoivat parhaillaankin uutta henkilöstöä varsin laajasti, koska nykyinen henkilöstö eläköityy ja kuntien tehtäviä lisätään. Pula ammattitaitoisesta henkilökunnasta on sen mukaan muutamilla toimialoilla ja alueilla huutava. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee tällä hetkellä noin 423 000 työntekijää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
22.9.2020
Ministeri Kiuru sanoo suoraan Demokraatille: ”Kyllä tämä tilanne on erittäin huolestuttava”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE