Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kotimaa

Liitto huolestui: “Edesvastuutonta laajentaa myyntioikeuksia vielä lisää”

Palvelualojen ammattiliitto PAM sanoo, että päivittäistavarakauppojen alkoholin myyntioikeuksien laajentuminen saattaa johtaa työturvallisuusriskien ja väkivaltatilanteiden merkittävään lisääntymiseen.

– Alkoholin myyntiin liittyy aina omia ilmiöitään, joihin palvelualoilla usein liittyy epäasiallisen kohtelun lisääntyminen ja väkivaltaisten asiakkaiden kohtaaminen. Myymälävarkaudet ja näpistykset ovat viime vuosina selvästi lisääntyneet ja ne kohdistuvat usein alkoholijuomiin, kertoo työympäristöasiantuntija Erika Kähärä PAMista.

PAMin mielestä tuotevalikoimien laajentaminen väkevämpien osalta tilanteessa, jossa edes nykyisen järjestelyn osalta ei väkivallan uhkaa ole saatu kunnolla haltuun, ei edistä työntekijöiden turvallisuutta.

– Kauppojen aukioloa on juuri vapautettu ja vielä on näkemättä, kuinka paljon yöllä yksintyöskentely lisää häiriö- ja uhkatilanteita. Henkilökunta joutuu kieltäytymään jo nyt useasti alkoholin myynnistä, jolloin vaaratilanteita saattaa syntyä. Tähän kokemukseen perustuen on edesvastuutonta laajentaa myyntioikeuksia vielä lisää.

Palvelualojen ammattiliiton tuorein jäsenselvitys keväältä 2016 osoittaa, että myymälätyötä tekevistä työntekijöistä useampi (73 %) kuin vuonna 2012 (65 %), on joutunut esimerkiksi sanallisen asiakasväkivallan kohteeksi. Samanaikaisesti kaupassa on yleistynyt yksintyöskentely, joka jäsenselvityksen mukaan näyttää lisäävään asiakasväkivallan kohtaamista.

– Esimerkiksi Helsingin Sanomissa kioskiyrittäjä kertoi, että niin kutsutuista juoksukaljoista on tullut jokapäiväinen ilmiö pienissä elintarvikemyymälöissä ja kioskeissa. Nämä varkaustilanteet voivat olla hyvin pelottavia työntekijöille.

PAMin mielestä alkoholilain kokonaisuudistuksesta päätettäessä tulee hallituspuolueiden kantaa vastuu päätöksissään myös alkoholin parissa työskentelevien ihmisten turvallisuudesta. Väkivallasta tai sen uhkasta voi aiheutua työntekijälle mittavia vahinkoja ja se vaikuttaa alentavasti myös työn tuottavuuteen. Maan hallituksen olisi hyvä tarkistella myös tätä inhimillistä puolta ja sen vaikutuksia kansantalouteen tulevia päätöksiä tehdessään. Panimotuotteiden osuus lähimyymälöiden elintarvikkeiden, juomien ja tupakan vähittäismyynnin arvosta on noin 13 % kun hypermarketeissa vastaava osuus on 5 %.

Lisää aiheesta

– Tämä Pellervon taloustutkimuksen tulos osoittaa, että alkoholin osuus päivittäistavaramyynnistä on merkittävä. Pienissä myymälöissä, joissa useimmin työskennellään pienellä väkimäärällä tai yksin, se on vielä suurempi. Pelkona on, että myytävän alkoholirepertuaarin laajentaminen lisää työntekijöitä uhkaavia asiakastilanteita ja vaaravyöhykkeellä ovat erityisesti yksintyöskentelevät. Väkivalta ei ole sallittua ja sen kohtaamisen kynnystä ei saa madaltaa, Kähärä toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE