Huvudnyheter

Lassinantti berättade om valet och politiska läget i Sverige

Gunnar Lassinantti.

“Centerpartiet spelar en nyckelroll i regeringsbildningen men Löfven har trots allt den starkaste positionen. För en hållbar regering behöver Löfven och Lööf helst hitta varandra.”

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

Gunnar Lassinantti besökte Helsingfors Svenska Arbetarförening den 17 oktober 2018 för att berätta om valresultatet i Sverige och Stefan Löfvens försök till regeringsbildning efter valet. Lassinantti är en pensionerad tjänsteman från Sverige med ett stort intresse för internationella frågor. Han har varit generalsekreterare vid Arbetarrörelsens fredsforum och senare var han länge verksam vid Olof Palmes Internationella Center. Det parlamentariska läget i Sverige är mycket svårt och Lassinantti levererade en kunnig inblick i vad som pågår i vårt västra grannland.

 

Socialdemokraterna i Sverige är det klart största partiet med 28 procent av rösterna och med det resultatet skulle socialdemokraterna i många andra länder vara ytterst nöjda. Men resultatet är historiskt dåligt just i Sverige och det är oklart om Löfven kan fortsätta regera. Efter valet finns det fyra chanser till regeringsbildning innan nyval utlyses. Moderatledaren Ulf Kristersson misslyckades redan i sitt försök och nu är det Löfvens tur. Lassinantti spekulerade med möjligheten att det fjärde försöket kan leda till en regering med Löfven som statsminister. Det skulle innebära ett Löfven får sammanlagt två chanser och det tredje försöket skulle tillfalla centerledaren Annie Lööf. På det sättet kunde Lööf försäkra sig om att hon trots allt inte kan bilda en minoritetsregering med smal bas som kan försöka söka stöd från olika håll. Centerpartiet spelar en nyckelroll i regeringsbildningen men Löfven har trots allt den starkaste positionen. För en hållbar regering behöver Löfven och Lööf helst hitta varandra.

 

Lassinantti påminde om hur dåvarande centerledaren Olof Johansson samarbetade med socialdemokraterna på 1990-talet i det senaste försöket att bryta upp blockpolitiken i Sverige. Som person var Johansson bättre lämpad till ett sådant samarbete än Annie Lööf. Det största problemet inför ett samarbete mellan socialdemokraterna och centerpartiet är Lööfs avoga inställning till fackföreningsrörelsen. Liberalerna och Jan Björklund har en såpass mycket svagare position efter valet än Lööf att de inte ensamma kan bryta dödläget och bilda regering med socialdemokraterna. Centerpartiet måste vara med för att siffrorna ska gå ihop med vänsterblocket.

 

Trots att Löfven gjorde ett med svenska mått mätt dåligt val ser Lassinantti många ljuspunkter. Framför allt gick slutspurten mycket bra och socialdemokraterna kunde attrahera osäkra väljare under de sista veckorna på ett trovärdigt sätt. Löfven kunde appellera till fattigpensionärerna och barnfamiljerna med konkreta förslag. I och med att valresultatet ledde till ett svårt parlamentariskt läge, är det oklart vilka vallöften han kommer att kunna infria om det blir till en koalitionsregering. Att Löfven saknade majoritet redan under förra valperioden innebar att det inte gick att få allt gjort som en regering med en bredare bas hade kunnat åstadkomma.

 

Sverigedemokraterna gick framåt och Lassinantti ser också annat än invandringsfientligheten som en förklaring. På samma sätt som med sannfinländarnas valsegrar tror han att många väljare även i Sverige känner utanförskap och därför väljer att proteströsta på populisterna. Just socialdemokraterna tappar väljare när det finns brister i fördelningspolitiken och ojämlikheten i samhället ökar. Huvudansvaret för den ökade ojämlikheten i Sverige lägger Lassinantti på Fredrik Reinfeldts borgerliga regeringar men socialdemokraterna har inte lyckats vända trenden.

 

Många angelägna frågor

Lassinantti fick många initierade och detaljerade frågor från publiken. Ulf Sundqvist undrade varför internationella frågor lyste med sin frånvaro i debatten. Lassinantti påpekade att trots att eldsjälar som han gärna vill se internationella frågor i brännpunkten har de aldrig senare varit så viktiga som frågan om Tjeckoslovakien var 1968. Sundqvist menade dock att så länge Olof Palme var med hade socialdemokraterna en helt annan utrikespolitisk profil. Lassinantti påpekade att i detta val var det närmast liberalerna som var synligt för ett närmare EU-samarbete och sverigedemokraterna som var för ett utträde ur EU. Han trodde inte att EU-frågan påverkade valets utgång nämnvärt men att situationen kommer självfallet vara en annan i samband med EU-valet 2019.

Thomas Wallgren frågade om den nordiska modellen fortfarande marknadsförs av svenskarna som en modell för resten av världen och Lassinantti menade att den frågan inte är lika synlig som under Palmes tid.

 

Petra Hyvärinen frågade om miljöpartiets och vänsterpartiets situation efter valet. Hon ville också veta om den socialistiska ideologins roll i den socialdemokratiska politiken. Lassinantti menade att miljöpartiets ledning vill fortsätta samarbetet med socialdemokraterna men annars råder det en viss splittring i frågan inom partiet på grund av valresultatet. Vänsterpartiet gjorde ett bra val men står inför ett mycket svårare läge efter valet. Till ideologifrågan svarade Lassinantti att moderaterna har kunnat anamma sig socialdemokratisk retorik när båda partierna har tävlat om medelklassröster. Att ojämlikheten borde starkare bekämpas kom ofta fram under kvällen.

Lassinantti påpekade dessutom att framgångarna i slutspurten hade med det att göra att man fick syn för fattigare väljare. Tomi Kontkanen oroade sig över socialdemokratins nedåtgående trend i många europeiska länder och påpekade att det är kampen mot marginaliseringen som är nyckelfrågan för socialdemokraterna överlag.

Folke Sundman påpekade att koalitionsregeringar kan leda till förluster för alla inblandade som fallet nu verkar vara i Tyskland.

 

Topi Lappalainen

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE