Politiikka

Lakko vauhdittaa neuvotteluja: Sotilasharjoitukset voivat häiriintyä

Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa
Lehtikuva / Roni Rekomaa

Puolustusvoimille ja sisäministeriölle turvallisia tietoliikenneyhteyksiä tarjoavassa Suomen Turvallisuusverkko -yhtiössä alkoi lakko keskiyöllä. Se päättyy perjantaina keskiyöllä.

Lakko koskee noin sataa toimihenkilöä noin kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen. Turvallisuusverkoilla on 13 toimipistettä pääkonttori mukaan lukien.

Henkilöstö haluaa vauhdittaa lakolla neuvotteluja työehdoistaan, joita heikennettiin ulkoistuksessa. Puolustusvoimien omaa tietoliikenneverkkoa ylläpitävät noin 140 virkamiestä siirrettiin yhtiömuotoisen Suomen Turvallisuusverkon palvelukseen vuonna 2015.

Entisten virkamiesten piti siirtyä liikkeenluovutuksessa vanhoina työntekijöinä, mutta Ammattiliitto Pron mukaan työaika piteni ja lomapäivät vähenivät. Liitto arvostelee sitä, että lisätöitä ei kompensoitu mitenkään. Tosiasiassa asiantuntijoiden ansiot pienenivät noin 1,5 kuukauden ansioita vastaavalla määrällä.

Lisäksi asiantuntijoille säädettiin erillislailla rikosoikeudellinen virkavastuu, jota yrityksissä työskentelevillä ei ole.

– Henkilöstön vaatimus edelleen on, että asiasta ryhdytään neuvottelemaan, Pron ict-alan sopimusvastaava Karri Lybeck korostaa.

Johtajalla on johtajan vastuu ja siitä maksetaan johtajan palkka.

Suomen Turvallisuusverkko Oy kuuluu valtion kokonaan omistamaan Erillisverkko-konserniin, jonka omistajaohjauksesta vastaa valtioneuvoston kanslia.

Lakko saattaa aiheuttaa häiriötä meneillään olevien harjoitusten yhteyksissä. Uusien yhteyksien rakentaminen ei onnistu ja yhteyksien käyttöönotossa voi esiintyä jonkinasteisia häiriöitä.

– Viranomaisten verkkoon liittyvät tilaukset hidastuvat. Asiakkaiden työt jäävät tekemättä ja operointi verkossa lakkaa tai vaikeutuu, asennustyöt hidastuvat eikä kentälle tule asiakaspalvelun kautta uusia tehtäviä, Lybeck kuvaa.

Turvallisuusverkkojen asiakkaita ovat muun muassa puolustusvoimat, poliisi, pelastustoimi, sosiaali- ja terveyssektori, Hätäkeskuslaitos, Rajavartiolaitos sekä valtion ja kuntien toimijat.

Suomen Turvallisuusverkkojen toimitusjohtaja Timo Lehtimäki ihmetteli Helsingin Sanomien haastattelussa, että ”miksi rikosoikeudellisen virkavastuun säilymisestä työntekijöillä pitäisi maksaa ylimääräistä”.

Lybeck Ammattiliitto Prosta vastaa:

– Kyse on siitä, että johtajalla on johtajan vastuu ja siitä maksetaan johtajan palkka. Johtajien palkkaa perustellaan työnantajan vastuulla. Nyt Turvallisuusverkkojen asiantuntijoille on sälytetty erillislailla osa työnantajan vastuusta, mutta heille siitä vastuusta ei makseta mitään.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat