Opinion

Ledare: Vid tredje vägens slut

Foto: Topi Lappalainen
I partikongressens beslut har SDP ett starkt mandat för att välja rätt framtidsväg, skriver Lukas Lundin i sin sista text som tf. chefredaktör.

SDP:s partikongress blev en symbolisk avslutning: på ett turbulent politiskt år och förhoppningsvis även en period i rörelsens historia. Där en väg slutar börjar däremot en annan. 

Lukas Lundin

Arbetarbladet

 

FSD visade återigen varför distriktet ofta har kallats för partiets samvete, genom modiga ställningstaganden i flera viktiga frågor. Inte minst var Vanda-föreningens motioner och FSD:arnas anföranden gällande migrationspolitiken en viktig påminnelse om vår rörelses humanistiska idéarv, i en tid då socialdemokratin i flera av våra grannländer kämpar med allt brunare inslag. 

 

Idéarvet och ideologin är ju förresten, glädjande nog, något som fick stå i rampljuset under kongressen. Partiets nya principdeklaration och politiska program är båda källor till glädje och inspiration. Ideologins och de tydliga linjedragningarnas betydelse är svår att överskatta i tider som dessa. 

 

Sanna Marin sammanfattade det hela på ett kärnfullt sätt i sitt linjetal som nyvald ordförande: utan ideologi finns ingen rörelse, utan ett mål ingen resa. Partikongressen bekräftade att SDP i henne får en stark och modern partiledare. 

 

Politiskt blev det ett turbulent år, kantat av både framgångar och motgångar…”

 

För min egen del blev partikongressen samtidigt en symbolisk avslutning på ett händelserikt år. Från och med nästa vecka lämnar jag officiellt över posten som tf. chefredaktör för ABL – en post som jag själv ärvde och höll under vad som får betraktas som extraordinära omständigheter. 

 

Politiskt blev det ett turbulent år, kantat av både framgångar och motgångar. Där statsministrar kom och gick och partiet noterade både de lägsta och några av de högsta förtroendesiffrorna under 2000-talet. Regeringsprogrammet, det mest socialdemokratiska under min livstid, stod däremot stadigt. Att få följa med dess förverkligande har varit ett privilegium. 

 

Rodret för Arbetarbladet lämnar jag över helt utan vemod. Topi Lappalainen har visat ett stort hjärta och engagemang för både tidningen och rörelsen. Det är med stort intresse jag lämnar över stafettpinnen till honom. 

 

I den socialdemokratiska ideologin finns ett starkt alternativ, i programarbetet och kongressens beslut ett starkt mandat”

 

Likaså ser jag med stort intresse – och inte helt utan nervositet –  fram emot att följa med den politiska hösten och året. Stora och viktiga beslut är på kommande, inte minst gällande Sote-reformen och den förlängda läroplikten. Två reformer som, både ur ett ideologiskt och ett vardagligt perspektiv, kan få långtgående effekter för hur vi ser tillbaka på denna tid i Finlands politiska historia.  

 

Desto viktigaste att partiets politiska linjedragningar för 2020-talet gjordes just nu. Det är nämligen på ett ideologiskt plan som kampen bör stå, då vi reser oss ur den här krisen.  Socialdemokratin har för länge varit redo att ta kampen på den borgerliga planhalvan: nu är det dags att en gång för alla göra upp med den naiva myten om den fria marknaden och synen på samhället som hushåll.   

 

I den socialdemokratiska ideologin finns ett starkt alternativ, i programarbetet och kongressens beslut ett starkt mandat. Målet är utpekat – nu börjar resan.  Vid den tredje vägens slut går vägen framåt bara i en riktning: vänsterut. 

 

Kampen fortsätter!

 

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE