Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Länsimetron herättämä keskustelu nosti esiin tarpeen” — Timo Harakka esittää julkisuuslakiin muutosta

SDP:n Timo Harakka haluaa, että julkisuuslaki koskemaan myös valtion ja kunnan yhtiöitä. Hän on tehnyt lakialoitteen asiasta.

Aloitteessa esitetään, että oikeus saada tietoa viranomaisten asiakirjoista ulotetaan myös viranomaisen määräysvallassa oleviin yhtiöihin. Muutos koskee myös muita viranomaisen määräysvallassa olevia yksityisoikeudellisia yhteisöjä, kuten säätiöitä.

— Länsimetron herättämä keskustelu on nostanut jälleen kerran esiin tarpeen laajentaa julkisuuslakia. Lakialoite parantaa viranomaisten toiminnan avoimuutta ja valvontaa sekä tehostaa julkisuusperiaatteen toteutumista, Harakka perustelee.

Harakka muistuttaa, että kuntien ja valtion toimintoja on 1990-luvulta alkaen siirretty merkittävästi yhtiöihin ja muihin yksityisoikeudellisiin yhteisömuotoihin. Viime vuodesta alkaen kuntalaki on peräti velvoittanut kunnat yhtiöittämään markkinoille osallistuvat toimintonsa.

Länsimetron tapaus osoitti, että moni kuntapäättäjä ei ole sisäistänyt osakeyhtiön hallituksen jäsenen vastuuta.

— Tarkoituksella tai tarkoittamatta kierretään julkisuuslain tarkoitusta. Kun kunta operoi esimerkiksi liikelaitoksena, siihen sovelletaan julkisuuslakia. Mutta jos sama toiminta siirretään yhtiöön tai säätiöön, se ei enää olekaan julkisuuslain piirissä. Nykyinen kehitys kaventaa demokratiaa, avoimuutta ja aitoa vastuunalaisuutta, Harakka katsoo.

Hän sanoo, että esimerkiksi Ruotsissa kuntien omistamat yhtiöt sekä merkittävä osa valtionyhtiöistä on julkisuuslain piirissä. Niihin sovelletaan asiakirjajulkisuuden suhteen  samoja sääntöjä kuin viranomaisiin.

Lisää aiheesta

Harakan mukaan avoimuus ja valvonta hyödyttävät myös kuntapäättäjiä.

— Länsimetron tapaus osoitti, että moni kuntapäättäjä ei ole sisäistänyt osakeyhtiön hallituksen jäsenen vastuuta. Osakeyhtiön ylin johtoelin on hallitus, jonka jäsenille voi koitua huomattavia taloudellisia ja rikosoikeudellisia seurauksia, jos ei ole toimittu huolellisesti ja yhtiön edun mukaisesti.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE