Nyheter

Miku Kuuskorpi: SONK vill ambitiöst ta med nya idéer till partiet

Topi Lappalainen
Miku Kuuskorpi är ordförande för Socialdemokratiska Studerande.

ABL träffade Miku Kuuskorpi som är ordförande för Socialdemokratiska Studerande (SONK). Han fick svara på tio frågor.

Topi Lappalainen

Arbetarbladet

 

 

Berätta lite om din egen bakgrund, vad studerar du och hur har du hittat till Socialdemokraterna?

Jag är Miku Kuuskorpi och jag är ny ordförande i Socialdemokratiska Studerande. Jag kommer från Åbo, från en tvåspråkig stad, och jag studerat bioteknik vid Åbo universitet och produktionsekonomi vid Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet LUT. Utöver det är jag partifullmäktigeledamot för SDP och ledamot i studentkårens fullmäktige vid Åbo universitet.

Jag gick med i Socialdemokraterna under regeringen Sipilä. Jag var orolig över den ökande ojämlikheten, nedskärningarna inom utbildningen och bristen på klimatåtgärder och jag ville se en förändring. Socialdemokraterna var det bästa valet för detta.

Vilka är de viktigaste frågorna för Socialdemokratiska Studerande (SONK)?

I höstens delegationsval vid yrkeshögskolor och universitet lyfter Socialdemokratiska Studenter fram studenternas välmående, jämlikhet och gemenskap.

Vi är oroade över studenternas försörjning, ork och tjänster. Regeringen försämrar studenternas ekonomiska situation, klimatåtgärder uteblir och internationalisering främjas inte. Regeringens politik är inte sådan som vi skulle göra.

Vad kunde man göra i Finland för att underlätta vardagen för studerande?

Nedskärningarna inom utbildningen bör dras tillbaka, och utbildningen, också högre utbildning, bör återfå sin heder.

Med utbildning kan Finlands ekonomi fås att växa. Genom utbildning får vi nya experter, skapar nya arbetsplatser och ny företagsverksamhet i Finland. Besparingar inom utbildningen kväver denna utveckling.

En student som ständigt är orolig över sin försörjning orkar inte med sina studier. Därför bör frysningen av studiepenningens index återtas och försämringarna av bostadsbidraget dras tillbaka. Inte heller bör priserna på energi, kollektivtrafik och boende höjas.

Hur upplever du den ekonomiska politiken av regeringen Orpo?

Regeringen Orpos ekonomiska politik är gift för både Finlands ekonomiska tillväxt och studenterna.

Regeringen Orpo sågar av den gren den sitter på genom att strypa tillväxten i Finland. Nedskärningarna inom utbildningen, dålig klimat- och invandringspolitik, byggbranschens situation och att försämra studenternas försörjning försvagar alla Finlands tillväxt.

Blinda nedskärningar leder inte bara till ökad ojämlikhet utan också till att den ekonomiska tillväxten bromsas.

Samtidigt finns det egentligen inget slut i sikte på statens skuldsättning, när pengar rent ut sagt slösas på sänkningar av bensin- och ölskatten, på pälsdjursuppfödning, på subventioner till den fossila ekonomin och på skattesänkningar för människor på samma inkomstnivå som statsministern.

Regeringen Orpos ekonomiska politik är, rent ut sagt, oansvarig.

Vilken betydelse har utbildningen för Finlands möjligheter att klara sig i framtiden?

Genom att satsa på utbildning skapar vi nya jobb, nya företagare och ny försörjning i Finland.

När undervisningen håller hög kvalitet från småbarnspedagogik till högskolorna, när lärare och studenter orkar, och forskning och produktutveckling bedrivs i Finland, kan vi säkerställa vår ekonomiska framgång.

Tyvärr främjar inte regeringen Orpo dessa mål, med undantag för de parlamentariska satsningarna på forskning, utveckling och innovationer.

Är Socialdemokraterna ett parti som driver utbildningsfrågor och frågor som har betydelse för studerande?

Just nu, ja. Socialdemokraterna är fortfarande Finlands ledande utbildningsparti. Men alla riksdagspartier kunde vara mer ambitiösa när vi tänker på satsningarna på utbildning och utbildningspolitikens framtid.

Hur kan vi ännu bättre säkerställa studenternas ork och försörjning under studierna? Vilka saker borde vi fokusera på i det finländska utbildningssystemet? Hur är det mest förnuftigt att genomföra utbildning i framtiden? Det är dessa frågor vi borde fundera mer över.

På vilka punkter kunde SDP bli bättre på att lyssna på studerande?

Det viktigaste är att Socialdemokratiska Partiet fortfarande är redo att stödja och lyssna på Socialdemokratiska Studenter. Socialdemokratiska Studenter utgör en möjlighet för partiet att öka sitt stöd bland studenterna.

Politiskt sett anser jag att SDP bedriver en politik i rätt riktning. Som studentrörelse tänker vi dock ambitiöst ta med nya idéer till partiet.

Hur ser du på SONK:s framtid?

Vårt förbund höll ett extra förbundsmöte där vi hade en tydlig diskussion om förbundets framtid. Efter omröstningen, beslutade vi med klara siffror att fortsätta som en suverän studentrörelse som högt och tydligt talar för hållbar utbildningspolitik och studenternas intressen.

Själv ser jag att vi har mycket att bidra med till den socialdemokratiska rörelsen. Bland våra medlemmar finns det mycket kompetens och kunnande som är avgörande för att bygga en socialdemokratisk framtid.

Som förbund avser vi att vara en studentrörelse som speglar våra medlemmar, jämlik och framåtblickande.

Finns det aktiva socialdemokrater i svenskspråkiga utbildningsinstitutioner och hur kan Socialdemokraterna bättre nå till exempel Åbo Akademi?

De finns, men det kan alltid finnas fler. Vi vill ha svenskspråkiga aktörer mer integrerade i vår verksamhet.

Vi vill fortsätta vårt stabila påverkansarbete vid universiteten och Åbo Akademi, men vi vill också utöka verksamheten till yrkeshögskolorna. Jag vill i framtiden se representantskapsmedlemmar även vid svenskspråkiga yrkeshögskolor.

Vi når nya medlemmar genom att prata om saker, även på svenska.

Hur välkomnar ni nya medlemmar i Socialdemokratiska Studerande och vilka aktiviteter finns det för dem?

Jag välkomnar alla våra medlemmar, både finsk- och svensktalande, till vår verksamhet.

Vi anordnar nationella aktiviteter i hela Finland, seminarier och utbildningsaktiviteter, och vi är aktiva i delegationsval av yrkeshögskolor och universitet.

Jag hoppas att alla studenter eller de som vill studera, som är intresserade av vår verksamhet och de socialdemokratiska idéerna, går med i våra medlemmar och kandiderar i nästa hösts representantval.

Dela denna artikel

Kommentarer

Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.

Sähköpostiosoitteesi

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE