Huvudnyheter

Dimitri Qvintus i Lahtis: “Lönestöld bör kriminaliseras”

Topi Lappalainen
Dimitri Qvintus i Lahtis.

ABL har kommit till språkön Lahtis för att bevaka Socialdemokraternas kampanj med EU-valets slutspurt i full gång.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

FSD:s ordförande Dimitri Qvintus och riksdagsledamot Suna Kymäläinen är i Lahtis, dit båda två EU-valskandidaterna har kommit för att göra kampanj inför söndagens val. Med sig har de den lokala riksdagsledamoten Ville Skinnari.

– Det är jättefint att göra kampanj tillsammans med Suna Kymäläinen som är toppkandidat i valet, kommenterar Qvintus och understryker dessutom vikten av att ha med Skinnari som är från Lahtis och är partiets före detta vice ordförande samt före detta minister.

– Ville Skinnari har kommit med i min kampanj och det känns jättespeciellt att han vill ge sitt stöd.

Bara ett par dagar av den aktiva kampanjen återstår.

– Spänningen stiger, det blir ett tajt val och det blir spännande att se hur det blir med valdeltagandet.

Qvintus betonar att valet är mycket viktigt.

– Man bestämmer om hela kontinentens framtid för de kommande fem åren, säger Qvintus som hoppas att folk går till valurnorna och ger sin röst.

En mycket aktuell fråga som Qvintus har varit engagerad i är arbetsmarknadskriminalitet. Han vill kriminalisera lönestöld.

– Det bör skrivas in i strafflagen. Det var ett initiativ som jag tog och ville göra det genom ett medborgarinitiativ. Det var mycket viktigt att tre helt centrala fackföreningsordföranden kom med, nämligen Industrifackets ordförande Riku Aalto, Pappers ordförande Petri Vanhala och PAM:s Annika Rönni-Sällinen. Sedan är också JHL:s chef för samhällsrelationer Vesa Mauriala med och dessutom Finlands före detta statsminister Antti Rinne.

– Det är en viktig sak som kommer direkt från Norge, det handlar om att man inte kan betala en för liten lön. Det ska bli olagligt och jag hoppas att folk skriver under initiativet.

Qvintus medborgarinitiativ finns på nätet.

ABL växlar även några ord med riksdagsledamot Ville Skinnari som är med i Qvintus medborgardelegation.

– Stämningen är spännande. Det finns mycket stöd till Socialdemokraterna i Tavastland men frågan är hurdan aktivitetsnivån är på söndagen, kommenterar Skinnari.

– Jag är jättenöjd och glad att Dimitri är här från Finlands Svenska Socialdemokrater. Den nordiska agendan är viktig här i Lahtis.

Skinnari talar om stadens tvåspråkiga historia och den svenska skolans betydelse för staden.

– Det var min pappa Jouko som började jobba med det på 1990-talet. Vi har företag i Lahtis som behöver det svenska språket som Kempower, Peikko, Luhta och Isku.

Till sist svarar riksdagsledamot Suna Kymäläinen från Villmanstrand på frågan vad väljarna har velat diskutera med henne nu när hon kandiderar i EU-valet.

– Det har handlat mycket om säkerhetsläget och frågor som har med Ryssland att göra. Det är sådana teman som jag själv har hållit framme i flera år och det kan vara att de som vill tala om de sakerna söker sig till mig.

Kymäläinen nämner situationen med fastigheter och obetalade bolagsvederlag.

– På grund av sanktionerna fungerar inte ens bankförbindelser och regionalt vållar det mycket huvudbry. Bostadsaktiebolag har gått i konkurs i höghus när majoriteten har varit i rysk ägo och de har inte betala vederlag. Sedan när det händer till exempel vattenskador kan man inte ansvara för det.

En mycket central fråga har varit östgränsens livskraft. I Södra Karelen är förlusterna mycket stora om man jämför med vad läget var före coronaviruspandemin.

– Man har förstått att det behövs stöd för att få framtidsutsikter.

Kymäläinen nämner också att många är oroade för att vi har ett krig så nära oss.

Hon upplever att det har varit viktigt att göra kampanj tillsammans med andra kandidater.

– Vi har hållit tät kontakt med Dimi när vi är samtidigt på valfälten, konstaterar Kymäläinen och säger om Skinnari att det behövs dessutom medverkan av sådana figurer på lokal nivå som samlar folk till evenemang.

Dimitri Qvintus, Suna Kymäläinen och Ville Skinnari i Lahtis den 6 juni 2024. (Foto: Topi Lappalainen)

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE