Huvudnyheter
21.6.2021 06:07 ・ Uppdaterad: 21.6.2021 06:07
Kvarnström: Vårdreformen är vettig och modellen ansvarsfull
Riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) ser regeringen Marins social- och hälsovårdsreform som lika nödvändig som hyllningsvärd. Han bedömer att den genomförs enligt en modell som ökar jämlikheten och skapar förutsättningar för att trygga och utveckla de konkreta tjänster som befolkningen behöver.
– Kostnadstrycket inom vården är stort och det enda vettiga och ansvarsfulla är att försöka dämpa kostnadsökningen. Till det behövs välfärdsområden. Kommunernas situation med all variation dem emellan är en ohållbar grund för att möta utmaningen. Jag ser det inte som att kommunerna fråntas frihet och makt utan mer som att de slipper ansvar för de kostnadsökningar de varken har råd med eller kan påverka tillräckligt som små aktörer. Reformen behövs för att trygga och utveckla social- och hälsovårdstjänster på ett hållbart sätt, säger Kvarnström.
Han välkomnar en reform utan bolagiseringskrav och nedskärningar i finansieringen.
– Det offentliga har ansvaret medan privata serviceproducenter och tredje sektorn fortsättningsvis har en viktig kompletterande roll i produktionen av social- och hälsovårdstjänster. Det vi lyckligtvis undviker är en radikal privatisering av vårdsektorn, säger Kvarnström.
Han beklagar att det i samhällsdebatten förekommit osakligheter och påståenden som verkligen inte stämmer, bland annat skrämsel om framtida uppsägningar i Nyland.
– Den stora utmaningen blir att rekrytera mer personal, något som samtidigt är lättare för välfärdsområden än för enskilda kommuner. Finansieringen ökar i alla områden, även räknat per invånare. Den utjämning som finns med är befogad. Det viktigaste är att vi tryggar finansieringen istället för att sammanbinda reformen med nedskärningskrav.
Kvarnström är glad att den historiska reformen nu ska förverkligas så att den offentliga vården utvecklas istället för att säljas ut.
– Reformen genomförs enligt värderingar vi kan omfatta. Den beaktar regional rättvisa och språkliga rättigheter bättre än tidigare förslag, säger Kvarnström.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Huvudnyheter
Nyheter
Huvudnyheter
Huvudnyheter