Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Lasikatot murtuivat rytinällä demokraattien esivaaleissa, ja Trumpin vastustamisesta on tullut läpimurtoa tekeville ehdokkaille keskeinen vaaliase

Kolumnit

Jani Kokko

Väitöstutkija

Demokraattien esivaaleissa lasikatot murtuivat rytinällä, sillä aikaisemmin aliedustettuina olleet vähemmistöt onnistuivat nostamaan omat ehdokkaansa voittoon esivaaleissa. Perinteisen ehdokkaan eli valkoisen miehen on nyt korvannut vähemmistöihin kuuluva nainen. Varsinaiset välivaalit ovat muutaman viikon päästä, mutta jo nyt demokraattien ehdokasasettelua voidaan pitää historiallisena.

Jani Kokko

Ensimmäistä kertaa demokraatit ovat valinneet kuvernööriehdokkaakseen transsukupuolisen naisen. Christine Hallqvist haastaa Vermontissa istuvan kuvernööri Phil Scottin (rep.). Connecticutissa Jahana Hayes on osavaltion ensimmäinen afroamerikkalainen nainen pääpuolueen ehdokkaana kongressiedustajaksi. Osavaltion 5. kongressivaalipiiri on kallellaan demokraateille, joten todennäköisesti Hayes valitaan edustajainhuoneeseen.

Suurimpana syynä heidän voittoonsa pidetään nykyisten edustajien kyvyttömyyttä samaistua äänestäjäkuntaansa, valkoinen mies pystyy harvoin tarjoamaan tarttumapintaa esimerkiksi afroamerikkalaiselle naisäänestäjälle.

Minnesotassa umpidemokraattinen 5. kongressivaalipiiri varmistaa sen, että Ilhan Omarista tulee Yhdysvaltain kongressin ensimmäinen muslimitaustainen edustaja. New Yorkin 14. kongressivaalipiirissä Alexandra Ocasio-Cortes voitti esivaalit ja hän olisi valituksi tullessaan edustajainhuoneen historian nuorin naisedustaja. Massachusettsin 7. kongressivaalipiirissä Ayanna Pressley puolestaan voitti 20 vuotta edustajainhuoneessa vaikuttaneen Michael Capuanon.

Mainitut nimet ovat vain muutamia esimerkkejä vahvan vähemmistötaustan omaavista naisehdokasta, jotka ovat onnistuneesti haastaneet perinteisen käsityksen uskottavasta ehdokkaasta. Suurimpana syynä heidän voittoonsa pidetään nykyisten edustajien kyvyttömyyttä samaistua äänestäjäkuntaansa, valkoinen mies pystyy harvoin tarjoamaan tarttumapintaa esimerkiksi afroamerikkalaiselle naisäänestäjälle. Uudet ehdokkaat myös heijastavat paremmin vaalipiirien väestöllistä monipuolisuutta, eikä pelkästään poliittisia tavoitteita. Karkeasti sanoen ehdokkaiden henkilökohtaiset tarinat ovat korvanneet asiakysymykset

Hallqvistin ja Pressleyn kaltaiset ehdokkaat symboloivat demokraattien muutosta entistä liberaalimpaan ja moniarvoisempaan suuntaan vastavetona presidentti Donald Trumpin nationalistiselle politiikalle. Presidentin vastustamisesta onkin tullut läpimurtoa tekeville ehdokkaille keskeinen vaaliase aktivoida ruohonjuuritason kampanjatyötä ja houkutella liikkuvia äänestäjiä marraskuun vaaleissa.

Sandersilainen siipi pettyi niin pahasti Hillary Clintonin valintaan puolueen presidenttiehdokkaaksi, että jäljet näkyvät vieläkin.

Liikkuvien äänestäjien houkutteleminen onkin keskeisestä, sillä välivaaleissa voittomarginaalit ovat todella pienet. 2000-luvun välivaaleissa äänestysaktiivisuus on vaihdellut 30–40 % välillä, joten jo pienen liikkuvan äänestäjäjoukon houkuttelemisella voi olla ratkaiseva merkitys vaalituloksen kannalta.

Osaltaan liikkuvien äänestäjien houkuttelemiseen demokraatit tähtäävät monipuolisten ehdokkaiden lisäksi myös monipuolisilla teemoilla. Ylhäältä johdettujen kampanjoiden aika näyttää Yhdysvalloissa olevan ainakin hetkellisesti ohitse ja puoluejohto on antanut osavaltioiden puolueille ja vaalipiiritoimijoille vapauden luoda hyvin itsenäisesti vaaliteemat.

Äänestäjien houkuttelussa tämä saattaa toimia, mutta riskinä on puolueidentiteetin kyseenalaistaminen. Puolueidentiteettiä on jo nyt kyseenalaistettu vasemmistodemokraattien taholta vuoden 2016 presidentinvaaleista lähtien, jolloin sandersilainen siipi pettyi niin pahasti Hillary Clintonin valintaan puolueen presidenttiehdokkaaksi, että jäljet näkyvät vieläkin. Monipuoliset vaaliteemat vaikeuttavat myös yhteisen agendan luomista tulevalle lainsäädäntökaudelle, tästä muodostuu varsinainen ongelma, mikäli demokraatit saavuttavat enemmistön edes toisessa kongressin kamareista. Vaalien jälkeen, kun pitäisi pystyä myös
hallitsemaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE