Nyheter

Marin, Lindtman och Razmyar försvarade miljön och rättsstaten

Topi Lappalainen
Antti Lindtman, Sanna Marin och Otto Köngäs står på scenen när folk har samlats till Socialdemokraternas valstuga.

Dagen före valdagen kom Socialdemokraternas nuvarande och föregående partiordförande till Narinken i Kampen i Helsingfors som en höjdpunkt på kampanjens slutspurt. Många hade kommit till SDP:s valstuga för att höra dem tala och strax efter dem uppträdde även partiets första vice ordförande.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

SDP:s partiordförande Antti Lindtman betonade kort vikten av att gå och rösta innan han gav ordet åt sin företrädare Sanna Marin.

Sanna Marin fick ett entusiastiskt mottagande när hon talade vid SDP:s valstuga i Kampen. (Foto: Simon Bergman)

– Till att börja med vill jag säga att jag har verkligt stolt följt med ditt och partiets och riksdagsgruppens arbete, inte bara i EU-valet utan annars också, riktade hon sina första ord till Lindtman.

På tal om inrikespolitik, konstaterade hon att det är oppositionens uppdrag att utmana regeringen. Enligt Marin har regeringen Orpo gett oppositionen rikligt med färdkost med en orättvis politik där nedskärningarna drabbar de fattigaste och de sämst ställda.

– Vi har ett alternativ. Vi kan bättre som Finland och vi kan bättre som Europa, sade Marin.

Gällande EU ville hon understryka vikten av den kommande mandatperioden.

– Vi lever i en helt annorlunda geopolitisk verklighet, poängterade hon.

Hennes budskap var att när auktoritära länder stiger fram, gäller det att stå för sina värderingar. Stödet till Ukraina var något Marin ville starkt betona, att det behövs mer krigsmateriel snabbare men också humanitär hjälp och sanktioner.

– Säkerhetspolitiken kommer att spela en helt ny slags roll, sade Marin och menade att en kommissionär som ansvarar för säkerhetspolitik kan arbeta för det att den europeiska försvarsindustrin har kapacitet att producera tillräckligt med materiel för våra behov.

– Vi bör kunna försvara oss själva och inte vara så beroende av det stöd som vi till all lycka har fått av USA, konstaterade hon och uppmanade till diskussion om strategisk autonomi i Europa.

Krisberedskap var också en fråga hon ville lyfta fram och hon varnade för att det kan komma nya pandemier och man behöver kapacitet när det gäller att producera läkemedel.

– Europa är sårbart, sade Marin och tog även upp behovet av att gå vidare med den gröna omställningen. Förnybar och grön energi är vad som gäller när man bekämpar klimatförändringen. Hon nämnde även naturförlusten som en viktig fråga för Europa och hela världen.

– Planeten Jorden är en sådan sak att det kommer ingen andra chans. Om vi försummar denna möjlighet att genomföra den förändring som vi hur som helst måste göra, får vi ingen ny förhandlingsrunda med Moder Jord.

Marin talade om vikten av att vara självförsörjande i Europa och underströk matproduktionens och det rena vattnets roll när det gäller att ta hand om oss själva i alla situationer.

Även nya teknologier var något som hon ville betona som en politisk fråga inför valdagen.

– Våra samhällen är helt digitaliserade, påpekade hon och talade om artificiell intelligens, kvantmekanik och -teknologi samt andra nya teknologier. Enligt Marin gäller det för Europa att kunna ha de nödvändiga resurserna och teknologiska kunnandet för att inte halka efter. Hon påminde om hur Vladimir Putin använde energin som vapen mot hela Europa.

– Jag vill inte se en sådan situation när det gäller ny teknologi att vi kan utpressas, vår ekonomi kan stoppas och våra liv kan drivas till misär.

Marins budskap var att ha tillräckliga resurser när det gäller ny teknologi i Europa och etiska och moraliska regler så att teknologin är till hjälp för människorna och främjar välfärden.

Till sist påminde hon om vilka värderingar det gäller att försvara mot auktoritära länder, nämligen frihet, jämställdhet, rättvisa, rättsstat och mänskliga rättigheter. Marin betonade att det gäller att försvara det internationella regelbaserade systemet.

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus och Sanna Marin. Många av SDP:s kandidater förde kampanj vid valstugan i Kampen under kampanjens sista dag. (Foto: Simon Bergman)

Partiordförande Antti Lindtman talade sedan en stund om vad SDP står för i Europa. Han påminde S&D-gruppens betydelse i parlamentet.

– I den gruppen finns det inget extremistiskt tänkande. Det är en grupp där man stöder Ukraina, försvarar rättsstaten, demokratin, kvinnors och löntagarnas rättigheter.

Lindtman varnade för ytterhögern som försöker nagga Europa i kanterna.

– Exakt för de orsaker som Sanna sade är det ett viktigt val. Vårt Europa är ett starkare Europa som tar mer ansvar över sitt eget försvar och sin egen säkerhet, sade han och påminde om förslaget att inrätta en försvarskommissionär.

– I ett starkare Europa bygger vi försvarsindustrin och ser till att Ukraina får stöd. Vi tar inga steg tillbaka i kampen mot klimatförändringen för vi vill inte överföra räkningen till de kommande generationerna. Det handlar också om säkerhet. Antingen får vi en grön och välmående framtid eller ett kolsvart och vissnande förflutet. Vi väljer framtiden och därför gäller det att hålla fast vid klimatmålen.

Partiordföranden påminde om att investeringar och nya arbetstillfällen står på spel om Finland väljer att bromsa i klimatfrågorna.

– Vårt Europa är en stark aktör globalt. Vårt Europa ser till att vi har en chans att konkurrera med stormakterna om investeringarna, sade Lindtman och talade om en investeringsfond som ger de mindre länderna en möjlighet att klara sig i konkurrensen.

– Vårt Europa håller också fast vid sina värderingar och prutar inte på rättsstatsprincipen.

Lindtman uppmanade att rösta för ett starkare Europa och varnade att ett svagare Europa är också ett farligare Europa.

– Vi är för ett starkare Europa och därför sänder vi på söndag ett budskap om att både Finland och hela Europa kan bättre.

Antti Lindtman talade för ett starkare Europa som Socialdemokraternas målsättning i EU-valet. (Foto: Simon Bergman)

Efter Lindtman talade partiets första vice ordförande Nasima Razmyar.

– Det är ett mycket viktigt och betydelsefullt val för oss. Människorna vill ha stabilitet och att EU kan påverka deras liv, vardag och framtid.

Det har inte varit korkar på flaskor som folk har velat diskutera med henne utan de socialdemokratiska väljarna talar om fred, klimat, natur, demokrati, kvinnors rättigheter, rättsstatsprincipen och minoriteternas rättigheter.

– Vi vill ha ett Europa som är till för alla och inte för de få, där demokrati är en bärande hörnsten i de europeiska samhällena.

Razmyar underströk vikten av att ta hand om de svagare och om löntagarnas rättigheter. Hon påminde också om vikten av att fatta beslut om frågor som gäller klimat och natur på en övernationell nivå.

– De frågorna diskuterar man så att man tänker på de kommande generationerna, hur mitt barn eller barnbarn skulle ha en möjlighet att leva, berättade hon om sina möten med väljare.

Även Razmyar betonade att det inte finns utrymme för bakslag när det gäller klimat- och naturfrågorna.

Nasima Razmyar berättade om de frågor som socialdemokratiska väljare hade tagit upp i sina samtal med henne. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE