Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lähes 150 000 suuttunutta ihmistä ei voi olla väärässä: “Aktiivimalli kuuluu roskakoriin”

SDP:n kansanedustaja Riitta Mäkinen vaatii aktiivimallista luopumista. Aktiivimallin kumoamista vaativa kansalaisaloite oli tänään eduskunnan ensimmäisessä käsittelyssä täysistunnossa. Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut lähes 150 000 suomalaista. Mäkinen kiittää kaikkia kansalaisaloitteessa mukana olleita.

Demokraatti

Demokraatti

– Aktiivimalli ei paranna työllisyyttä eikä edistä ihmisten työllistymistä, vaan rankaisee työttömäksi joutuneita ihmisiä. Toimeentulon leikkaaminen ihmisiltä, jotka elävät jo valmiiksi niukkuudessa, on täysin kohtuutonta.

Hänen mielestään lähes 150 000 allekirjoitusta osoittaa, kuinka valtavan suurta suuttumusta ja huolta suomalaiset kokevat Sipilän hallituksen aktiivimallin takia.

– Siksi aktiivimalli kuuluu roskakoriin, Mäkinen vaatii.

Mäkinen muistuttaa, ettei aktiivimalli ole täyttänyt edes hallituksen sille asettamia tavoitteita. Mallin piti edistää työllisyyttä ja vähentää pitkäaikaistyöttömyyttä.

– Kävimme viimeksi joulun alla kiivaan keskustelun malliin liittyvistä vakavista puutteista ja jo tuolloin työministeri Lindström myönsi avoimesti, että niitä piisaa. Pelkät korjaukset aktiivimalliin eivät siis riitä.

“Työttömien kyykyttämisen on loputtava.”

Lisää aiheesta

Mäkisen mukaan aktiivimalli on hallitukselle periaatekysymys, jonka taustalla vaikuttaa hallituksen näkemys työttömyydestä itse aiheutettuna ongelmana. Mäkinen pitää työttömien syyllistämistä häpeällisenä.

– Aktiivimalli suunniteltiin leikkaamaan suomalaisten työllisyysturvaa. Työllisyyspolitiikassa pitäisi pureutua todellisiin epäkohtiin, kuten työpaikkojen puutteeseen, työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmiin, osaamisvajeeseen, heikentyneeseen työkykyyn tai sen puuttumiseen.

Hän vaatii, että työttömyysturvan leikkaamisen sijasta valtio ottaa aktiivisen roolin työllisyyttä edistävien palvelujen kehittämisessä, jonka lähtökohtana on oltava kannustavan tuen antaminen ja työttömän yksilöllisten tarpeiden huomioiminen.

– Kyse on ohjauksesta, oman osaamisen tunnistamisesta, koulutuksesta, kuntoutuksesta ja uudenlaisesta urasuunnittelusta. Työttömien kyykyttämisen on loputtava, Mäkinen tiivistää.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE