Internationellt
12.7.2021 09:49 ・ Päivitetty: 12.7.2021 09:53
Maktvakuum i Haiti efter mordet på president Moïse
Haiti har drabbats av ett maktvakuum efter mordet på landets president Jovenel Moïse den 7 juli.
Polisen meddelade i söndagens presskonferens att Christian Emmanuel Sanon, 63, har anhållits som misstänkt för att ha beställt lönnmordet på presidenten. Han är läkare bosatt i staden Brandon i Florida i USA och härstammar från Marigot i sydöstra Haiti. Enligt polischefen Leon Charles hade Sanon kommit till landet med privatjet i juni.
Sanon anklagas för att ha varit i kontakt med 26 colombianska legosoldater och två amerikaner av haitisk härkomst, vilka alla 28 är misstänkta förövare. Åtminstone 20 av de misstänkta har anhållits, inklusive de amerikanska medborgarna, och tre har dödats. De övriga jagas av polisen.
Mer om ämnet
René Sylvestre, president i Haitis högsta domstol, skulle ha kommit i fråga enligt successionsordningen som landets tf. president, men han avled redan i juni i covid 19 i en ålder av 58 år.
Haiti hade drabbats av en regeringskris redan innan mordet på presidenten och i dagsläget har två män meddelat sig vara landets rättmätiga regeringschef. Landets premiärminister Joseph Jouthe avgick i april och Claude Joseph utsågs till tf. regeringschef.
Två dagar före mordet på president Moïse utsåg han Ariel Henry till regeringsbildare men Henry hann inte bli bekräftad av landets parlament. Joseph har tagit kontrollen som landets de facto ledare, både tf. president och tf. regeringschef men Henry ifrågasätter hans legitimitet. Joseph är också Haitis utrikesminister och han är partilös.
Henry har sin bakgrund i fd vänsterpresidenten René Prévals rörelse. Préval var landets president 1996–2001 och 2006–2011. Hans död i mars 2017 i en ålder av 74 år rapporterades ha orsakats av hjärtfel men efter ryktesspridning genomfördes en obduktion som inte klart kunde fastställa hans dödsorsak.
Förutom för den politiska krisen har Haiti drabbats hårt av coronakrisen. Val ska hållas i landet den 26 september för att få ny president och parlament. Även en folkomröstning om ny konstitution är tilltänkt att hållas då.
Folkomröstningen initierades av den mördade presidenten Moïse. Han företrädde partiet Tèt Kale som på det lokala kreolspråket betyder skalligt eller rakat huvud. Tèt Kale syftar ursprungligen på Moïses företrädare som president, Michel Martelly, men även Moïse var skallig. Ex-presidenten Martelly, tidigare en av Haitis mest kända musiker under namnet Sweet Micky, har kallat mordet på vännen Moïse ”ett hårt slag mot demokratin”.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.