Nyheter

Lindtman: Samlingspartiets glid mot ytterhögern försvagar Finlands ställning i Europa

Jukka-Pekka Flander
SDP:s partiordförande Antti Lindtman.

I sitt tal inför SDP:s partifullmäktige presenterade partiordförande Antti Lindtman sin vision om ett starkare Europa som bygger på tre pelare. Mer ansvar för säkerhet och försvar, förverkligande av den gröna omställningen och klimatmålen samt förstärkande av arbetstagarnas rättigheter och den inre marknaden. I sitt tal kritiserade Lindtman också linjedragningar som försvagar EU. Dessa möjliggör ytterhögerns väg till europeiska maktcentra.

ABL

 

 

– Vi ser att Europa balanserar på en vattendelare, närmast på en knivsegg. Vi lever i kritiska tider och vi har ett oerhört ansvar för en hurdan framtid vi väljer. Stiger vi, dragna dit av ytterhögern, på en dunkel stig som leder till det förflutna? Sluter vi oss inåt? Ger vi vika för auktoritära, odemokratiska ledare? frågade sig Lindtman.

– Socialdemokraterna i Finland och i hela Europa tror på att trots att utmaningarna är stora, har vi alla möjligheter att klara dem – inte bara klara oss utan nå en ny blomstringstid.

Enligt Lindtman bygger sig SDP:s vision om ett starkare Europa på tre pelare.

– Mer ansvar om säkerhet och försvar, förverkligande av den gröna omställningen och klimatmålen samt förstärkande av arbetstagarnas rättigheter och den inre marknaden.

SDP:s ordförande utdömde i strikta ordalag Samlingspartiets och deras Europaparti EPP:s avsikter att öppna upp för ett samarbete med ytterhögerpartiet ECR.

– Samlingspartiets glid mot ytterhögern försvagar Finlands ställning i Europa. Italiens premiärminister Meloni, som Orpo rikligt har berömt, har redan rullat ut den röda mattan för Ungerns Fidesz-parti och dess ledare Viktor Orbán att komma med i ECR. Är Rysslands starkaste supporter som flitigast har hållit på med att sätta krokben för stödet till Ukraina välkommen som EPP:s och Orpos partner? frågar sig Lindtman.

– På grund av Samlingspartiet är Finland på drift mot mycket märkligt och tvivelaktigt sällskap i Europa.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE