Politiikka
6.4.2020 13:38 ・ Päivitetty: 6.4.2020 13:52
Li Andersson kuittaa puheet leikkauslistoista: ”Ei olisi laman virheiden välttämistä, vaan niiden toistamista”
Keskustelu koronakriisistä on selvästi siirtymässä seuraavaan vaiheeseen, vaikka akuutti tilanne taudin osalta on edellen päällä. Valtionvarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) väläytti sunnuntaina leikkauslistoja Helsingin Sanomien haastattelussa.
”Kyllä niitäkin tuodaan pöydälle. Ja meidän pitää pohtia, miten me rahoitetaan ne pysyvät menolisäykset, joita olemme jo tehneet tai luvanneet vai jätetäänkö ne tekemättä eli perutaan.”
Kulmuni sanoi, että koronaviruksen jälkeinen jälleenrakennus tulee kestämään ainakin koko vaalikauden eli vuoteen 2023, mutta todennäköisesti pidempään.
”Se on selvä, että hallitusohjelmalta on lähtenyt taloudellisesti pohja pois. Talouden osalta se pitää kirjoittaa uudelleen.”
Asiaan on kommentoinut SDP:stä muun muassa kansanedustaja Matias Mäkynen. Mäkysen mukaan keskuspankkien toimet ja matalat korot on otettava huomioon myös jälleenrakennusta pohtiessa.
Hallituksesta opetusministeri Li Andersson (vas.) kuittaa puheet leikkauslistoista vääränä hoitokeinona.
Lisää aiheesta
”On tärkeää muistaa, että koittaa myös koronakriisin jälkeinen aika. Suomi tarvitsee nyt selkeän yhteisen polun, jota pitkin kuljemme koronakriisistä ulos ilman, että kriisin inhimilliset ja taloudelliset kustannukset kasvavat kestämättömiksi.”
”Monet toistavat nyt aiheellisesti, että meidän on opittava niistä virheistä, joita Suomessa tehtiin 90-luvun laman yhteydessä. Näin tulee tehdä”, Andersson kirjoittaa Twitterissä.
Anderssonin mukaan suurimpia laman aikaan tehtyjä virheitä olivat lapsiperheisiin kohdistuneet leikkaukset.
”Ne tehtiin tilanteessa, jossa perheiden tilanne oli muutoinkin vaikea korkean massatyöttömyyden ja yritysten konkurssien takia.”
Andersson sanoo, että leikkauslistojen käyttöönotto taloudellisen kriisin keskellä ei olisi laman virheiden välttämistä, vaan niiden toistamista.
”Nyt on tuettava ostovoimaa ja yrityksiä, sekä toteuttaa investointeja niin, että talouden rattaat saadaan pyörimään mahdollisimman nopeasti uudestaan.”
Andersson tähdentää, että nyt on kyettävä siihen, missä 1990-luvun laman yhteydessä ei onnistuttu: sosiaalisesti, ekologisesti ja taloudellisesti kestävään jälleenrakennukseen.
”Se edellyttää panostuksia koulutukseen ja lapsiperheiden tukeen, sekä kotimaisesta ostovoimasta huolehtimista.”
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Politiikka
5.4.2020 15:54
Kokoomuspäättäjän tyly julistus koronakriisistä: ”Ei palkankorotuksia yhtään kenellekään – Päinvastoin, luvassa on kovia leikkauksia”
Pääkirjoitukset
5.4.2020 13:36
Säästö- ja leikkausmentaliteetti on nyt varmin tie tuhoon – voisimmeko oppia jotakin Katri Kulmunin vuonna 1987 syntyneestä ikäluokasta?
Politiikka
5.4.2020 12:40
SDP:n kansanedustaja Matias Mäkynen: ”Kulmunin ehdottamat leikkauslistat eivät ole ainut vaihtoehto”