Huvudnyheter

Kvarnström höll SDP:s gruppanförande om miljöpolitik

Jukka-Pekka Flander
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP).

Riksdagsledamot Johan Kvarnström höll den 16 juni SDP:s gruppanförande i riksdagen om klimatplanen på medellång sikt.

ABL

 

 

Kvarnström tog fasta på att det är bara 13 år kvar till år 2035 då Finland ska vara kolneutralt. Han bedyrade att det inte finns en dag att slösa bort när det gäller att nå regeringens klimatmål.

 

Enligt Kvarnström leder inte ett klimatsmart liv till ett torftigt liv utan en rättvis omställning innebär ett fullt liv för alla. Han tog speciellt fasta på den regionala ojämlikheten.

 

– Klimatförändringarna är mänsklighetens största hot. Vi bör fatta beslut snabbt, men dock så att besluten är genomtänkta, kostnadseffektiva och rättvisa, sade Kvarnström.

 

– Kunskapen om utsläppsminskningar, åtgärders effektivitet, den teknologiska utvecklingen och kolsänkans storlek ökar hela tiden. Det gäller att agera i brett samarbete för att alla i sin vardag ska ha möjlighet att göra hållbara val.

 

Kvarnström konstaterade att Socialdemokraterna välkomnar klimatplanen och att det gäller för Finland att gå i bräschen.

 

– En ny utredning från Statsrådet ger stöd för linjen att vara föregångare. Den visar att det blir betydligt dyrare också för Finland att reaktivt anpassa sig till klimatförändringarna senare i jämförelse med att agera nu.

 

Kvarnström påpekade att de flesta finländarna bor i kommuner där man gör ett aktivt klimatarbete och att arbetet som görs i kommuner har en stor påverkan när det gäller utsläppsnivån. Han underströk behovet av att ändra klimatlagen på hösten med tanke på kommunernas förpliktelser.

 

Av stor vikt för SDP är att man stöder låginkomsttagarna och att de som har de största inkomsterna och förorsakar de största utsläppen ska också minska sina utsläpp allra mest.

 

Kvarnström underströk dessutom att grön omställning skapar jobb och att Finland har stora möjligheter när det gäller teknologi, forskning och kommersialisering av innovationer.

 

Till sist betonade Kvarnström att bibehållandet av biodiversiteten kräver snabba och effektiva åtgärder och är av lika stor betydelse som klimatfrågan. Det gäller att ha kvar en livsduglig, mångfaldig och ren planet för barnen och barnbarnen.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Mest lästa

Senast

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE