Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Luottamusmiesjärjestelmä halutaan ohittaa? – “Tyrehdyttäisi paikallisen sopimisen”

Luottamuksen puute työnantajien ja henkilöstön välillä vaikeuttaa luottamusmiehen asemaa ja neuvottelujen etenemistä työpaikalla.

Kilpailukykysopimuksen neuvottelutuloksen mukaan paikallisen sopimisen osalta järjestäytymättömät yritykset saatettaisiin samaan asemaan järjestäytyneiden yritysten kanssa.

– Tämä merkitsisi merkittävää parannusta järjestäytymättömille yrityksille. Ne saisivat samat oikeudet, vaikka eivät ole työehtosopimuksia neuvotelleet. Seuraamukset eivät kuitenkaan kaikilta osin koskisi järjestäytymättömiä, sillä hyvityssakot ja valvontavelvollisuus eivät koskisi heitä. Toisin sanoen velvollisuudet eivät olisi edes samat kuin järjestäytyneille yrityksille. Osapuolten ja menettelytapojen on kuitenkin oltava samat, sillä muutoin järjestäytymättömät yritykset saisivat perusteetonta etua järjestäytyneisiin yrityksiin nähden, toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n johtaja Katarina Murto korostaa.

Työehtosopimuksissa on mahdollistettu toisin sopiminen pääsääntöisesti luottamusmiehelle, mutta myös työntekijöille tai henkilöstöryhmälle. Julkisuudessa on myös esitetty luottamusmiehen korvaamista henkilöstön muulla edustajalla paikallisen sopimisen yhteydessä.

– On aivan eri asia, onko neuvotteluosapuolena osaava ja asioihin perehtynyt luottamusmies kuin mahdollisesti jopa työnantajan valintaan vaikuttama henkilö, jolla ei välttämättä ole mitään neuvottelu- tai työehtosopimusosaamista eikä asiantuntija-apua käytössään. Paikallisessa sopimisessa on kuitenkin kyse siitä, että työpaikalla voidaan sopia työehtosopimuksesta toisin, Murto painottaa.

Julkisuudessa on myös esitetty luottamusmiehen korvaamista henkilöstön muulla edustajalla paikallisen sopimisen yhteydessä.

Luottamusmies on työehtosopimuksen ja työlainsäädännön perusteet osaava, työnantajalle tasaveroisempi neuvottelukumppani, koska hän voi saada asiantuntija-apua omasta liitostaan.

– Luottamusmiehelle on varattu aikaa tehtävänsä hoitamiseen, hän voi osallistua koulutuksiin sekä saada tietoja. Luottamusmies on myös perehtynyt työpaikkansa toimintaan ja yleensä kokenut neuvottelemaan työnantajan edustajan kanssa. Luottamusmies on myös toimiva kontakti henkilöstöön päin, Murto jatkaa.

Lisää aiheesta

Jos luottamusmiesjärjestelmää ei haluta tunnustaa tai se halutaan ohittaa, on Murron mielestä täysin selvää, että paikallinen sopiminen tyrehtyy.

– Liian suuria harppauksia paikallisen sopimisen edistämiseen ei kannata ahnehtia kerralla, vaan pyrkiä kehittämään järjestelmää oikeudenmukaisesti sekä niin, että luottamusta, neuvottelukulttuuria ja toimivaa sopimista työpaikoilla voidaan aidosti edistää,  hän  sanoo.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen on esittänyt, että “lakisääteinen henkilöstöedustaja” voisi korvata nykyisen luottamusmiesjärjestelmän.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE