Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Lindtman ja Vapaavuori antoivat palaa Ylellä: “Näin kylmäkiskoisesti suhtautuvaa hallitusta ei ole ennen nähty” – pääkaupunkiseudun sote-kapina vain yltyy

Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontuu tänä iltana ylimääräiseen kokoukseen, jossa käsitellään hallituksen esitystä sote- ja maakuntauudistukseksi.

Demokraatti

Demokraatti

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) arvosteli Ylen aamu-tv:ssä hallitusta kovin sanoin.

– Hallitus tekee historian suurinta hallintouudistusta tavalla, jossa kokonaisuutta ei ole edes pyritty arvioimaan. Näin kylmäkiskoisesti pääkaupunkiin ja ylipäänsä suuriin kaupunkeihin suhtautuvaa hallitusta ei ole ennen nähty, hän latasi.

Hänen mukaansa Helsingin kaupunki yritti vaikuttaa ratkaisuun vuosia, mutta sitä ei kuunneltu. Vapaavuori ennakoi, että valtuusto todennäköisesti hyvin yksimielisesti tyrmää hallituksen kaavailut.

– Uudistusten vaikutukset ovat täysin kestämättömiä isojen kaupunkien kannalta, hän perusteli.

Kyseessä on poikkeuksellinen toimi, mutta poikkeukselliset ovat ajatkin.

Vireillä on myöskin pääkaupunkiseudun kuntien – Helsingin, Vantaan, Espoon ja Kauniaisten –valtuustojen yhteinen “hätäkokous”, jota esitti Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Antti Lindtman (sd.) (kuvassa). Parhaillaan on haussa paikka, johon mahtuu kaikkiaan 262 valtuutettua.

Lisää aiheesta

Lindtman totesi Ylellä, että kyseessä on poikkeuksellinen toimi, mutta “poikkeukselliset ovat ajatkin”, hän huomautti. Hänen mukaansa Vantaa on esittänyt korjauksia parikymmentä kertaa, mutta hallitus on sivuuttanut ne systemaattisesti.

Lindtman laskee, että jo ensimmäisenä vuotena Uusimaa saa varautua 300 miljoonan euron leikkauksiin.

– Siksi on otettava poikkeukselliset keinot käyttöön. Meidän on tehtävä kaikkemme, että turvaamme hyvät palvelut tällä seudulla. Tämä on viimeinen hätähuuto.

Kansanedustaja Antti Kaikkonen (kesk.) kiisti, etteikö suurten kaupunkien ääntä olisi kuultu.

– Rohkenen epäillä. Nyt on viimein löytynyt malli, joka on toteutuskelpoinen. Ei tämä täydellinen ole, mutta sitä on mahdollista korjata myöhemmin, hän totesi aamu-tv:ssä.

Kaikkonen on Tuusulan kunnanvaltuuston jäsen. Kaikkosta ei tunnu harmittavan, että hänen kotikuntaansa ei ole kutsuttu yhteiskokoukseen. Hän epäili, että valtuustot saavat kunnon kiistan aikaiseksi keskenäänkin.

Kaikkonen myös väitti, että hallituksen ajama maakuntahallinto on ihan tavanomainen eurooppalainen tapa. Vapaavuori ja Lindtman olivat täysin eri mieltä.

– Suomessa mennään täysin vastavirtaan muihin Euroopan maihin verrattuna. Kaikkialla muualla pyritään irti kolmitasoisesta mallista. Nyt tehdään pitkä harppaus menneisyyteen, Vapaavuori älähti.

“Kun kynnyksen yli astutaan, sieltä ei ole paluuta.”

Lindtman epäili, että mitään välttämättömiä muutoksia ei pystytä tekemään, koska uudistuksen runttaamisesta läpi on tullut hallitukselle arvovaltakysymys.

– Tavoitteenahan oli, että eriarvoisuus vähenisi ja hoitoketjut olisivat sujuvampia. Näin säästyisi myös kustannuksia. Mutta tilalle tulikin lehmänkauppa, jossa kokoomus sai markkina- ja keskusta maakuntamallinsa. Hallituksen pitäisi luopua tästä poliittisesta lehmänkaupasta ja korjata valuvirheet.

Vapaavuori ja Lindtman ihmettelivät myös Kaikkosen väittämää, että uudistusta voidaan korjata jälkikäteen.

– Tässä tehdään peruuttamatonta vahinkoa. 3-portaista hallintomallia ei pureta hetkessä. Sosiaali- ja terveydenhuolto ei ole niin niin rikki, että pitäisi myllertää koko järjestelmä, Vapaavuori korosti.
Lindtman oli samoilla linjoilla:

– Jos markkinamalli menee läpi, ja suuret yritykset valtaavat markkinat, sieltä ei enää peruuteta. Kun kynnyksen yli astutaan, sieltä ei ole paluuta, Antti Lindtman muistutti.

Hallituksella on hyvin pieni enemmistö eduskunnassa. Sote- ja maakuntauudistus on tulossa suureen saliin kesän alussa. Usea kansanedustaja hallituspuolueiden riveistä on ilmoittanut, että aikoo äänestää uudistusta vastaan tai ainakin harkitsevansa sitä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE