Nyheter

Lindtman uppmanade de konstruktiva krafterna i Europa att samarbeta med varandra

Topi Lappalainen
Antti Lindtman talar på SDP:s valvaka i Juttutupa efter att det har klarnat att SDP behåller två mandat i Europaparlamentet.

När valresultatet började vara klar, tackade SDP:s partiordförande Antti Lindtman alla kandidater, valarbetare och väljare i sitt tal. Han lovade att Socialdemokraterna fortsätter att arbeta för ett starkare Europa där man håller fast vid rättsstatsprincipen och klimatmålen och tar hand om arbetstagarna. SDP fick 14,9 procent av rösterna och man gick framåt med 0,2 procentenheter jämfört med EU-valet 2019.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Lindtman gratulerade varmt de två invalda SDP-kandidaterna Eero Heinäluoma och Maria Guzenina. Heinäluoma var klar etta på SDP:s lista med närmare 100 000 röster.

– Eero och Maria kommer att föra det budskapet framåt för vilket vi arbetade hårt. Det arbetet tar inte slut nu, utan vi ska visa att Europa kan bättre i detta viktiga ögonblick.

Lindtman konstaterade att SDP:s valresultat såg ut att bli något bättre än för fem år sedan. Det efterlängtade tredje mandatet uteblev.

– Jag vill tacka er alla, valet var överraskande och det är skäl att säga att Li Andersson som slog rekord förtjänar uppriktiga gratulationer, var Lindtmans budskap till Vänsterförbundets avgående partiordförande vars personliga understöd var det överlägset största i hela landet.

– Det ser ut att på europeisk nivå är det möjligt för de krafter som bygger Europa att fortsätta samarbeta. Åtminstone för tillfället ser det ut att ytter- och extremhögern inte åstadkommer en position som skulle innebära att Europa vänder sig tillbaka till det förflutna, konstaterade Lindtman och uppmanade alla konstruktiva krafter i Europaparlamentet att samarbeta med varandra.

På det inhemska planet lovade Lindtman att fortsätta arbetet med att utmana regeringens politik. SDP kommer att arbeta varje dag för en mer rättvis politik, var hans budskap.

Sedan var det dags för SDP:s nya EU-parlamentariker Maria Guzenina och Eero Heinäluoma som behöll sitt mandat att tacka väljarna.

– Vi är nu två socialdemokrater från Finland i Europaparlamentet, sade Guzenina och lovade att de två skulle arbeta så hårt att det motsvarar fyra invalda.

– Jag har själv varit med i så många val att jag vet att inval betyder att hundratals människor har slitit för det resultatet, konstaterade Heinäluoma som påminde om att oppositionspartierna i Finland hade tagit nio mandat av femton.

Trots att proteststämningarna mot regeringen inte i huvudsak kanaliserades via SDP, påminde Heinäluoma om att missnöjet kanaliserades. Till Guzenina sade han att hon har blivit vald till den bästa tänkbara arbetsplatsen.

– För var och en som vill förbättra världen på riktigt är Europaparlamentet en helt fantatisk arbetsplats. Vi har en verkligen underbar grupp som består av fina människor som arbetar tillsammans, var Heinäluomas budskap och han underströk att finländarna uppskattas i Europa.

Det var glada stunder på SDP:s valvaka den 9 juni 2024 trots att den stora valsegern uteblev och partiet behöll sina två mandat. Som konferencier fungerade Helena Marttila som får fortsätta som nyländsk riksdagsledamot. Från vänster Marttila, partisekreterare Mikkel Näkkäläjärvi, partiets första vice ordförande Nasima Razmyar, riksdagsgruppens ordförande Tytti Tuppurainen, de två invalda EU-parlamentarikerna Eero Heinäluoma och Maria Guzenina, partiordförande Antti Lindtman, riksdagsledamot Pinja Perholehto, Socialdemokratisk ungdoms ordförande Emilia Kangaskolkka och FSD:s ordförande Dimitri Qvintus. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE