Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Li Andersson presidentti Stubbin rajalakikommenteista – “Toivoisin tasapainoa”

LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI
Li Andersson (vas.).

Tasavallan presidentti Alexander Stubb toivoi STT:n haastattelussa, että poikkeuslaki välineellistetyn maahanmuuton torjumiseksi saadaan eduskunnassa hyväksyttyä “yhteisymmärryksessä”.

Demokraatti

Demokraatti

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson toivoisi Stubbin kommentointiin tasapainoa.

-  Uskon ja toivon, että tämä laki saadaan yhteisymmärryksessä eduskunnassa läpi. Ymmärrän samalla ne vaikeudet, mitä siihen liittyy, mutta kyse on nyt Suomen turvallisuudesta, Stubb totesi STT:lle.

Stubbin lausunto herätti tuoreeltaan ärtymystä. Vihreiden kansanedustaja Maria Ohisalo huomautti, ettei laki ole käynyt edes perustuslakivaliokunnan käsittelyä läpi ja tasavallan presidentti jo toivoo sen menevän läpi.

– Olemme siis saaneet eduskuntaan lain, joka rikkoo jo sen valmistelijoidenkin mukaan perustuslakiamme ja presidentti osallistuu prosessiin näin, Ohisalo sanoi.

Li Andersson lukee Stubbin kommenttia maltillisemmin.

– Hän on kommentoinut tätä lakia aikaisemminkin. Itse en reagoinut tähän. Ajattelin, että hänellä on mahdollisuus ilmaista oma mielipiteensä varsinkin, kun tämä laki kytkeytyy häneen. Siinä esitetään myös presidentille toimivaltuuksia, Andersson sanoo.

Lisää aiheesta

PRESIDENTTI ja valtioneuvosto olisivat saamassa valtuudet rajalain käyttöönottoon poikkeustilanteissa. Tuolloin Suomi voisi muun muassa kieltäytyä vastaanottamasta turvapaikkahakemuksia itärajalla. Hallitus on esityksessään luonnehtinut jännitteiseksi lakiesityksen suhdetta Suomen allekirjoittamiin kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin.

Andersson toivoisi Stubbin huomioivan näkemyksissään myös kansainvälisen oikeuden.

– Toivoisin, että hän ymmärtäisi yhtä lailla niitä näkökulmia, mitä jotkut ryhmät painottavat tämän talon sisällä liittyen sääntöpohjaisen järjestelmän kunnioittamisen tärkeyteen. Asiatuntijat ovat aika yksimielisesti olleet sitä mieltä, että tämä on ristiriidassa kansainvälisoikeudellisten velvoitteiden kanssa ja on kyllä tosi iso asia Suomen kaltaiselle maalle, jos sellaista lainsäädäntöä tehdään.

– Toivoisin tasapainoa siinä, miten kommentoidaan. Itse lainsäätäminen on eduskunnan asia eikä siltä osin kuulu hänelle, Andersson sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE