Politiikka
17.1.2025 17:01 ・ Päivitetty: 17.1.2025 17:10
Matti Vanhanen jyrähtää Sanna Marinin käräjäkohtelusta: Uhrin ei pitäisi joutua tällaiseen julkisuusmyllyyn
Entinen puhemies Matti Vanhanen ihmettelee, miksi entinen pääministeri Sanna Marin joutuu tulemaan henkilökohtaisesti oikeuteen hakemaan lähestymiskieltoa. Hänestä tällaisissa tapauksissa uhria pitäisi suojata turhalta lisäjulkisuudelta.
Lisäksi kun poliitikot tai virkamiehet joutuvat tehtäviensä takia uhkausten tai hyökkäysten kohteeksi, tapausten pitäisi olla Vanhasen mielestä nykyistä selvemmin automaattisesti yleisen syytteen alla olevia asioita.
Tänään on uutisoitu, että Helsingin käräjäoikeus määräsi perjantaina 36-vuotiaan miehen entistä pääministeriä Sanna Marinia (sd.) koskevaan laajennettuun lähestymiskieltoon.
STT kertoo, että oikeuden ratkaisun julkisen osuuden mukaan mies oli muun muassa oleskellut Marinin kodin läheisyydessä ja jopa pyrkinyt asuntoon sisälle. Miehen on myös muun muassa sanottu oleilleen Marinin rappukäytävässä. Vastaaja on kiistänyt olevansa sama henkilö, joka oli rapussa ja kodin läheisyydessä.
Tapahtumat ovat varmasti omiaan herättämään pohdintaa ministerien turvasta heidän toimikausiensa jälkeen.
Demokraatti tavoitti entisen pääministerin ja entisen puhemiehen Matti Vanhasen (kesk).
Hän sanoo, että keskustelunaihe on vaikea muun muassa siksi, että entisiä ministereitä on lukumääräisesti paljon.
– Pääratkaisun täytyy vain olla se, että yleisten turvallisuusjärjestelyjen ja tietysti myös oikeuslaitoksen ja viranomaisten pitää toimia kaikkien kansalaisten kohdalla hyvin. Tällaisia satunnaisia tapauksia on varmasti vaikea etukäteen pystyä estämään, Vanhanen sanoo yleisellä tasolla.
MARININ tapaukseen Vanhanen ei ollut haastatteluhetkellä vielä tarkemmin ehtinyt perehtyä, mutta hänellä on julkisuuden perusteella käsitys, että häirintä olisi jatkunut useamman viikon.
– En tiedä, oliko Marin ollut yhteydessä viranomaisiin vai ei. Tällaisissa tapauksissa tietysti viranomaisten pitäisi olla aika herkkinä sille, että riski sille, että tapahtuu jotain, on suuri, Vanhanen arvelee.
– Tämäntyyppisissä tilanteissa ehkä voisi hyväksyä sen, että tietyllä tapaa myös poliisitoiminnassa voisi tapaus nousta aika korkealle kärkisijalle.
STT kertoo uutisessaan, että poliisi tutkii tapausta rikosnimikkeellä vainoaminen, mutta ei ota kantaa henkilöllisyyksiin. Tutkinnanjohtaja Tommi Lehtonen sanoi, että epäilty on esimerkiksi pyrkinyt puheisiin asianomistajan kanssa. Tällä hetkellä tutkinnassa on reilun kolmen viikon ajanjakso 2.12.-24.12.
Poliisi otti epäillyn kiinni asianomistajan kodin läheisyydestä jouluaattona. Lehtosen käsityksen mukaan joko asianomistaja tai joku muu asunnossa ollut on soittanut hätäkeskukseen.
MATTI Vanhanen nostaa haastattelun aikana esiin myös viimeaikaiset poliitikkoihin kohdistuneet väkivallanteot kuten Ben Zyskowiczin, Juha Sipilän ja Krista Kiurun tapaukset. Tuoreeltaan tänään on kerrottu, että Kiurun epäillystä pahoinpitelystä ei ole esitutkinnassa ilmennyt poliittista motiivia.
Vanhanen näkee, tarkoittaen ilmeisesti toimikautensa päättäneitä ministereitä, että on hyvin vaikea löytää viranomaisratkaisuja, jossa jotkin turvajärjestelyt jatkuisivat kovin pitkään. Hän sanoo, että myös 200 kansanedustajan kohdalla täytyy olla vahvat perusteet erityisjärjestelyille.
Vanhanen myös muistuttaa, että viranomaiset eivät avaa eivätkä julkista niitä tilanteita, joissa henkilö voi saada turvaa. Tämä ilmenee konkreettisesti myös siinä, kun valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Ahti Kurvinen ei halunnut antaa Demokraatille aiheesta tänään haastattelua.
Vanhanen ei lähde kommentoimaan, miten ministeriajan jälkeen voi saada turvaa.
– On parempi, etten tähän myöskään vastaa. Nämä ovat juuri niitä asioita, joita ei ole järkevää, että viranomaiset avaavat myöskään julkisuuteen. Voin vain itse sanoa, että itse en ole joutunut pyytämään minkäänlaista järjestelyä. Voi olla, että monella kynnys on aika korkealla lähteä pyytämään mitään erillisjärjestelyjä, Vanhanen arvioi.
MATTI Vanhanen painottaa, että yhteiskuntaa pitäisi pystyä kehittämään siten, ettei häiriköintiä ja rikollisuutta saataisiin vähennettyä ja ihmiset kokisivat asemansa sellaiseksi, että yhteiskunta kunnioittaa kaikkia ja pystyy ottamaan kaikki huomioon.
– Se ehkä olisi osittain vähentämässä myös tämmöistä häiriökäyttäytymistä. Yhteiskuntaa pitäisi pystyä kehittämään kaikkien kannalta mahdollisimman hyväksi, että varsinkaan tällainen protestointi ei sitten yltäisi tönimisen ja lyömisen asteelle, mitä esimerkiksi tässä Zyskowiczin kohdalla tapahtui.
Vanhasella on painavaa sanottavaa myös lähestymiskiellosta. Hänen mielestään sen saamista pitäisi madaltaa asianomistajien kohdalla.
– Minusta on jotenkin kohtuutonta, että Marin joutuu kasvoillaan olemaan tällaisessa oikeudenkäynnissä läsnä ja hänen nimeään toitotetaan. Tässä se, joka hakee itselleen suojaa ja turvaa, hänen kasvonsa näytetään, nimi kerrotaan, hänen pitää olla oikeudenkäynnissä läsnä. Se, jonka häiriköintiin halutaan puuttua pysyy anonyymina, kasvoja ei näytetä, hänen ei ole pakko olla edes läsnä oikeuden istunnossa. Tässä suhteessa saisi kyllä järjestelmän kääntää toisin päin niin, että lähestymiskieltoa voisi hakea ilman, että henkilö tulee taas sillä julkisuuteen, Vanhanen pohtii ja muistuttaa myös siitä, että poliitikkojen näkyminen julkisuudessa saattaa provosoida joitakin ihmisiä.
Vanhanen puhuu myös Zyskowiczin oikeudenkäynnistä.
– Zyskowicz joutui olemaan läsnä ja naamallaan esillä, mutta tekijä saa ilveillä oikeussalissa paljastamatta kasvojaan ja nimeään. Näistä olisi syytä keskustella ja tämän Marinin tapauksen kohdalla kyllä kannattaisi käydä tämä lähestymiskiellon hakemisen järjestelmä läpi. Se pitäisi pystyä tekemään anonyymimmin sen kannalta, joka on hakemassa suojaa itselleen. Julkisuuden kautta ei ole missään nimessä tärkeä se, että Marin sitä haki. Jos perusteet lähestymiskieltoon riittävät, hänen pitäisi saada se ilman, että koko asiaa julkistetaan, Vanhanen näkee.
Mielestäsi pitäisi salata kokonaan, että tällainen prosessi käydään, niinkö?
– Siis ainakin sen hakijan osalla ellei hakija itse halua sitä julkisuuteen. Minä jotenkin itse aina aistin ja tulkitsen, että tällainen oikeudenkäynti, jossa entinen pääministeri joutuu olemaan itse läsnä ja hänen nimensä kerrotaan, kasvonsa näytetään suorassa lähetyksessä, se helposti provosoi joitakin häirikköjä entistä ehkä aggressiivisempaan toimintaan. Heidän (lähestysmiskieltoa hakevien) suojaansa pitäisi ajatella laajemmin kuin pelkän lähestymiskiellon kautta.
ZYSKOWICZ otti eilen omassa tapauksessaan tiukasti kantaa syytetyn käytökseen oikeudessa. Ilta-Sanomien mukaan Zyskowiczin pahoinpitelystä syytetty saapui oikeuskäsittelyyn naamioituneena jonkinlaiseen huiviin ja aurinkolaseihin. Lisäksi hän näytti kameroilla voiton merkkiä.
– Minusta on täysin käsittämätöntä, että Suomessa voi marssia oikeussaliin huivi naamalla ja aurinkolasit silmillä. Oikeudenkäynnit ovat julkisia, ja syytettyjen pitäisi kohdata syytteet omilla kasvoillaan. Toivoisin muutosta siihen, että oikeussaliin tullaan vetämällä pusero päähän, Zyskowich lausui lehden mukaan.
VANHANEN ehdottaa myös, että ylipäätään, kun poliitikot tai virkamiehet joutuvat tehtäviensä takia uhkausten tai hyökkäysten kohteeksi, tapausten pitäisi olla selvemmin automaattisesti yleisen syytteen alla olevia asioita.
Vanhanen muistaa omalta uraltaan melko monta tapausta, jossa hänen piti itsensä ottaa kantaa siihen, haluaako hän, että asiaa lähdetään viemään eteenpäin.
– Se on jo aikamoinen kynnys lähteä siihen julkisuuteen mukaan ikään kuin kertomaan, että ollaanpa sitä herkkänahkaisia.
Vanhanen jättikin monta asiaa eteenpäin viemättä.
– Totesin, että minulle riittää, että poliisi on käynyt puhuttelemassa. Se ei ollut välttämättä oikea päätös, mutta se oli itselleni paljon helpompi.
Sitä Vanhanen ei halua kertoa, minkätyyppisiä tapaukset olivat.
– Useastihan nämä uhkaajat ehkä mielessään hakevatkin julkista huomiota.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.