Huvudnyheter
25.8.2024 12:25 ・ Uppdaterad: 25.8.2024 13:11
Lindtman efterlyste ett aktivt Finland på den internationella arenan
FSD:s östra krets hade en gemensam sommarfest med det nyländska partidistriktet den 24 augusti där partiordförande Antti Lindtman fungerade som festtalare. Festlokalen var SSS-paviljongen på Spjutsundsvägen alldeles vid kommungränsen mellan Borgå och Sibbo. SSS står för Svartbäcks Segelsällskap.
Inledningsvis berättade Lindtman att han och hustrun har sommarstuga i Östra Nyland och det är en lösning som de är riktigt nöjda med. Sedan tacklade partiordföranden frågor som har med internationell politik att göra med en del kritiska ord om hur regeringen Orpo har skött den biten.
– Det är stormigt ute i världen. Det förutsätts att Finland är en internationell aktör i EU och att vi stöder Ukraina. Det internationella påverkar-Finland behövs mer än någonsin men vi vänder oss inåt och kurar ihop oss. När det gäller konflikten i Gaza hotar vår utrikespolitik att fastna. Det saknades mod att lyfta fram det ungerska ordförandeskapet som är av stor betydelse när det gäller stödet till Ukraina.
Lindtman påpekade att under den förra regeringsperioden var det allmänt erkänt att Finlands påverkan i världen var större än vår storlek.
– Vi borde vara en aktiv aktör i stället för att bromsa. Det gäller konkurrensen om den nya gröna industrin. Det behövs nya verktyg men regeringen bromsar.
Enligt Lindtman har bilden av Finland förändrats i EU.
När det gäller Ukraina, påpekade han att Ryssland drar nytta av det för propagandasyften när Ungerns premiärminister Viktor Orbán företar sina resor.
Lindtman var nöjd med att det verkar att EU får en försvarskommissionär men han trodde inte att Finland kommer att få den posten.
– Läget i Mellanöstern är något vi inte kan förbise. Israel har rätt till trygga gränser och rätt att försvara sig och terrorismen bör fördömas helt och hållet. Men Israel har gått för långt och civilbefolkningen har drabbats av oskäligt lidande. Palestinierna har rätt att bo i ett land som är internationellt erkänt. Irland, Norge och Spanien har nu erkänt Palestina och det har 140 av 190 medlemsländer i FN gjort. Tvåstatslösningen är i och för sig längre borta nu än någonsin men det gäller att sätta press på Israel.
Särskilt betonade Lindtman att Israel måste upphöra med de överdimensionerade operationerna som drabbar civilbefolkningen.
– Finland måste komma igång i den här frågan så att vi inte förblir på fel sida av historien.
När det gäller den ekonomiska politiken menade han att det gäller att sätta ekonomin i skick men utvecklingen har gått åt fel håll.
– Regeringen förorsakade ett arbetsmarknadskaos som kostade oss miljarder och risken finns att det fortsätter på hösten. Att skära ned från de arbetslösa, studeranden och barnfamiljerna resulterar inte i fler arbetsplatser. Regeringen lovade 100 000 nya jobb och i stället har man gått miste om nästan 50 000 jobb.
Lindtman kritiserade regeringen för att man har prioriterat nedskärningar när man kunde utöka statens intäkter med skattehöjningar. Och sedan när man höjer skatterna, drabbas böckerna och kulturen.
– Skuldsättningen har inte minskat utan den ökar och barnfattigdomen ökar. Vi har den näst sämsta sysselsättningsutvecklingen i Europa det här året.
Partiordföranden underströk att det handlar om värderingar.
– Man borde ens lite underlätta situationen för välfärdsområdena men svaret är att det finns inga pengar. Så slut är ändå inte pengarna att man inte kan överföra en halv miljard till åt de privata hälsoföretagen i form av FPA-ersättningar.
Lindtman var dessutom mycket kritisk till att utkomsten för de som arbetar deltid drabbas av nedskärningar och sedan i ministrarnas inkomstklass får man en skattesänkning på 2 000 euro.
