Politiikka
8.2.2018 15:57 ・ Päivitetty: 8.2.2018 15:57
Lindström sai kakistettua pitkän tivauksen jälkeen: “Ei me tätä nyt keskeytetä” – lehteriltä poistettiin mielenosoittajia
Kevätkauden ensimmäisen eduskunnan kyselytunti keskittyi pitkälti hallituksen työttömiä kyykyttävään aktiivimalliin. Samalla se oli tuoreen puhemiehen Paula Risikon (kok.) tulikoe.
Varsinaiseen tykitykseen joutuivat kuitenkin erityisesti työministeri Jari Lindström (sin.) ja aktiivimallin valmistellut ja eduskunnalle esitellyt sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (sin.).
SDP:n kansanedustaja Tarja Filatov uskoi, että kaikki kansanedustajat ovat saaneet voimakkaasti palautetta niin sanotusta aktiivimallista.
– Ihmiset ovat olleet vihaisia siitä, että työttömyysturvaa leikataan. Mutta vielä suurempi joukko ihmisiä on ollut ahdistuneita ja huolissaan siitä, että miten he pystyvät täyttämään mallin velvoitteet.
Yritystä ei Filatovin mukaan ole puuttunut – työtä on etsitty turhaan ja työvoimapoliittisiin aktiivitoimiinkaan ei pääse, koska niitä on rajattu.
– Miten aiotte lieventää näiden ihmisten pelkoa ja huolta, hän kysyi Mattilalta.
Ministeri kertoi, että lain soveltamisohjeita valmistellaan. Hän myös korosti, että hallitus seuraa mallin toteutumista. Samaa toisti myös Lindström: “Korjataan, kunhan saadaan kokemusta mallista”.
Lisää aiheesta
Filatovista tuntuu käsittämättömältä, että soveltamisohjeet ovat vasta tulollaan, kun laki on jo voimassa. Työttömät kuitenkin vaativat jo nyt vastauksia, mihin heitä velvoitetaan.
Velvoitteet on mitoitettu työkykyisille.
Hän muistutti, että työttömissä on hyvin erilaisia ihmisiä. Hän kertoi tarinan itselleen läheisen ihmisen kohtalosta:
– Hän sairastui ja hänen sairautensa kesti niin pitkään, että sairauspäivärahoissa tuli katto täyteen. Juuri ennen katon täyttymistä hänellä todettiin aivokasvain. Hänen mahdollisuutensa oli ainoastaan kirjautua työttömäksi työnhakijaksi. Nyt häntäkin koskevat aktiivimallin velvoitteet.
Filatov pitää käsittämättömänä, että lisäksi yli 40 000 pitkäaikaissairasta joutuu täyttämään velvoitteet, jotka on mitoitettu työkykyisille.
– Miten laki, joka ei ole oikeus ja kohtuus, on toimeenpanossa? Eikö se pitäisi keskeyttää ja korjata puutteet, hän vetosi.
Samaa vaati SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne.
– Toimeentulosta leikataan ihmisiltä, jotka yrittävät päästä töihin tai edes palveluihin, mutta eivät siinä onnistu yrityksistä huolimatta. Oletteko valmis keskeyttämään aktiivimallin toimeenpanon, että ongelmat saataisiin kuntoon ennen huhtikuuta, ja että ihmisten epätoivo ei vain lisäänny.
Matti Torvinen oli ollut “mellakassa”.
Tarvittiin vielä kolmaskin kysymys vihreiden Outi Alanko-Kahiluodosta samasta aiheesta ennen kuin työministeri Lindström vastasi viimein suoraan:
– Ei me tätä nyt keskeytetä. Me seuraamme tätä ja tarvittaessa korjaamme mallia.
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ehätti hätiin vanhoja muistelemaan.
– Täällä peloteltiin “pakkohaastatteluilla”, kun työttömien kolmen kuukauden välein tehtävistä haastatteluista keskusteltiin. Niistä tulee valtavan hyvää palautetta. Sama tulee käymään aktiivimallillekin, Sipilä uskoi.
Hän lupasi samaan syssyyn, että seurannassa varmistetaan, ettei kukaan joudu kohtuuttomaan tilanteeseen.
Antti Rinne joutui myös oikaisemaan sinisten Matti Torvista, joka oli omien sanojensa mukaan ollut viime perjantaina Senaatintorilla aktiivimallia vastustavassa “mellakassa”.
– Totean, että se oli järjestäytynyt mielenilmaus. Käsittämätöntä, että te leimaatte sen mellakaksi.
Kyselytunnin aikana lehterillä sattui välikohtaus. Sieltä poistettiin 14 ihmistä, ja asia on eduskunnan turvallisuusjohtajan Jukka Savola mukaan poliisin hoidossa. Mielenosoituksen aihe kytkeytyi ilmeisesti kurdien ja Isisin välisiin taisteluihin.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.