Politiikka
31.8.2017 12:38 ・ Päivitetty: 31.8.2017 12:42
Li Andersson moukaroi hallitusta: ”Turun tragedian varjolla aiotaan rajoittaa keskeisiä ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia”
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson arvostelee hallitusta siitä, ettei se pystynyt tekemään budjettiriihessään suomalaisten hyvinvoinnin, osaamisen ja talouden kestävyyden turvaavia päätöksiä.
– Riihen suurimmat uutiset olivat, että veroalennuslinjalla jatketaan ja Turun tragedian varjolla aiotaan rajoittaa keskeisiä ihmisoikeuksia ja kansalaisvapauksia. Kaivatut työllisyyttä ja osaamista tukevat uudistukset jäivät tekemättä, Andersson sanoo kannanotossaan.
Andersson jatkaa huomauttamalla, että hallitus päätti leikata tuloverotuksesta jälleen 270 miljoonaa euroa, minkä jälkeen tuloverotusta on kevennetty tällä kaudella jo 1,5 miljardilla. Kevennyksiä on perusteltu kansalaisten ostovoiman turvaamisella.
– Ostovoiman kannalta tärkeämpää olisi, että palkkaneuvotteluissa sovittaisiin kohtuullisista korotuksista. Jos hallitusta aidosti kiinnostaisi palkansaajien asema, se olisi jo perunut heikosti perustellun kiky-sopimuksen mukaiset, ostovoimaa syövät maksumuutokset. Jatkuvat veronkevennykset näyttävät olevan osa hallituksen ideologista hyvinvointivaltion alasajamissuunnitelmaa.
Sopii pohtia, kuinka huomattava muutos on mahdollista saada aikaan, kun hallitus ei ole valmis kohdentamaan tähän senttiäkään lisää rahaa.
Andersson moittii myös sitä, ettei hallitus talouden noususuhdanteesta huolimatta peru koulutuksen ja perusturvan indeksijäädytyksiä. Koulutuspanostukset ovat hänen mielestään ylipäänsä hyvin pieniä suhteessa aiemmin hallituskaudella tehtyihin leikkauksiin.
Hallitus aikoo lisäksi tehdä ilman oleskelulupaa maassa olevien ihmisten suojelemisesta rikollista ja lisätä poliisin voimankäyttöoikeuksia. Poliisille myös myönnetään huomattavasi lisäresursseja, joista lähes 10 miljoonaa panssariautojen ja muiden ”vaativien tilanteiden kaluston” hankintaan.
– Poliisin toimintaedellytykset on turvattava, mutta Turun puukotuksista seuranneen moraalisen paniikin ei pidä johtaa perusoikeuksien tarpeettomaan rajoittamiseen.
Takuueläkkeen ja peruspäivärahan korotukset ovat Anderssonin mielestä askeleita oikeaan suuntaan, joskin niiden mittakaava on riittämätön.
– Vasemmistoliitto on vaatinut sekä takuueläkkeen että kansaneläkkeen korottamista 50 eurolla ja siitä edelleen asteittain ylöspäin. Nyt sovittiin vajaan 15 euron korotuksesta takuueläkkeeseen. Pienituloisimpien eläkeläisten asema on tämän jälkeenkin tukala.
Perhevapaauudistuksesta Andersson sanoo, että on hienoa, että liian pitkään lykätty uudistus nytkähtää nyt eteenpäin.
– Sitä tosin sopii pohtia, kuinka huomattava muutos on mahdollista saada aikaan, kun hallitus ei ole valmis kohdentamaan tähän senttiäkään lisää rahaa ja pitää edelleen kiinni nykyisistä kotihoitolinjauksistaan. Vasemmistoliiton esittämästä 6+6+6-mallista voisi katsoa vinkkiä.
Myönteistä Anderssonin mielestä on myös se, että työttömyysturvalla opiskelua ja yrittämistä helpotetaan.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.