Nyheter

Riikka Purra: ECR kommer inte att splittras

Topi Lappalainen
Riikka Purra talar inför Sannfinländarnas partifullmäktige.

ABL var på plats för att bevaka Riikka Purras tal inför Sannfinländarnas partifullmäktige i Lilla Parlamentet den 19 maj 2024. Efter talet höll partiordförande, finansminister Purra en presskonferens där ABL ställde en fråga om hur Sannfinländarnas byte till ECR-gruppen har gått och hur stor boskillnaden till den gamla ID-gruppen har blivit.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

– Sannfinländarna bytte grupp direkt efter riksdagsvalet från ID-gruppen till ECR. Vår tillvaro i ID hade redan en längre tid varit rätt mödosam med tanke på utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Nu har vi varit i ECR-gruppen sedan dess och det har varit rätt välfungerande. Å andra sidan som jag offentligt har beskrivit saken, störs Sannfinländarna, Sverigedemokraterna och några andra partier i ECR-gruppen just nu rätt mycket av att man från Italien och Polen har visat grönt ljus för Orbáns Fidesz att ansluta sig till ECR, svarade Purra.

– Vi är emot detta. I praktiken har vi små grupper inte så många andra alternativ, men å andra sidan förhandlar vi hårt om olika lösningar. Om en sådan här förändring sker, så kanske även vi kommer att kunna leva med det beslutet, fortsatte Purra och betonade att hon inte kunde gå in på detaljerna när förhandlingarna inte var klara.

I svaret till ABL hade Purra ett kanske om Fidesz eventuella medlemskap i ECR. Ilta-Sanomat ställde därför en följdfråga gällande risken av ECR att splittras.

Purra svarade att i praktiken är det inte möjligt att grunda en ny grupp.

– ECR kommer inte att splittras, var hennes tydliga besked.

– Precis som i Europeiska unionen annars också, är det stora länder och stora grupper som bestämmer där. De små har sedan mer eller mindre sin roll annanstans. Vi är emot den här överflyttningen, vi kommer att rösta emot det om det kommer till omröstning och vi kommer att kräva olika strukturella förändringar i gruppen, vilka möjliggör att vi kommer att kunna verka där.

Purra specificerade alltså inte exakt vad som är priset till att Sannfinländarna kommer att förbli kvar i gruppen om och när Orbáns Fidesz kommer med. Om de större grupperna vill ha med Fidesz, saknar Sannfinländarna ett realistiskt alternativ och därför behövs det nya spelregler för hur ECR kommer att kunna fungera i den nya situationen.

Ofta drar man en knivskarp gräns där man påpekar att den proryska ytterhögern inte är med i ECR. Men Orbán är en av Rysslands närmaste bundsförvanter i Europa och om Italiens bröder och PiS från Polen får Fidesz med i ECR, kommer förhållningssättet gentemot Ryssland inte längre att vara en utmärkande faktor för de partier som är med i ECR.

I sitt tal beklagade finansministern sig över att politik handlar så mycket om känslor och den enskilda individens rättigheter och valmöjligheter. Den som ser de stora helheterna snarare än enskilda individer som drabbas av nedskärningarna, förstår bättre det grundläggande behovet av nedskärningar.

– Man talar om känslor, rättigheter och val men man låter bli att konkretisera vem som möjliggör dessa val. Det ser man som statens plikt och det är skattebetalarna som finansierar staten.

Att staten har en plikt att trygga den enskilda individens valmöjligheter är enligt Purra vänstertänk, om inte rent av socialism.

– Varje gång regeringen sparar från någonting, kritiseras det av oppositionen och medierna rapporterar sedan om kritiken.

Enligt Purra låter medierna bli att rapportera bakgrunden till varför man gör nedskärningar.

– Man kommer inte bort från individnivån och den som ansvarar för politiken beskylls för att vara kallsinnig och övermodig. Sedan frågas det hur det känns att få kritik.

Det som fattas i Finland enligt finansministern är ekonomijournalister.

– Det går att räkna på en hand vilka som skriver om den offentliga ekonomin. Det är inte sexigt att skriva om den offentliga ekonomin och dess strukturer. Man gör en nyhet om 30 euro som skärs från det lägsta socialbidraget och ilskan som uppstår därefter.

Enligt Purra blir lidandet uppblåst i medierna. Hon godkänner inte heller påståendet om att de välbärgade är undantagna från nedskärningarna, med tanke på att vi har så höga skatter i Finland.

– Utan arbete och företagande skulle det finnas väldigt lite pengar för sociala förmåner, konstaterade Purra.

– En sannfinländare betalar gärna skatt, så länge skattenivån är skälig och man själv får någonting ut av pengarna.

Trots att Purra beklagade sig över att nyhetsrapporteringen inte enligt henne handlar om den offentliga ekonomins strukturella problem, var hon ändå nöjd med att man i år har talat mer om den offentliga ekonomin i Finland än på många år. Hon var också glad över att opinionsmätningarna visar att det finns en oro över statsfinanserna.

– Vänsteranalysen går ut på att man ska vara orolig över klimatförändringar och extremhögern, men inte över de tydliga budgetsiffrorna och invandringen, påstod Purra.

– Ju mer det finns arbete, desto mer blir det över för välfärden. Arbetaren vill inte identifiera sig med vänstersolidariteten. De socialistiska drömmarna gynnar inte utan försvagar den vanliga löntagaren. Den som arbetar måste gynnas betydligt mer än den som stannar hemma.

Sedan påstod Purra att det skulle duga för de allra rikaste om vi inte kunde upprätthålla välfärden.

– För de stora massorna gäller det att inse detta. I en rationell värld skulle det löna sig för vänstern att intressera sig för den offentliga ekonomin och skattebetalaren.

Därefter talade Purra om EU-valet.

– Sannfinländarna är Finlands Europavänligaste parti. Det är en stor rikedom att Europa består av nationalstater. Mångkultur och diversitet försöker däremot dölja Europas riktiga rikedom. Problemen i storstäderna är likadana, i Malmö, Stockholm, Paris, Berlin och London. Voj, voj, Europa, vart är du på väg och med dina egna beslut.

Purra tog i sedvanlig stil avstånd från invandring från länder utanför Europa.

– Det är inte Eiffeltornet och Paris gator som gör Frankrike, utan det är fransmännen. Det är inte Helsingfors och Tammerfors på kartan och sjöarna som gör Finland, det är finländarna. Finland är det käraste och kommer allra först för oss. Finskheten är inte något akademiskt narrativ.

Purra betonade att Sannfinländarna vill att finländarna själva får bestämma över sina egna angelägenheter.

– Vi vill inte ha en vision om en EU-identitet som är kopierad från de rödgröna. Vi vill bestämma själva över våra gränser och våra pengar och våra skogar.

Enligt Purra är EU en ekonomisk union och dess viktigaste uppgift är att värna om den inre marknaden.

– Sannfinländarnas Europa är nationalstaternas Europa och vårt land har gränser.

Till sist ville hon ingjuta hopp i de egna leden gällande nedskärningarnas positiva resultat för ekonomin.

– Det är viktigt att tro att det här leder till resultat. Regeringen kommer att stabilisera ekonomin. Det syns ljus inom många sektorer, sade Purra och betonade att löntagarens köpkraft har förstärkts, reallönerna har ökat och efter gropen som beror på fluktuationer lovade hon att även sysselsättningen kommer att öka.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE