Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Kyllä me ihan hyvissä keskusteluväleissä olemme” – vihreiden välikysymys-yllätys puhutti aamuisessa opposition kokouksessa

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto kertoo, että oppositiopuolueet päättivät kokoontua yhdessä pohtimaan koulutus-välikysymystä uudestaan, kun hallitus on vastannut edelliseen välikysymykseen. (Kuva on marraskuulta.)

Oppositioryhmät kävivät varhain tänä aamuna keskustelun koulutuksen eriarvoistumista koskevasta välikysymyksestä, jonka vihreät oli muut oppositiopuolueet yllättäen lanseerannut lauantaina puoluevaltuustossaan.

Muista oppositioryhmistä vihreiden toiminnassa on nähty sooloilun piirteitä – muualta on kritisoitu, että tapana on tulla julki, kun on kartoitettu, mitkä puolueet ovat mukana.

Vihreiden puheenjohtaja, kansanedustaja Touko Aalto kommentoi aamun oppositioryhmien tapaamista Demokraatille lyhyesti päivällä tekstiviestitse.

– Oppositioryhmät kokoontuivat keskustelemaan välikysymyksestä koskien koulutuksen tasa-arvoa. Huoli koulutuksen tasa-arvon heikkenemisestä ja koulutuksen eriarvoistumisesta jaettiin laajasti. Päätimme yhdessä kokoontua aiheen tiimoilta uudestaan sitten, kun hallitus on vastannut edelliseen välikysymykseen. Ilmoitamme uuden kokouksen jälkeen, miten aiheessa edetään, Aalto vastaa.

Myöhemmin, tavattaessa kasvotusten hän ei halunnut kommentoida viestiään enempää.

Välikysymystä ei haluta haudata kiireeseen.

Aamuisessa kokouksessa mukana ollut SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Johanna Ojala-Niemelä kertoo, että ennen päätöstä uudesta välikysymyksestä katsotaan ensin torstainen välikysymyskeskustelu.

Siinä SDP, vasemmistoliitto ja vihreät kysyvät yhdessä hallituksen eriarvoistavasta politiikasta, koulutusasiat ovat jo tässäkin välikysymyksessä mukana.

– Perjantaina on sitten äänestys. Jos hallitus ei siihen kaadu – ja riippuen siitä, mitä hallitus vastaa koulutuksen osalta – ensi viikolla arvioidaan koulutusvälikysymyksen tarpeellisuutta, Ojala-Niemelä kertoo.

Se, että oppositiopuolueet kokoontuvat vasta ensi viikolla, tarkoittaa käytännössä sitä, että mahdollinen koulutusvälikysymys siirtyy kevätistuntokaudelle. Koska hallituksella on 14 päivää aikaa vastata välikysymykseen, välikysymystä ei ehdittäisi enää käsitellä syysistuntokaudella.

Muissa oppositiopuolueissa ei ole ollut halukkuutta jättää erillistä koulutusvälikysymystä ennen joulua, koska aika on muutoinkin kiireinen muun muassa eriarvoistumisvälikysymyksen, keskustelun seksuaalisesta häirinnästä ja budjetin palautekeskustelun takia.

“Ei siellä nyt kukaan mitään huutamaan ala eikä sellaista.”

Johanna Ojala-Niemelä toteaa, että koulutus on SDP:lle tärkeä aihe, joka on käsiteltävä huolellisesti. Henkilökohtaisesti hän puoltaa sitä, että siitä jätettäisiin välikysymys heti kevätistuntokauden aluksi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri luonnehtii aamuista oppositiopuolueiden keskustelua hyvähenkiseksi.

– Totta kai ihmiset antaa kriittistäkin palautetta, mutta kyllä me ihan hyvissä keskusteluväleissä olemme. Ei siellä nyt kukaan mitään huutamaan ala eikä sellaista. Ihan asiallisesti keskustellaan, otetaan palautetta ja annetaan palautetta.

Merikin toteaa, että ensin pitää katsoa, mitä hallitus vastaa torstaiseen eriarvoistumisvälikysymykseen. Sen jälkeen vasta on pohdittava koulutusvälikysymystä. Meren mukaan niin pitkälle ei ole päästy, että olisi mietitty, mitkä puolueet lähtevät siihen mukaan.

– Minä luulen, että tämä on kaikille niin tärkeä aihe, että se ansaitsee arvoisensa keskustelun.

Eli oletatte että opposition yhteinen välikysymys tulee joskus tulevaisuudessa?

– Varmasti tulee, jos ei se hallitus nyt kaadu (torstaisessa välikysymyksessä).

Eli opposition yhteinen?

– Senhän aina ryhmät päättävät ja se riippuu teksteistäkin. Henkilökohtaisesti ennakoisin, että kyllä, mutta tämä on henkilökohtaista ajattelua. En edes tiedä, mitä meidän ryhmä ajattelee.

Pienempien eduskuntaryhmien ongelmaksi Meri nimeää sen, ettei välikysymyksiä pysty tekemään yksin, koska niihin tarvitaan 20 kansanedustajaa.

Esimerkiksi SDP:llä Meri toteaa olevan näkyvyyttä, koska puolueelta on ensimmäinen allekirjoittaja niin torstaisessa eriarvoistumista käsittelevässä välikysymyksessä (Suna Kymäläinen) kuin ensi viikolla seksuaalista häirintää käsittelevässä ajankohtaiskeskustelussa (Tuula Haatainen).

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE