Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Risikko kritisoi perustuslakiasiantuntijoiden somettelua tiedustelulaeista – nyt puhuvat asiantuntijat: ”Joskus se edellyttää myös julkisia muistutuksia”

Suojelupoliisi ja Puolustusvoimat ovat saamassa laajat oikeudet tiedusteluun. Asiasta on määrä päättää jo tällä vaalikaudella 5/6:n enemmistöllä eduskunnassa.

Tämän päivän poliittinen kohu on keskittynyt tiedustelulakien ympärille. Niiden käsittely vedettiin pois täysistunnon asialistalta, kun hallintovaliokunnan siviilitiedustelulakimietinnön perustuslain mukaisuudesta oli herännyt kysymyksiä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Eduskunnassa sitä, ettei perustuslain vastaiset esitykset päädy käsiteltäväksi saliin, vahtii viime kädessä puhemies. Puhemies Paula Risikko (kok.) katsoikin, että asiat on syytä selvittää ennen salikäsittelyä.

Lue lisää: Tviitit tiedustelulain poisvedon taustalla – Risikko somen käytöstä: ”Jotain on tehtävä”

Kritiikkiä perustuslain mukaisuutta kohtaan olivat esittäneet muun muassa perustuslakiasiantuntijat Martin Scheinin ja Juha Lavapuro. Toki he ovat vastaavaa kritiikkiä esittäneet aiemmin myös valiokunnan asiantuntijoina.

Risikko antoi kritiikkiä siitä, että professorit eivät kirjoittaneet tai tulleet tapaamaan, vaan nostivat asioita esiin sosiaalisessa mediassa.

Nyt professorit ovat myös puolustautuneet somessa, Twitterissä. Siellä he eivät ota suoranaisesti kantaa Risikon kommentteihin, mutta vastaavat muille keskustelijoille somen käytöstä heränneisiin kysymyksiin.

– Mihin valtiosääntöoikeudelliseen normiin perustaisit käsityksen, ettei PeV:n kuulema professori saisi huomauttaa julkisesti, jos hän katsoo ettei PeV:n kantaa ole noudatettu mietintövaliokunnassa? Juha Lavapuro tviittaa ja vetoaa sananvapautta käsittelevään perustuslain pykään 12.

Vielä ei ole selvillä, aiheutuuko siviilitiedustelulain äkillisestä poisvedosta eduskunnassa lisää töitä hallintovaliokunnalle (HaV)  ja perustuslakivaliokunnalle (PeV).

– Tähän HaV varmastikin pyytää PeV:n lausunnon, jos asian käsittely palaa sinne. PeV taas todennäköisesti kuulee silloin valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita ja antaa sen jälkeen asiasta lausuntonsa. Ei suurta draamaa. Pääasia että tulee selvitettyä, Lavapuro pohtii Twitterissä.

– Olemme kyllä kertoneet @plblogi tviivitissä heti tuoreeltaan, että tietoliikennetiedustelua siviilitiedustelussa koskevan lakiehdotuksen osalta vastaus on valitettavasti että melkein kaikilta osin HaV jätti toteuttamatta PeVL:n edellyttämät korjaukset, kirjoittaa puolestaan professori Martin Scheinin.

Hän vetoaa myös oikeuteen osallistua keskusteluun.

– Parasta tässä ammatissa on, että tärkeä tehtävä ei edellytä pykälää perustuslaissa tai muussa laissa. Akateeminen vapaus koskee tutkimusta, opetusta ja osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. Perustuslaki ja ihmisoikeussopimukset ovat hyvä normipohja vapaille valinnoille, Scheinin toteaa.

– Yliopistolisilla asiantuntijoilla on tärkeä tehtävä auttaa valvomaan, että perustuslakia ja perustuslakivaliokunnan lausuntoja noudatetaan. Joskus se edellyttää myös julkisia muistutuksia.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE