Politiikka
30.5.2017 14:21 ・ Päivitetty: 30.5.2017 18:13
“Meidän puolueemme pitäisi kasvaa henkisesti” – Kansanedustaja ruotii avoimesti perussuomalaisten tulevaisuutta
Perussuomalaisten kansanedustaja Tiina Elovaara kannattaa Sampo Terhoa puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi Timo Soinin jälkeen.
Elovaaran mukaan kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu, jos Jussi Halla-aho valittaisiin puolentoista viikon päästä puheenjohtajaksi perussuomalaisten puoluekokouksessa.
– Minä pidän kaikkea mahdollisena, Elovaara sanoo ja lukee tähän kaikkeen myös eduskuntaryhmän mahdollisen hajoamisen.
– Puolue tulee säilymään, sen hajoamiseen en usko. Mutta mitä ratkaisuja esimerkiksi ministerit ja eduskuntaryhmän jäsenet tulevat tekemään tilanteessa, jossa meillä on epäselvää, seuraako johtajuustyhjiö, jos Halla-aho valitaan ja mitä sellaisessa tyhjiössä tapahtuu? Elovaara pohtii.
Jos Halla-aho voittaa vaaliin, hänen aiemmista lausunnoistaan päätellen Timo Soinilla ei olisi juuri mahdollisuuksia jatkaa ulkoministerinä.
– Itse en näe mitään sellaisia syitä, pätevyyden tai muun osalta, miksi Soini ei voisi jatkaa. Jos mietin meidän ulkoministerikandidaatteja, kyllä hänellä siihen parhaiten on kapasiteettia. Halla-aho pelasi huonosti, kun ilmoitti etukäteen, kuka ei voi jatkaa ministerinä, Elovaara katsoo.
Jos Halla-ahosta tulee puheenjohtaja ja Soini ei jatkaisi ulkoministerinä, isoon ristiriitaan Elovaara ei kuitenkaan usko.
Lisää aiheesta
– Soini on sellainen henkilö, ettei hän sellaiseen tilanteeseen itsekään jäisi. Se olisi siinä kohtaa varmaan molemminpuolinen ero. Varmastikaan kaikki eivät antaisi ymmärrystä Halla-ahon ratkaisulle.
“Minulle jyrkkä maahanmuuttokriittisyys ja äärikonservatiivisuus ovat kyllä haasteita.”
Elovaara kokee Halla-ahon käyneen vastakampanjaa puolueen nykyjohtoa kohtaan.
– Ylipäätään itse toivoisin, että puhuttaisiin ehdokkaiden vahvuuksista, eikä keskityttäisi vastakkainasetteluun, mikä on toki hirveän tyypillistä puheenjohtajakamppailuissa. Itse kannatan Sampo Terhoa, haluan katsoa häntä vahvuuksien kautta.
Elovaaran tunnelmien perusteella perussuomalaisten eduskuntaryhmässä eletään tällä hetkellä jonkinlaisessa hämmennyksen tilassa.
– Uskon, että jokainen on punninnut henkilökohtaisella tasolla mitä tarkoittaisi, jos Halla-aho tai Terho valitaan. Uskon, että voi olla sellaisiakin pohdintoja, että joku saattaa katsoa, että ei kykene toimimaan, jos linjaa lähdetään esimerkiksi kokonaan muuttamaan. Yleisimpiä keskusteluja tai kuppikuntien muodostamisia ei ole.
Elovaaralle itselleenkin on kysymysmerkki, mitä Halla-ahon johtajuus tarkoittaisi.
– Huolestuttaa, miten hän ratkaisisi johtajuuden siltä osin, että hän on mielestäni antanut ymmärtää, että hänelle on yhdentekevää, olemmeko hallituksessa tai emme. Hänelle on yhdentekevää, onko hänellä salkkua vai ei ja hänelle on yhdentekevää, onko hän Suomessa vai ei. Kyllä minua itse kansanedustajan ominaisuudessa, kun kaipaan johtajuutta, tämä asia hieman hämmentää.
Toisaalta, jos Halla-aho voittaa, asetelma voisi Elorannan arvion mukaan pysyä stabiilinakin.
– Halla-aho pysyy Brysselissä ja noudatamme hallitusohjelmaa. Voisin silloin katsoa, että jos hallitusohjelmalla mennään, olen siihen sitoutunut.
– Toinen asia on se, millaista linjaa valittu puheenjohtaja muutoin vetää. Minulle jyrkkä maahanmuuttokriittisyys ja äärikonservatiivisuus ovat kyllä haasteita, jos ne nousevat puheenjohtajatason linjaksi. Mutta saattaa hyvin olla, että Jussi Halla-aho olisikin paljon liberaalimpi kuin olemme ajatelleet.
“En tiedä, miten sen selvemmin voi sanoa.”
Elovaara kertoo tuntevansa Halla-ahon pitkältä ajalta ja keskustelleensa tämän kanssa. Hänen viestinsä Halla-aholle on ollut, että on hyvä, kun tämä nyt mittauttaa kannatuksensa.
– Tilanne puolueessa on se, että keskustelu on käytävä, linja kirkastettava. On hyvä, että vaali nyt käydään ja että Halla-aho on ehdolla. Pystytään mittauttamaan puolueen kannattajarakenne, joka on muuttunut viime vuosien saatossa, ja kun hallitusvastuu on kannattajakuntaa supistanut.
Elovaara luonnehtii itseään ja esimerkiksi kansanedustaja Vesa-Matti Saarakkalaa puolueensa maratoonareiksi. Saarakkala varoitti hiljattain puoluettaan hajaannuksen aiheuttamisesta ja hallituksesta lähtemisestä.
Kansanedustajien joukossa on kuitenkin Elovaaran mukaan myös “100 metrin juoksijoita”, joilla on kova kiire muuttaa puolueen profiilia.
– Jyrkentää ja ehkä myös viedä poispäin yleispuolueen käsityksestä, Elovaara tarkentaa.
Hän sanoo korvaansa särähtäneen, ettei Halla-ahon mielestä perussuomalaisten ole syytä profiloitua työttömien ja eläkeläisten puolueena. Halla-aho on tarkentanut, että heistäkin on pidettävä huolta (HS 30.5.).
– Minulle perussuomalaisuus on tarkoittanut vähäosaisten puolella olemista, olen itse ihmisoikeuksien ja kaikkien tasa-arvon kannattaja, Elovaara sanoo.
Puhuessaan kaikista hänellä on mielessään myös maahanmuuttajat.
– Kaikkien tulee olla tasa-arvoisia, en tiedä, miten sen selvemmin voi sanoa.
“Toisin ympäristökysymykset keskiöön.”
Elovaara näkee pelkistyksenä sen, että perussuomalaisissa olisi vanhoja SMP-läisiä ja toisaalta maahanmuuttokriittisiä “nuivia”.
– On ihmisiä jotka ovat näiden jakolinjojen välissä ja ulkopuolella, varsinkin viimeisissä kaksissa eduskuntavaaleissa, joissa meitä äänesti puolisen miljoonaa suomalaisista.
Elovaara tiivistää, että puolueen kannattajiksi tulee sellaisia ihmisiä kuin ovat puolueen ylläpitämät asiatkin.
– Tässä on kasvun paikka, meidän puolueemme pitäisi kasvaa henkisesti. Olemme jo 10 vuotta liikkuneet nuivat-, SMP-, maahanmuuttokritiikki- ja vähäosaisuus-teemojen ympärillä.
– Itse peräänkuulutan enemmän naisiin vetoavia teemoja, ja perhepolitiikkaa. Vaikka meitä kuinka katsottaisiin konservatiiveina, toisin suomalaisen luonnon ja ympäristökysymykset keskiöön, Elovaara sanoo eikä näe pahaa myöskään “terveen kansallishenkisyyden” korostamisessa ulkopolitiikassa.
“Mahdotonta ennustaa.”
Elovaaran mukaan on mahdotonta ennustaa, pysyykö hallitus kasassa perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen, mikäli Halla-ahosta tulisi puheenjohtaja.
– Viimeisimmät viitteet ovat sen suuntaisia, että ehkäpä pysyykin.
– Aiemmin olisin vastannut toisin, olisin pitänyt epätodennäköisempänä. Ehkä Halla-ahokin on tullut tutummaksi. En pidä siitä että ketään demonisoidaan, ei häntäkään. Meidän pitäisi ottaa kaikki erilaiset poliittiset näkemykset ja tahot mukaan osalliseksi politiiikaan. Se on paras tapa vakauttaa poliittista järjestelmää ja yhteiskuntaa. Jos sen sijaan halutaan radikalisoida jotakin, jätetään se ulos.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.