Kotimaa
6.6.2018 11:46 ・ Päivitetty: 6.6.2018 11:46
Kuntaliitto: Suuret kaupungit pitäneet sote-menojaan kurissa – ei kerro kuitenkaan koko totuutta menojen kehityksestä
Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset nousivat viime vuonna reaalisesti keskimäärin 1,6 prosenttia edellisvuodesta, ilmenee Kuntaliiton tekemästä vertailusta.
Alhaisimmat terveydenhuollon menot olivat Vantaalla, Espoossa, Porissa ja Helsingissä. Vuotuisessa kustannusvertailussa olivat mukana myös Turku, Tampere, Jyväskylä, Oulu, Kuopio ja Kouvola. Vertailuun sisältyivät terveydenhuollon ja vanhustenhoidon palvelut, jotka muodostavat suurimman osan sote-menoista.
Kuntaliitto vertaili myös keskisuurten kuntien sote-kustannuksia. Ne kasvoivat keskimäärin 1,4 prosenttia edellisvuodesta, kun hintojen muutos huomioidaan.
– Tutkimus kertoo hyvistä saavutuksista mukana olevien kuntien osalta. Kunnat tekevät nykyisessä rakenteessa hyvää työtä, sanoo Kuntaliiton sosiaali- ja terveysasioiden johtaja Tarja Myllärinen.
Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset olivat yhteensä 5 miljardia euroa, ja ne hoitivat noin 2,2 miljoonan suomalaisen palvelut. Keskimäärin kustannukset olivat vajaat 2 300 euroa asukasta kohti.
Keskisuurissa kunnissa sote-menot olivat keskimäärin liki 3 500 euroa asukasta kohti. Suurimmat kustannukset olivat Kainuussa, alhaisimmat Kauniaisissa.
– Tulokset osoittavat, että sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten hillintä onnistuu erilaisissa olosuhteissa ja kuntien omien kehittämismahdollisuuksien pohjalta. Hyvät tulokset on lisäksi saavutettu aikana, jolloin kuntien resursseja on käytetty runsaasti maakunta- ja sote-uudistuksen valmisteluun, muistuttaa Kuntaliitonvaratoimitusjohtaja Hanna Tainio.
Lisää aiheesta
Osa kaupungeista alitti sote-uudistuksen menokaton.
Hallitus on asettanut sote- ja maakunta-uudistuksen tavoitteeksi, että sote-menojen vuotuinen reaalikasvu tulisi painaa 2,4 prosentista 0,9 prosenttiin.
– Suurista kaupungeista Porin, Helsingin, Oulun, Kouvolan, Turun ja Vantaan kaupunkien terveydenhuollon ikävakioidut kustannukset alittivat tai pysyivät 0,9 prosentin tavoiteuralla, Myllärinen sanoo.
Keskisuurista kunnista sote-uudistukselle asetetun menokaton alittivat Kotkan, Rovaniemen, Salon, Porvoon, Keravan ja Kauniaisten kaupungit sekä Tuusulan ja Sipoon kunnat. Myös Saarijärven perusturvaliikelaitos Saarikka pääsi tavoitteeseen.
Myllärinen huomauttaa, että tutkimus ei kerro koko kuvaa kuntien sote-menojen kehityksestä.
– Tutkimus ei ota kantaa siihen, mitä niissä kunnissa tapahtuu, jotka eivät ole vertailussa mukana.
Tutkimuksessa ei paneuduttukaan pienten kuntien ja kaupunkien tilanteeseen. Tulevien maakuntien reuna-alueella saattaa olla kuntia, joiden kustannukset eivät pysy nyt kurissa ja sitten se on koko maakunnan tuska.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.