Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Kyselyn surullinen tulos: “Äiti aina suuttuu, ei olisi kannattanut lähteä lukioon”

Pelastakaa Lapset on selvittänyt toisen asteen opintojen kustannuksia ja niiden vaikutuksia opiskelijoiden ja heidän perheidensä elämään ja toimeentuloon. Lähes neljännes kyselyyn vastanneista arvioi maksaneensa 3 000 euroa tai enemmän toisen asteen koulutuksen välttämättömiä kustannuksia.

Oppilaitokset tiedottavat järjestön mukaan kustannuksista harvoin tai liian myöhään. Selvitys tehtiin osana Pelastakaa Lasten ja yhteistyökumppaneiden Maksuton 2. aste -kampanjaa, jossa järjestöt vaativat kansalaisaloitteella aidosti maksutonta toisen asteen koulutusta kaikille.

Kyselyyn vastasi yhteensä 575 lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa opiskelevaa tai äskettäin opiskellutta nuorta sekä heidän vanhempiaan. Kysely tuo esille myös tärkeää tietoa vaietuista asioista: kokemuksia köyhyydestä, nuorten eriarvoistumisesta ja opintojen kustannusten yhteydestä näihin.

Lähes 60 prosenttia kyselyyn vastanneista koki, että toisen asteen kustannukset ovat aiheuttaneet heille tai heidän perheelleen taloudellisia haasteita. 66 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että toisen asteen opintojen kustannukset ovat kohtuuttomia ja 59 prosenttia sitä mieltä, että opintojen tulisi olla opiskelijalle aidosti maksuttomia.

– Olen harkinnut ja jättänytkin joitain kursseja pois opinnoistani alentaakseni oppimateriaaleihin meneviä kustannuksia, eräs lukiolainen kertoi.

Kustannuksia aiheuttavat etenkin oppikirjat sekä lukiossa vaadittava tietokone. Myös tutkintomaksut ja ammatillisissa koulutuksissa vaadittavat työasut sekä -välineet tuottavat keskimääräisesti satojen eurojen kustannukset.

Olen menettänyt yöunia huolen takia.

Lisää aiheesta

79 prosenttia vastanneista ilmoitti, että opintojen kustannukset selvisivät heille vasta opintojen aloittamisen jälkeen, usein vasta hankintojen yhteydessä.

– Yllättävät kulut, kuten parin päivän varoitusajalla ilmoitettu maksullinen liikuntatunti, saattoivat tarkoittaa, ettei perheeni syönyt pariin päivään kuin puuroa tai jätin menemättä tunnille ja arvosanani aleni, eräs opiskelija kuvaili.

Useat selvityksen vastaajat kertoivat myös toisen asteen kustannusten aiheuttamista stressistä, ahdistuksesta ja muista ongelmista.

– Stressi rahasta on vaikuttanut opintoihini siten, että olen menettänyt yöunia huolen takia. Univaje taas ei ole hyväksi opintomenestyksessä tai hyvinvoinnissa yleisesti, yksi huolestunut nuori kertoi.

Moni on joutunut luopumaan hyvinvointia parantavista vapaa-ajan harrastuksista: “Koulu syö kaikki rahat. Haluaisin yhä jatkaa rakasta monta vuotta kestänyttä harrastusta, jos vain saisin siihen rahat.”

Stressi aiheuttaa monessa perheessä riitoja. Vanhemmat saattavat tuntea itsensä voimattomiksi, kun eivät pysty tukemaan lastensa opintoja. Opiskelijat tuntevat häpeää ja syyllisyyttä.

– Perheelläni ei ole muutenkaan paljon varoja, joten koulutarvikkeiden ja oppimateriaalien hankinta on stressaavaa. Itsestäni tuntuu kauhealta, kun suvun rahankäyttö keskittyy lukioaikana vain minun oppimiseen, eräs nuori kirjoitti.

– Kun joudun ostamaan uusia kirjoja, äiti aina suuttuu ja sanoo, kuinka ei olisi kannattanut lähteä lukioon, toinen nuori kertoi tilanteestaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE