Politiikka
11.12.2024 13:05 ・ Päivitetty: 11.12.2024 14:53
Laiho esittää sote-valiokunnan jakamista kahteen – ”Tällä hetkellä ei tahdota pysyä eduskunnan työtahdissa”
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) esittää valiokunnan jakamista kahteen ratkaisuna pahasti ruuhkautuneen valiokunnan ongelmiin.
Hänen ajatuksensa on, että sosiaaliturvaan liittyvät asiat hoidettaisiin yhdessä valiokunnassa ja sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvät asiat toisessa – vastaavalla tavalla kuin ne on ministeriössä jaettu ministerien kesken.
- Tällä hetkellä valiokunnassa ei tahdota pysyä eduskunnan työtahdissa ja myös työhyvinvoinnin kanssa on ongelmia, Laiho perusteli STT:lle eduskunnassa.
Johtuuko se puheenjohtajasta?
- En ota kantaa siihen tässä.
Laiho puhui ehdotuksestaan jo aiemmin tänään Ylen Politiikkaradiossa.
SOSIAALI- ja terveysvaliokunta on ollut toistuvasti otsikoissa ilmapiiriongelmien vuoksi. Yhtenä syynä ongelmiin on pidetty puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) johtamistapaa. Toisaalta myös hallituksen esityksiä on tullut valiokunnan käsittelyyn myöhäisessä vaiheessa.
Lisää aiheesta
Esimerkiksi mietintö vammaispalvelulaista valmistui pitkän kokousrupeaman tuloksena. Maanantaina valiokunta kokousti noin 17 tunnin ajan, ja kokous venyi kello yhteen asti yöllä.
Laiho kuvailee ehdotustaan yhdeksi ratkaisuksi, jolla valiokunnan työskentelyedellytyksiä voisi parantaa. Eduskuntaryhmien puheenjohtajien pitää hänen mukaansa yhdessä arvioida, miten ratkaisu voisi toimia tai mitä sosiaali- ja terveysvaliokunnan toimintakyvylle ylipäätään voisi nyt tehdä.
- Varmasti ratkaisuja, päätöksiä ja linjauksia tarvitaan jo keväästä, mutta suurin työpaine on syksyisin, kun budjettilait tulevat eduskuntaan. Asia pitää kuitenkin ratkaista jo aiemmin.
VASEMMISTOLIITON eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja sote-valiokunnan jäsen Aino-Kaisa Pekonen ei lämpene Laihon ehdotukselle.
- Ei käy. Tähänkin asti nykyiset valiokunnat ovat pystyneet tekemään työnsä, Pekonen kommentoi STT:lle viestitse.
Pekosen mukaan valiokuntien määrän lisääminen ei ole yksinkertaista, sillä pienissä eduskuntaryhmissä työmäärän jakaminen edustajien kesken on jo nyt haastavaa.
- En voi olla miettimättä, kuinka paljon heikennyksiä Orpon hallitus aikoo vielä tuoda sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä sosiaaliturvaan, jos vieläkin työmäärää aiotaan kasvattaa. Nyt jo olemme käsitelleet ennätysmäärän heikennyksiä valiokunnassa, Pekonen lisää.
SDP:n eduskuntaryhmän johtaja Tytti Tuppurainen ei puolestaan ota vahvaa kantaa ehdotukseen. Hänestä asiaa pitää tutkia.
- Sitä on vielä ennenaikaista lyödä lukkoon. On selvää, että valiokunnan työskentelytapoja tulee tarkastella, Tuppurainen sanoi toimittajille eduskunnassa.
Tuppurainen toivoi esimerkiksi eduskunnan puhemiehistöltä näkemyksiä siitä, millä tavalla valiokunnan työtaakkaa ja toimintatapoja voitaisiin helpottaa ja kehittää.
Hänestä ensisijaisesti valiokunnan työtapoja pitäisi järjestellä esimerkiksi lisäämällä kirjallisia kuulemisia.
SOTE-VALIOKUNNAN jäsenistä perussuomalaisten Pia Sillanpää sanoi STT:lle eduskunnassa, ettei ollut vielä kuullut Laihon ehdotusta, mutta oli miettinyt asiaa muutamaa viikkoa aiemmin itsekin.
- Tätä on varmaan ihan hyvä pohtia, Sillanpää sanoi.
Niin ikään valiokunnassa istuva RKP:n Henrik Wickström sanoi STT:lle, että parempi ratkaisu olisi muuttaa valiokunta kokopäivävaliokunnaksi eli lisätä kokousten määrää.
- En näe järkeä, että näitä kahta lähdettäisiin tässä kohtaa erottamaan. Mieluummin niin, että olisi aamupäivä- ja iltapäivävaliokunta.
Sanna Nikula, Anni Keski-Heikkilä / STT
Uutista täydennetty klo 16.53 Pekosen, Tuppuraisen, Sillanpään ja Wickströmin kommentein.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.