Politiikka

Matti Apunen nyrkkitervehdyksestä: ”Minustakin oli tahditonta juhlia, kun kolmikantaressukka sängyssä hiukan sätkähti”

Kari Hulkko
Kari Hulkko

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen ei tiedä, kumpi on pahempaa: se, ettei niin kutsuttu yhteiskuntasopimusta synny, vai se, että syntyy voimaton sopimus ja uskottelemme, että tilanne on hallussa.

Apunen avautuu Helsingin Sanomien kolumnissaan. Eva-johtaja sanoo, ettei voi tulla kuin yhteen johtopäätökseen, kun seuraa keskustelua työmarkkinoiden uudistamisesta.

– Meillä ei edelleenkään ole ymmärrystä siitä, että globaali kilpailu on aidosti ja pysyvästi pudottanut työn hintaa. Elämme kuin Suomen tilanne olisi jokseenkin normaali, korkeintaan vähän epämukava.

Apusen mukaan meidän vastauksemme globalisaatioon on hypistely prosentin osilla ja sillä, mistä ylipäänsä saa sopia.

– Hallitus on joka toinen päivä jämerä, joka toinen päivä housut nilkoissa. SAK:ssa liittojohtajat riepottavat puheenjohtaja Lauri Lylyä. Metalliliiton Riku Aalto löi pöytään vaatimuksia, joiden perusteella hän haluaisi ottaa ohjattavakseen koko finanssipolitiikan. Palvelualojen ammattiliitossa (PAM) ei ole täyttä varmuutta siitä, kuka liittoa johtaa.

Elinkeinoelämän EK:kin saa osansa Apusen arvostelusta.

– Työnantajilla on omat hassutuksensa. Ja tämä on järjestelmä, joka johdattaa meidät läpi teknologiamurroksen, hän kysyy.

Myös Apunen ottaa esiin Juha Sipilän (kesk.), Alexander Stubbin (kok.) ja Jari Lindströmin (ps.) kohua herättäneen nyrkkitervehdyksen. Ministerit iloitsivat, kun keskusjärjestöt olivat saaneet alustavan sopimuksen aikaan ja hallitus oli näyttänyt sille vihreää valoa.

– Nyrkkitervehdys oli mauton, kuului ay-johtajien ja median yksimielinen tuomio. Niin oli. Minustakin oli tahditonta juhlia, kun kolmikantaressukka sängyssä hiukan sätkähti.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat