Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Miksi presidentin pitää olla syntyperäinen suomalainen? – Kokoomus: “Tämä demokratian este on poistettava”

Suomessa ja Virossa toimitaan samalla tavalla: presidentiksi voi päästä vain syntyperäinen kansalainen. Kuvassa presidentit Sauli Niinistö Toomas Hendrik Ilves kouluvierailulla Viljandissa.

Suomen perustuslaki vaatii, että tasavallan presidentin täytyy olla syntyperäinen suomalainen. Kansalliset ylioppilaat -yhdistys haluaa tähän muutosta. Se esittää kokoomuksen puoluekokoukselle, että myöhemmin kansalaisuuden saanut voitaisiin valita presidentiksi.

– Syntyperäisen suomalaisuuden vaatimus on este demokratian todelliselle toteutumiselle, sillä se estää osan Suomen kansalaisista asettumisen ehdolle presidentinvaalissa. Vaatimus kaventaa myös äänestäjien mahdollisuutta löytää mieleisensä ehdokas, yhdistys perustelee.

Syntyperäisen kansalaisuuden vaatimus otettiin sellaisenaan nykyiseen perustuslakiin vuoden 1919 hallitusmuodosta. Ministereiltä vaatimus poistui vuonna 1999.

Vaatimus kaventaa myös äänestäjien mahdollisuutta löytää mieleisensä ehdokas.

Kansalliset ylioppilaat muistuttavat, että Suomen käytäntö on varsin poikkeuksellinen EU:ssa. Esimerkiksi Saksassa, Ranskassa ja Italiassa presidentiksi voi nousta myös ei-syntyperäinen kansalainen.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj on lisäksi suositellut Suomea muuttamaan perustuslakiaan tältä osin.

Puoluehallitus toteaa vastauksessaan kannattavansa aloitetta ja toivoo, että puoluekokous hyväksyisi sen. Se ei kuitenkaan veisi asiaa eteenpäin kiireellisenä.

– Vaatimuksella syntyperäisestä kansalaisesta on ollut merkittävä rooli historiassa maan itsenäisen aseman turvaamisessa. Presidentin valtaoikeuksien muuttuessa kuitenkin tämän syntyperäisen Suomen kansalaisen vaatimuksen merkitys on muuttunut.

Puoluehallitus humauttaa, että nykyisin monessa kysymyksessä pääministeri käyttää merkittävää valtaa. Häneltä ei kuitenkaan vaadita syntyperäistä Suomen kansalaisuutta.

Kokoomuksen puoluekokous lyö lopullisen sinettinsa presidenttialoitteesta ja 247 muusta aloitteesta Lappeenrannassa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE