Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Lykkäämiselle ei ole enää tekosyitä” – Saamelaiskäräjien puheenjohtaja hoputtaa eduskuntaa hyväksymään saamelaiskäräjälakiesityksen

Anna-Liisa Blomberg
Saamen lippu.

Suomen Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi kehottaa eduskuntaa hyväksymään saamelaiskäräjälakiesityksen kiireellisesti.

Demokraatti

Demokraatti

Näkkäläjärvi puhui asiasta YK:n alkuperäiskansojen oikeuksien asiantuntijamekanismin kokouksen istunnossa Genevessä.

Tiedotteen mukaan hän kertoi kokoukselle sekä huonoja että hyviä uutisia. Korkein hallinto-oikeus määräsi keväällä 2024 uusimaan saamelaiskäräjävaalit ja merkitsemään 65 henkilöä vaaliluetteloon, vaikka he eivät Saamelaiskäräjien elinten päätösten mukaisesti täytä äänioikeuskriteerejä.

– Olemme tehneet YK:n ihmisoikeuskomitealle KHO:n päätöksistä ihmisoikeusvalituksen. Ihmisoikeuskomitea on puolestaan pyytänyt Suomen valtiota pidättäytymään kostotoimenpiteistä Saamelaiskäräjien vaaliluetteloasiassa. Tämä on merkittävää, koska kostotoimet ovat kielletty syrjinnän muoto, Näkkäläjärvi kertoi tiedotteen mukaan puheessaan.

Hyviä uutisia Näkkäläjärvellä oli viime viikolla päättyneistä uusituista saamelaiskäräjävaaleista:

– Saamelaiset voittivat omat vaalinsa! Merkittävä enemmistö Saamelaiskäräjien uusista jäsenistä kannattaa saamelaiskäräjälakiesityksen hyväksymistä, hän sanoi.

Hallitus antoi saamelaiskäräjälakiesityksen yksimielisenä eduskuntaan joulukuussa 2023. Perustuslakivaliokunta lykkäsi esityksen käsittelyä helmikuussa 2024 uusittavien saamelaiskäräjävaalien yli.

– Kehotankin eduskuntaa hyväksymään Saamelaiskäräjien kanssa neuvotellun ja eduskuntaan yksimielisenä tuodun lakiesityksen mahdollisimman pian. Lykkäämiselle ei ole enää tekosyitä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE