Politiikka
14.2.2018 09:32 ・ Päivitetty: 14.2.2018 09:32
”Lyhentää elämää enemmän kuin 15 tupakan polttaminen päivässä” – Suomeen halutaan yksinäisyysministeri
– Yksinäisyys heikentää suomalaisten hyvinvointia ja terveyttä voimakkaammin kuin mikään muu yksittäinen tekijä. Tähän lopputulokseen on tullut tunnettu yksinäisyyden tutkija, professori Juho Saari, SDP:n europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri kirjoittaa tiedotteessaan.
Tänään on ystävänpäivä, mutta joka viides suomalainen kokee olevansa yksinäinen. Yksinäisyydestä kärsivät eniten nuoret ja vanhukset. Raha-automaattiyhdistyksen teettämässä tutkimuksessa kävi yllättäen ilmi, että kaikkein yksinäisimpiä ovat 18–24-vuotiaat suomalaiset.
– Yksinäisyys aiheuttaa ja pahentaa sairauksia. Se liittyy voimakkaasti syrjäytymiseen. Tutkimusten mukaan yksinäisyys nostaa ennenaikaisen kuoleman riskiä jopa 45 prosentilla – vertailun vuoksi huomattava ylipaino nostaa riskiä 20 prosentilla ja alkoholin liikakäyttö 30 prosentilla. Yksinäisyys lyhentää elämää enemmän kuin 15 tupakan polttaminen päivässä, Kumpula-Natri listaa.
Kumpula-Natrin mukaan valtion tulisi tunnistaa yksinäisyys merkittäväksi yhteiskunnalliseksi ongelmaksi ja ryhtyä tutkimaan sitä sekä etsimään keinoja sen ehkäisyyn. Mallia voisi hakea Britanniasta, jossa nimitettiin viime kuussa vastuuministeri ratkomaan yksinäisyydestä johtuvia ongelmia.
– Tehtävän sai urheilusta ja kansalaisyhteiskunnasta vastaava ministeri, mutta Suomessa yksinäisyys voisi kuulua luontevasti myös sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan. Uutta ministeriä ei siis tätä varten tarvitse nimittää, Kumpula-Natri sanoo.
Kumpula-Natri mukaan yksinäisyysministeri asettaisi nykytilaa paremman tavoitteen ja käynnistäisi toimenpiteet sen tavoittamiseksi.
– Hallintohimmeleiden sijaan puhuttaisiin suomalaisten elämän konkreettisesta sisällöstä. Vastaava ministeri osoittaisi johtajuutta, kanavoisi varoja yksinäisyyden ja sen seurausten tutkimiseen sekä käynnistäisi hankkeita, jotka tähtäävät yksinäisyyden ja sen haittojen vähentämiseen.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.