– Dessutom har man råd för företagsstöd på hundratals miljoner. Det gäller val som handlar om värderingar. De har gjort en mycket skadlig kompromiss i regeringen. Samlingspartiet får straffa arbetstagaren och Sannfinländarna får plåga invandraren så mycket som Adlercreutz ger vika. Den sannfinländska politiken gällande den arbetsbaserade invandringen försvagar vår tillväxt på lång sikt, samtidigt som regeringens övriga åtgärder försvagar tillväxten redan nu. Och sedan skyller man allt på Sanna Marin, konstaterade Lindtman.
– Vi försökte varna för de som lovade att man får bukt på skuldsättningen bara man blir av med Sanna Marin. Vi varnade att det inte går att skära ned miljarder från välfärdsområdena. Det gäller att få bukt på ökade kostnader och de riktiga sparåtgärderna kommer från ändringar i verksamheten. Till exempel Vanda-Kervo välfärdsområde kan åstadkomma betydande besparingar om tre år men regeringen vill ha dem senast 2026.
När det gäller de ökande kostnaderna inom vården, menade Lindtman att hyrläkare kostar den offentliga vården dyrt.
– De som sitter i välfärdsområdenas fullmäktige kan inte lösa allt. Det finns allt färre som jobbar inom social- och hälsovårdssektorn och när hyrarbetskraftens andel blir större, ökar kostnaderna. Modellen för beskattningen är sådan att det inte lönar sig för en högavlönad läkare att stanna i tjänst utan det lönar sig att grunda ett företag.
Lindtman lovade att SDP kommer med ett program för hur välfärdstjänsterna räddas och hur man får bukt på de ökande kostnaderna. Han påminde också om att många är besvikna på regeringen just nu. Kommun- och välfärdsområdesval blir till ett mellanårsval där man tar ställning också i rikspolitiken och söker ett alternativ till att man nedmonterar välfärdssamhället.
Han uppmanade starkt de närvarande partiaktiva att ställa upp i val.
– Om regeringspartierna får igenom sitt koncept för att nedmontera välfärdstjänsterna går det inte att fixa i en valperiod. Finlandsbilden som har funnits bland kunniga utländska arbetstagare fixas inte heller i en period.
Lindtman blickade också tillbaka till SDP:s historia.
– Vår rörelse har räddat Finland många gånger i rätt svåra situationer. Efter inbördskriget var Tanner den första socialdemokraten som besökte Mannerheims hem.
Byggandet och anpassningen av välfärdssamhället var också något där han påminde om att SDP hade spelat en central roll, liksom när Finland gick med i EU och Nato.
– Nu ska man inte ge upp utan det gäller att rädda det här välfärdssamhället.
Kaj Andersson från Vanda ställde en fråga om läkartjänsterna och Tapani Eskola från Borgå kommenterade det krisdrabbade HUS läge. Andersson hade dessutom en följdfråga om huruvida EU-lagstiftningen förhindrar en reglering och Eskola uttryckte sin oro för att social- och hälsovårdsministern inte tar ansvar för utvecklingen av social- och hälsovårdspolitiken utan låter finansministern sköta linjedragningarna.
Lindtman svarade att marknaden är såpass skev att den måste regleras med lagstiftning. Hyrarbetet kan inte helt och hållet förbjudas men i nuläget möts inte utbud och efterfrågan och systemet fungerar inte. Staten bär i sista hand ansvaret för hur det går med välfärdsområdena.
– Vi måste ha spelregler innan det spårar ur helt och hållet, betonade Lindtman och menade att EU förhindrar det inte såtillvida spelreglerna är desamma för alla aktörer.
Kommentarer
Artiklar kan kommenteras i ett dygn efter publicering. Använd ett sakligt och respektfullt språk: administratörerna förbehåller sig rätten att vid behov radera opassande kommentarer och förhindra skribenten från att kommentera vidare.
Mer om ämnet
Nyheter
Nyheter
Huvudnyheter
Nyheter