Palkittu politiikan aikakauslehti.
Katso hinnat!

Kotimaa

24.11.2018 11:42 ・ Päivitetty: 24.11.2018 11:42

Lasten kuritus ja nuorisoväkivalta kulkevat käsi kädessä: ”On vain ajan kysymys, kun kaikki maat seuraavat Suomen esimerkkiä”

Lasten ruumiillinen kurittaminen on kielletty jo 54 maassa, ja suunnilleen yhtä monta valtiota on sitoutunut samaan tavoitteeseen. Lakiuudistukset saavat taustatukea tutkimuksesta, jonka mukaan nuorisoväkivaltaa on vähemmän maissa, jotka kieltävät kuritusväkivallan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Suomessa lasten ruumiillinen kuritus kiellettiin vuonna 1984 toisena maailmassa, heti Ruotsin jälkeen. Uusi 88:aa maata tarkasteleva tutkimus osoittaa, että nuorisoväkivalta on Suomessa vähäistä verrattuna useimpiin muihin maihin.

Tulosten mukaan suomalaispojista vajaat kuusi prosenttia ja tytöistä vajaat kaksi prosenttia oli kohdannut väkivaltaa vähintään neljä kertaa edellisen vuoden aikana. Sen sijaan kurituksen sallivissa maissa poikien vastaava osuus nousi jopa 30 prosentin ja tyttöjen 10 prosentin kieppeille.

Keskimäärin kurituksen kieltävissä maissa pojat kohtaavat väkivaltaa runsaan kolmanneksen ja tytöt yli neljäkymmentä prosenttia vähemmän kuin kurituksen sallivissa maissa.

Tutkimuksen mukaan tilanne vaihtelee suuresti eri maissa. Siinä kun alle prosentti tytöistä Costa Ricassa kohtaa fyysistä väkivaltaa, vastaava luku samoalaisten poikien joukossa on 35 prosenttia.

Kanadassa saa kurittaa lapsia kotona.

Tutkimus perustui koulukyselyihin vuosilta 2003–2016. Mukana oli yli 400 000 oppilasta, joilta kysyttiin, kuinka usein he kokevat väkivaltaa ollessaan tekemisissä toisten nuorten kanssa.

Lisää aiheesta

Kanadalaisen McGill-yliopiston yhdessä yhdysvaltalaisten ja israelilaisten tutkijoiden kanssa tekemä tutkimus ilmestyi lääketieteen BMJ Open -julkaisussa lokakuussa. Aineistona käytettiin WHO-koululaistutkimusta ja kansainvälistä GSHS-koulututkimusta.

Tutkimusta johtanut apulaisprofessori Frank Elgar McGill-yliopistosta kertoo sähköpostitse, että tulokset ovat herättäneet laajaa kiinnostusta. Hänen omassa kotimaassaan Kanadassa kuritus on kiellettyä kouluissa, mutta ei kodeissa. Elgarin mukaan kiellon laajentaminen myös koteihin on herättänyt vastustusta, yleensä konservatiivis-uskonnollisilta ryhmiltä.

– Uskon kuitenkin, että on vain ajan kysymys, kun kaikki maat seuraavat Suomen esimerkkiä ja korjaavat lakejaan lasten suojelemiseksi tarpeettomilta haitoilta.

Kipu ja pelko jättävät jäljen.

Tutkimuksessa ei selvitetty syy-seuraussuhteita. Sen perusteella ei tiedetä, vähentääkö kurituskielto nuorten väkivaltaisuutta vai ovatko kurituksen kieltäneet valtiot jo lähtökohtaisesti vähemmän väkivaltaisia.

Tuloksia eivät kuitenkaan selittäneet muut mahdollisesti nuorisoväkivaltaan vaikuttavat tekijät, kuten henkirikosten määrä, kansalaisten tulotaso, koulujen asekiellot, kuolemantuomio tai lasten kaltoinkohtelua ehkäisevät hankkeet.

Tutkijoiden mukaan joka tapauksessa voidaan sanoa, että kurittamisen kieltäneet maat ovat lapsille vähemmän väkivaltaisia paikkoja kasvaa.

Erityisasiantuntija, lastenpsykiatri Jukka Mäkelä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta pitää tutkimusta merkittävänä. Se antaa jälleen yhden todistuksen lisää fyysisen kurittamisen haitoista.

– Nykyisin tiedetään yhä paremmin, miten aivot ja hermosto reagoivat väkivaltaan. Muutokset tapahtuvat stressihermostossa ja valmiusjärjestelmässä, kun lapsi kohtaa toistuvaa kipua ja pelkoa.

Väkivaltaisessa ympäristössä lapsi voi myös alkaa pitää luonnollisena sitä, että haluamansa saa voimakeinoin.

STT–TARJA REPO

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU