Politiikka

Lukiolaisilta kehuja lukiolaki-esityksille, mutta: Miksi kiusaamiseen puuttumiseen ei velvoiteta?

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Alvar Euro.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Alvar Euro.
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Alvar Euro.

Opetus- ja kulttuuriministeriö julkaisi tänään esityksensä uudeksi lukiolaiksi. Demokraatti kertoi uudistuksen sisällöstä jo aiemmin tänään.

Julkistamistilaisuudessa lukiouudistuksen seurantaryhmän puheenjohtaja, rehtori Ari Pokka kuvaili uudenlaisen lukiolaisen profiilia.

– Se on hieman omista valinnoistaan paremmin tietoinen nuori ihminen, joka suuntautuu selvästi jatko- ja korkeakouluopintoihin ja näkee lukion hieman tavoitteellisempana, Pokka kuvasi ja antoi ymmärtää, ettei tämä kuitenkaan poista myös sitä, että lukiolaisella on aikaa ja mahdollisuuksia valintojensa pohdinnalle.

Suomen Lukiolaisten Liiton (SLL) puheenjohtaja Alvar Euro katsoi, että lukiolaki on menossa hyvään suuntaan. Hän mainitsi esimerkkinä erityisopetuksen laajentamisen sekä opinto-ohjauksen kehittämisen opintojen aikana ja myös sen jälkeen, mikäli tutkintoon valmistavan opiskelupaikan saaminen ei onnistu sekä lukioiden yhteistyön korkeakoulujen kanssa.

Euro pitää hyvänä myös sitä, että ylioppilastutkinnon uusimiskertoja ei esityksen mukaan rajoitettaisi.

Kritiikki Euro antoi muun muassa siitä, että velvoitetta puuttua lukioissa tapahtuvaan kiusaamiseen ei sisälly lakiesitykseen.

– Kiusaaminen mainitaan laissa ja siinä pyritään suojaamaan opiskelija muun muassa kiusaamiselta ja häirinnältä, mutta se , että siinä olisi vielä velvoite, että puututaan kiusaamiseen, olisi tosi tärkeätä.

– On valitettavan suuri luku lukiolaisia, jotka kokevat ettei kiusaamiseen puututa lukiotasolla.

– Pelkästään suojaaminen kiusaamiselta, väkivallalta ja häirinnältä ei riitä, vaan opettajilla ja rehtorilla on oltava velvollisuus puuttua siihen ja ilmoittaa siitä kiusatun ja kiusaajan huoltajalle perusopetuslain tapaan. Kouluterveyskyselyn (2015) mukaan 85 % kiusaamista kohdanneista lukiolaisista kokee, että koulun aikuiset eivät puutu kiusaamiseen, Euro muistuttaa.

SLL:n mukaan nyt tehtävän uudistuksen on luotava edellytyksiä myös lukion jatkuvalle ja opiskelijoita osallistavalle kehitystyölle. Tämän kehittämisen selkärankana on oltava systemaattisesti kerättävä anonyymi opiskelijapalaute. SLL katsoo, että uudistuksen yhteydessä on käynnistettävä valtakunnallisen lukiolaispalautejärjestelmän rakentaminen.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat