Politiikka
5.2.2018 18:05 ・ Päivitetty: 5.2.2018 18:05
Kyselyn karu tulos: Palvelualojen työntekijät näkevät tilanteensa yhä synkempänä
Palvelualojen ammattiliitto PAMin suhdannebarometri kertoo, että joka neljäs (26 prosenttia) alan työntekijä epäilee oman taloutensa heikkenevän vuoden sisällä.
Viimeisen kolmen kuukauden aikana huoli on lisääntynyt. Kiinteistöpalveluissa näkymien muutos on dramaattinen. Vielä kolme kuukautta sitten 34 prosenttia kyselyyn vastanneista alan työntekijöistä uskoi tilanteensa olevan paranemaan päin. Nyt tuo luku on puolittunut 17 prosenttiin.
Tuoreessa Tilastokeskuksen kuluttajabarometrissä vain 8 % suomalaisista pelkäsi taloustilanteensa heikkenevän tulevan vuoden kuluessa.
– Tähän verrattuna palvelualojen työntekijät kokevat tilanteensa selvästi keskimääräistä synkempänä, PAMin ekonomisti Olli Toivanen huomauttaa.
Työnantajayritysten tilanne nähdäänkin kyselyssä valoisampana. Tulevan vuoden aikana työnantajayritysten talouden uskoo paranevan edelleen jopa 36 % ja heikentyvän vain 10 % vastaajista.
Vaikka toimeentulon riittämättömyys huolettaa, yhä useampi kokeekin työpaikkansa suhteellisen pysyväksi. Melkein puolet vastaajista (48 %) ei koe lainkaan työttömyyden uhkaa.
– Vaikka oman työpaikan koetaan olevan turvattu, vastaajat ovat huolissaan toimeentulonsa riittävyydestä, Toivanen painottaa.
Lisää aiheesta
Ansiotaso ei ole seurannut kohonneita elinkustannuksia.
Hän epäilee, että yksi syy toimeentulon riittämättömyyden tunteen lisääntymiseen voi olla, ettei työtunteja ole tarjolla riittävästi.
– Kokonaisuutena kyse on kuitenkin siitä, ettei ansiotaso ole seurannut kohonneita elinkustannuksia.
Kyselyssä tiedusteltiin ensimmäistä kertaa myös vastaajien arviota siitä, kuinka kauan heillä kestäisi saada uusi työpaikka, mikäli he nyt jäisivät työttömiksi.
Melkein joka viides vastanneista (19 %) uskoo, ettei saa enää uutta työpaikkaa nykyisen työsuhteen päätyttyä. Vaihtelu eri toimialojen välillä on kuitenkin huomattavaa. Matkailu- ja ravintola-alalla vain 12 prosenttia vastaajista uskoo nykyisen työpaikan jäävän heidän viimeisekseen.
– Matkailu- ja ravintola-alalla työskentelee huomattavasti keskimääräistä suurempi osuus nuoria, ja erityisesti pääkaupunkiseudulla alaa vaivaa huutava työvoimapula. Kokonaisuutena heikko luottamus uuden työpaikan löytämiseen palvelualoilla on kuitenkin huolestuttavaa, Toivanen korostaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
15.11.2017 18:49
”Alan kannattavuus on poikkeuksellisen hyvä” – PAM perustelee vaatimuksiaan yritysten talouden tunnusluvuilla
Kotimaa
27.10.2017 12:37
Jättiliiton jäsenet synkkinä kyselyssä: ”Oman taloutensa heikkenemistä pelkäsi jopa lähes joka neljäs”
Politiikka
21.9.2017 09:27
”Ei ole vanhanaikaista olettaa, että palkallaan tulisi voida tulla toimeen” – PAMin Selin: Sopiminen lähtee luottamuksesta
Politiikka
17.5.2017 09:58
PAMin puheenjohtaja Selin: ”Myös palkansaajien saatava kasvusta osansa”